Ziemniaki z grilla można przygotować na wiele sposobów. Klasyczne talarki, ziemniaki Hasselback albo nadziewane boczkiem będą wspaniałym uzupełnieniem obiadu na grillu! Jeżeli szukamy potrawy z grilla, która zachwyci każdego i dopełni nasze spotkanie – grillowane ziemniaki będą idealnym wyborem! Zapraszamy do poznania przepisów z wykorzystaniem tego warzywa.

Ziemniaki to popularne i pyszne warzywo, które jest dla wielu z nas podstawą wielu posiłków. Zachwycają o każdej porze roku – w czerwcu młode ziemniaki z masłem są przysmakiem na polskich stołach, w innych miesiącach – placki ziemniaczane, kopytka lub po prostu gotowane i podane z koperkiem potrafią zadziwić smakiem.

Jemy je w mundurkach, gotowane, pieczone, podczas ważnych uroczystości i w codziennych sytuacjach. Są warzywem, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Uwielbiają je miliony ludzi! Popularność ziemniaków na całym świecie sprawia, że powstają o nich nawet książki. Niezależnie od tego, z jakiej części Polski jesteśmy, ziemniaki z pewnością są obecne w naszym życiu. Dziś chcemy zaproponować przepisy na ziemniaki grillowane, idealne na spotkanie w ogrodzie.

Różne gatunki ziemniaków na szarym tle

Właściwości i historia ziemniaków

Na świecie występuje ponad 10 tysięcy gatunków ziemniaka. Najwięcej rodzajów można znaleźć w Andach, jednak wiele odmian nie przypomina znanych nam ziemniaków. Różnią się smakiem i wyglądem. Te rośliny są niesamowite pod względem przystosowania do środowiska, ponieważ uprawiane są zarówno na terenach nizinnych, jak i na dużych wysokościach w surowym górskim klimacie. Do Europy te warzywa dotarły dopiero pod koniec XVI wieku. Początkowo uważano je za szkodliwe i traktowane jako rośliny niejadalne, dopiero z czasem odkryto ich możliwości. Obecnie rozpowszechnione są na całym świecie i stanowią ważny produkt w polskiej kuchni.

Sprawdź także: Kaszanka z grilla. Jak przygotować kaszankę na grilla?

Ziemniaki mają bardzo dużo korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Zaskakiwać może fakt, że są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Nie są tak bogate w witaminę C jak niektóre owoce, jednak zwykła porcja ziemniaków zjedzona podczas obiadu uzupełni dzienne zapotrzebowanie. Zawierają również wiele minerałów takich jak: fosfor, potas, wapń, sód. Dzięki bogatej zawartości składników mineralnych, wspomagają działanie różnych układów naszego organizmu.

Ziemniaki w mundurkach będą świetną opcją na dostarczenie błonnika do organizmu, ponieważ jest w dużej ilości zawarty w skórce. Należy pamiętać, że nie można jeść ziemniaków surowych lub niedojrzałych, ponieważ wtedy mogą zaszkodzić. Powszechnie uważa się je za wysokokaloryczne, jednak spożywane samodzielnie są lekkostrawne i wcale nie dostarczają tak wiele kalorii.

Ile kalorii jest w ziemniakach

W Polsce najpopularniejsze są cztery grupy ziemniaków:

  • Typ A – warzywa o dużej zawartości wody, które zachowują zwartą konsystencję po ugotowaniu. Idealne do sałatek, pieczenia lub na grilla.
  • Typ B – ziemniaki uniwersalne, mogą być stosowane do każdego rodzaju dań, ponieważ się nie rozsypują, dodatkowo nie mają tak dużo wody, jak poprzedni typ.
  • Typ C – tak zwane ziemniaki mączyste. Charakteryzuje je duża zawartość skrobi, dzięki temu świetnie sprawdzają się do pyz, kopytek i innych dań, w których nie chcemy mieć za dużo wody.
  • Typ D – warzywa o suchej konsystencji, sypkie i rozsypujące się po ugotowaniu. Nie mają wielu zastosowań w kuchni, raczej są wykorzystywane użytkowo.

Ile czasu grillować ziemniaki?

Znanych jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tych warzyw, a wiele tradycyjnych regionalnych potraw właśnie na nich bazuje. Chcielibyśmy pokazać, jak zrobić ziemniaki z grilla w kilku odsłonach. Kiedy chcemy przygotować ziemniaki z grilla, najlepiej wybierać typ A lub B, czyli o mniejszej zawartości skrobi.

Zobacz także: Cukinia z grilla – jak grillować cukinię?

Przepisy na ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla — talarki

Do przygotowania potrzebujemy jedynie ziemniaków oraz papieru do pieczenia.

Wcześniej zalecamy ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, żeby później szybciej się grillowały. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków.

