Amerykański grill gazowy to symbol luksusu i najwyższej jakości. Spośród wszystkich narodów świata, to właśnie Amerykanie specjalizują się w grillowaniu, a ich rozwiązania technologiczne nie mają sobie równych. Jakie marki grilli z Ameryki Północnej najbardziej liczą się na świecie? Zapraszamy do naszego przeglądu.

Grillowanie w stylu amerykańskim

Początki grillowania w USA to zamierzchłe czasy kolonizacji. Przybysze z Europy, wędrujący w poszukiwaniu terenów do zasiedlenia, potrzebowali szybkiej i taniej metody obróbki termicznej. Mięso przyrządzano zatem na rożnie nad ogniskiem bądź pieczono w wykopywanych w ziemi dołach wypełnionych drewnem.

Nieco później, kiedy Amerykanie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia, grillowanie ewoluowało w barbecue – imprezy dla całej rodziny lub przyjaciół z wykorzystaniem dużych grilli, na których można było przygotować potrawy nawet dla kilkunastu osób. Grillowanie w stylu amerykańskim to przede wszystkim steki, całe tusze drobiowe i burgery. Grill to król południa USA, a amerykański styl grillowania nie ma sobie równych na całym świecie.

Grillowanie w stylu amerykańskim

Chociaż w Ameryce wciąż znajdziemy wielu zwolenników tradycyjnych grilli węglowych, to jednak spora część miłośników BBQ postawiła na znacznie prostsze i szybsze rozwiązania, czyli grillowanie na gazie. Trend ten szybko rozprzestrzenił się na Europę.

Amerykańskie grille ogrodowe i ich zalety

To właśnie z Ameryki pochodzą rozpoznawalne i cenione na całym świecie marki grilli ogrodowych. Producenci tacy jak amerykański Weber, kanadyjski Broil King czy Napoleon są doskonale znani wśród pasjonatów przyrządzania potraw na ruszcie.

Grille wykonane ze stali nierdzewnej, posiadające szereg unikalnych funkcji, pozwalające na przygotowanie potraw w sposób prosty, szybki i zdrowy, skradły serca milionów użytkowników na całym świecie. Marki cenione są za jakość wykonania, funkcjonalność swoich urządzeń oraz innowacyjne rozwiązania, które pozwalają znacznie poszerzać kulinarne horyzonty. Topowi producenci amerykańskich grilli są obecni na rynku od lat.

Grillowanie na gazie pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Nie musimy martwić się o rozpalanie grilla, wystarczy podłączyć butlę gazową i odpalić iskrownik. Ze względu na to, że nie używamy brykietu ani węgla drzewnego, prace po zakończonym grillowaniu ograniczają się do wyczyszczenia rusztu i opróżnienia tacy ociekowej. Takie rozwiązania pozwalają na czerpanie maksymalnej przyjemności z grillowania.

Jaki grill amerykański wybrać?

Oferta grilli gazowych jest bogata, a wybór odpowiedniego grilla nie jest łatwym zadaniem. Przed zakupem koniecznie musimy sprawdzić, z jakich materiałów zostały wykonane jego najważniejsze elementy, takie jak: ruszty, kocioł grilla, pokrywa, aromatyzery, palniki. Wysoka jakość tych elementów zapewni nam trwałość grilla i zminimalizuje ryzyko awarii.

Zwróćmy również uwagę na detale. Grill powinien być solidny i funkcjonalny. Parametry grilla również są ważne, bo odpowiednia moc grilla jest niezbędna do przyrządzania wielu potraw.

Marka numer 1, czyli Broil King

Najbardziej rozpoznawaną marką grilli gazowych jest Broil King. Co ciekawe, choć Broil Kinga wiele osób uważa za grill gazowy amerykański (w domyśle: z USA), to tak naprawdę jest to marka kanadyjska.

Jej dwie najbardziej rewolucyjne technologie to palniki Dual Tube, pozwalające na uzyskanie tej samej temperatury na całej powierzchni grilla oraz aromatyzery Flav-R-Vawe, nadające mięsu niepowtarzalnego aromatu. W naszym sklepie posiadamy właściwie wszystkie grille gazowe Broil King, które są dostępne w polskiej dystrybucji.

Grill gazowy kanadyjskiej marki Broil King

Grille prawdziwie amerykańskie – marka Weber

Marka Weber jako jedyna w naszym zestawieniu pochodzi z USA. Wprawdzie rozpoczęła ona swoją drogę ku sławie od grilli węglowych, ale obecnie największy wolumen sprzedaży stanowią właśnie grille gazowe. Weber to prawdopodobnie najbardziej znany na świecie producent grilli, który cieszy się zasłużonym prestiżem.

Niezwykle ciekawym wynalazkiem Webera jest system wymiennych rusztów Gourmet BBQ System™. Dzięki niemu na grillu możemy przyrządzić dosłownie każdą potrawę – usmażyć angielskie śniadanie, przyrządzić gofry, ugotować azjatycką zupę czy upiec pizzę lub ciasto z owocami. W naszym sklepie znajdziesz największy wybór grilli gazowych Weber i gorąco zachęcamy do zapoznania się z dostępnymi modelami.

Grill gazowy amerykańskiej marki Weber

Kolejna marka kanadyjska, czyli Napoleon

Trzecia, najbardziej znana w Polsce marka pochodząca z Ameryki Północnej, to Napoleon. Tu również – jak w przypadku marki Broil King – grille hołdują amerykańskiej tradycji grillowania (choć marka należy do kanadyjskiego producenta Wolf Steel). To solidne konstrukcje przeznaczone głównie do profesjonalnego zastosowania – jako grille restauracyjne i cateringowe.

Ciekawe akcesoria do przyrządzania amerykańskich potraw i nie tylko

Jednym z powodów, dla których wiele osób tak ceni grille gazowe jest fakt, że ich stosowanie daje ogromne pole do kulinarnego eksperymentowania. Tradycyjne grillowanie karkówki czy kiełbasy można znacznie urozmaicić, posiadając odpowiednie akcesoria.

Podstawowym i szczególnie przydatnym akcesorium jest płyta żeliwna. Doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło, ułatwia grillowanie drobnych elementów, na przykład warzyw. Za jej pomocą z łatwością można przyrządzić na grillu śniadanie w amerykańskim stylu, czyli jajka z bekonem. Ciekawą opcją są również specjalnie patelnie do gofrów.

Pisząc o amerykańskim stylu grillowania, trzeba wspomnieć o tradycyjnych burgerach. W uzyskaniu ich idealnej formy mogą pomóc specjalne praski do burgerów. Z kolei doskonałą rybę z frytkami przyrządzimy dzięki specjalnym koszom do ryb i warzyw.

Potrawy z grilla gazowego

Jeśli posiadasz grilla gazowego, to warto spróbować metody wędzenia. Do tego celu idealnie nadają się wiórki wędzarnicze bądź specjalne drewniane deski. Bogata oferta rodzajów drewna umożliwia nam wybór odpowiedniego aromatu do grillowanej potrawy. Mięso lub warzywa przyrządzone w ten sposób zyskują zupełnie nowy charakter.

Kolejnym wartym uwagi akcesorium jest rożen. Grillowanie na rożnie to świetny sposób na przyrządzenie mięsa, które posiadać będzie przypieczoną chrupiącą skórkę i idealną soczystość w środku. Co więcej, na rożnie przyrządzisz nie tylko mięso, ale i na przykład ananasa w całości! Ogranicza Cię właściwie jedynie Twoja wyobraźnia. Zachęcamy do testów!