Kurczak z grilla glazurowany to doskonały sposób, by zaskoczyć Twoich gości. Dodatek herbaty Earl Grey oraz cytrusowa i imbirowa nuta sprawią, że mięso nabierze niesamowitego aromatu. Chrupka skórka i soczyste mięso to najprostszy sposób do pysznego dania z grilla.
Drób posiada wysoką zawartość białką, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu, idealnie nadaje się dla osób, które lubią lekkie dania z grilla. Warto pamiętać, że mięso kurczaka bardzo łatwo poddaje się obróbce, jest zdrowe i sycące. Wraz z kucharzem Julianem Karewiczem przygotowaliśmy na grillu kurczaka pieczonego glazurowanego w herbacie Earl Grey z dodatkiem cytrusowej i imbirowej nuty. Całość podana w miodowym syropie, który otoczył mięso chrupiącą glazurą.
Pamiętajcie o tym, aby wybierając kurczaka, zakupić go u sprawdzonych hodowców. Najlepiej wybierajmy kurczaka zagrodowego ekologicznego. W trakcie przygotowania glazurowanego kurczaka, skorzystaliśmy z stojaka do kurczaka Weber. Gourmet BBQ System pozwala nam nie tylko upiec soczystego kurczaka, ale równocześnie do misy możemy wyłożyć warzywa i inne dodatki, które upieką się razem z mięsem, stanowiąc doskonałe uzupełnienie kurczaka w glazurze.
Składniki na glazurowanego kurczaka z grilla:
- kurczak zagrodowy ekologiczny
- sól
- oliwa
- skórki cytrusów
- imbir
- łupiny czosnku
- herbata Earl Grey
Glazura:
- sok z cytryny
- starty imbir
- czosnek
- sól
- miód jasny np. wielokwiatowy
Przepis na kurczaka z grilla w glazurze:
- Przygotowanego kurczaka zagrodowego nacieramy solą i smarujemy oliwą. Sól nasypujemy także do środka kurczaka.
- Przygotowujemy stojak do kurczaka Weber. Do środka szyjki wkładamy łupiny czosnku, skórki cytryny oraz imbir. Całość zalewamy herbatą Earl Grey. Na szyjkę stojaka nadziewamy drób.
- WAŻNE: pamiętaj, aby skrzydełka kurczaka znalazły się z tyłu – dzięki temu unikniemy przypalenia ich końców.
- Szyjkę kurczaka zwiń w rulon do środka, tak, aby napar nie wydostawał się przez jej ujście.
- Kurczaka zamykamy pod przykryciem na grillu na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 220 stopni.
- Przygotowujemy glazurę: do soku z 1 cytryny ścieramy skórkę z cytryny, czosnek i imbir. Dodajemy 4 łyżki miodu (najlepiej wielokwiatowego) oraz sól. Całość odstawiamy na kilkanaście minut.
- W trakcie pieczenia odkrywamy kurczaka i nakładamy pędzelkiem na jego skórkę przygotowaną wcześniej glazurę. Jeżeli zbyt szybko spływa z mięsa, zagęszczamy ją, dodając więcej miodu.
- Kurczak jest gotowy, kiedy temperatura jego mięsa wynosi 74 stopnie Celsjusza.