Kurczak z grilla glazurowany to doskonały sposób, by zaskoczyć Twoich gości. Dodatek herbaty Earl Grey oraz cytrusowa i imbirowa nuta sprawią, że mięso nabierze niesamowitego aromatu. Chrupka skórka i soczyste mięso to najprostszy sposób do pysznego dania z grilla.

Drób posiada wysoką zawartość białką, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu, idealnie nadaje się dla osób, które lubią lekkie dania z grilla. Warto pamiętać, że mięso kurczaka bardzo łatwo poddaje się obróbce, jest zdrowe i sycące. Wraz z kucharzem Julianem Karewiczem przygotowaliśmy na grillu kurczaka pieczonego glazurowanego w herbacie Earl Grey z dodatkiem cytrusowej i imbirowej nuty. Całość podana w miodowym syropie, który otoczył mięso chrupiącą glazurą. 

Pamiętajcie o tym, aby wybierając kurczaka, zakupić go u sprawdzonych hodowców. Najlepiej wybierajmy kurczaka zagrodowego ekologicznego. W trakcie przygotowania glazurowanego kurczaka, skorzystaliśmy z stojaka do kurczaka Weber. Gourmet BBQ System pozwala nam nie tylko upiec soczystego kurczaka, ale równocześnie do misy możemy wyłożyć warzywa i inne dodatki, które upieką się razem z mięsem, stanowiąc doskonałe uzupełnienie kurczaka w glazurze.

Składniki na glazurowanego kurczaka z grilla:

  • kurczak zagrodowy ekologiczny
  • sól
  • oliwa
  • skórki cytrusów
  • imbir
  • łupiny czosnku
  • herbata Earl Grey

Glazura:

  • sok z cytryny
  • starty imbir
  • czosnek
  • sól
  • miód jasny np. wielokwiatowy

Przepis na kurczaka z grilla w glazurze: 

  1. Przygotowanego kurczaka zagrodowego nacieramy solą i smarujemy oliwą. Sól nasypujemy także do środka kurczaka.
  2. Przygotowujemy stojak do kurczaka Weber. Do środka szyjki wkładamy łupiny czosnku, skórki cytryny oraz imbir. Całość zalewamy herbatą Earl Grey. Na szyjkę stojaka nadziewamy drób.
  3. WAŻNE: pamiętaj, aby skrzydełka kurczaka znalazły się z tyłu – dzięki temu unikniemy przypalenia ich końców.
  4. Szyjkę kurczaka zwiń w rulon do środka, tak, aby napar nie wydostawał się przez jej ujście.
  5. Kurczaka zamykamy pod przykryciem na grillu na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 220 stopni.
  6. Przygotowujemy glazurę: do soku z 1 cytryny ścieramy skórkę z cytryny, czosnek i imbir. Dodajemy 4 łyżki miodu (najlepiej wielokwiatowego) oraz sól. Całość odstawiamy na kilkanaście minut.
  7. W trakcie pieczenia odkrywamy kurczaka i nakładamy pędzelkiem na jego skórkę przygotowaną wcześniej glazurę. Jeżeli zbyt szybko spływa z mięsa, zagęszczamy ją, dodając więcej miodu.
  8. Kurczak jest gotowy, kiedy temperatura jego mięsa wynosi 74 stopnie Celsjusza.

Kurczak z grilla w glazurze