Temperatura: 200 stopni Czas grillowania: 15-20 minut

  1. Rozgrzewamy grilla do 200 stopni.
  2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.
  3. Układamy na papierze do pieczenia, który zapobiega przypaleniu i układamy na ruszcie.
  4. Po około 7 minutach obracamy.
  5. Gotowe ziemniaki podajemy z masłem i ulubionymi przyprawami. Możemy je również posypać posiekanym koperkiem.

Ziemniaki z grilla, 3 rodzaje

Szaszłyki z ziemniaków

Wyjątkowa potrawa, która pięknie prezentuje się na talerzu. Szaszłyki z grillowanych ziemniaków mogą być podawane jako pyszna przystawka albo dodatek do dania głównego. 

Temperatura: 200 stopni Czas grillowania: 20-30 minut

Przed rozpoczęciem grillowania trzeba przygotować szpikulce do szaszłyków.

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak, aby były lekko miękkie, ale nie ugotowane.
  2. Warzywa nacinamy, tak aby ich nie rozciąć.
  3. Nadziewamy je na szpikulce i układamy na ruszcie.
  4. Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. 

Ziemniaki z grilla elektrycznego z boczkiem

Kremowe, delikatne ziemniaki możemy przygotować również na grillu elektrycznym. Danie przygotowuje się praktycznie samo! Wystarczy tylko dobrze rozgrzać grilla i zostawić na ruszcie ziemniaki. 

Temperatura: 160 stopni Czas grillowania: 1 godzina

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Olej
  • Sól
  • Ser mozzarella
  • Masło
  • Plastry boczku
  • Jogurt naturalny

Przepis

  1. Olej mieszamy z solą i moczymy w nim bulwy, tak aby całe były pokryte cienką warstwą tłuszczu.
  2. Ziemniaki w całości układamy na grillu nagrzanym do około 160 stopni, pozostawiamy je tam na około 1 godzinę.
  3. Zdejmujemy ziemniaki z grilla i rozgrzewamy grill do maksimum.
  4. Grillowane ziemniaki nacinamy nożem wzdłuż, solimy, wkładamy masło i garść mozzarelli i układamy na grillu.
  5. W międzyczasie grillujemy plastry boczku przez około 2-4 minut.
  6. Kiedy zobaczymy, że ser się rozpuszcza, zdejmujemy pieczone ziemniaki za pomocą szczypiec.
  7. Boczek kroimy na małe części i posypujemy nim ziemniaki. Podajemy z jogurtem.

Do pieczonych ziemniaków możemy przyrządzić sosy na bazie jogurtu lub mieszankę świeżych przypraw, pomidorów i papryczek.

Ziemniaki z grilla z boczkiem

Ziemniaki faszerowane z grilla z serem, porem i szpinakiem

Karmelizowany por, świeży szpinak i dodatek śmietany. Ziemniaki faszerowane z grilla to doskonałe i sycące danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości! 

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 por
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera cheddar
  • 0,5 szklanki śmietany
  • Szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło
  • Olej

Ziemniaki z grilla z serem i porem

Przepis

  1. Ziemniaki smarujemy olejem i układamy na grillu rozgrzanym do 150 stopni, na około 1 godzinę.
  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W tym celu kroimy pora na cienkie plasterki, rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy, aż por będzie miał złoty kolor. Solimy do smaku.
  3. Do podsmażonego pora dodajemy szpinak i podsmażamy na tyle krótko, aby zachował formę.
  4. Po upływie godziny zdejmujemy pieczone ziemniaki z grilla szczypcami i odcinamy z nich górę. Łyżką drążymy miejsce na farsz. Wydrążony środek wkładamy do miski.
  5. Do miski ścieramy ser i dodajmy pozostałe elementy farszu z patelni. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Pieczone ziemniaki posypujemy solą i nadziewamy przygotowanym farszem, układamy na żeliwnej patelni. Następnie układamy na patelni żeliwnej i ustawiamy na grillu rozgrzanym do 250 stopni. Pieczemy około 15 minut pod zamkniętą pokrywą.
  7. Gotowe ziemniaki kładziemy na talerzu. Nakładamy na nie łyżkę śmietany i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Ziemniaki Hasselback z grilla

Pochodząca ze Szwecji przekąska z ponad 200-letnią historią. Ziemniaki Hasselback z grilla sprawdzą się jako oryginalny dodatek do mięs lub smaczne, samodzielne danie. Zaskocz swoich przyjaciół ziemniakami Hasselback!

Temperatura: 160 stopni Czas pieczenia: 45 minut

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Masło
  • Tymianek
  • Czosnek
  • Sól, pieprz

Ziemniaki Hasselback z grilla

Przepis

  1. Ziemniaki nacinamy głęboko, uważając, aby ich nie przekroić. Można pomóc sobie dwoma drewnianymi łyżkami, które będą blokować dalsze cięcie.
  2. Masło rozpuszczamy z czosnkiem, solą i tymiankiem. Tak, żeby nie przypalić czosnku.
  3. Grill rozgrzewamy do temperatury około 160 stopni.
  4. Przygotowane ziemniaki układamy na patelni, a na nich kładziemy gałązki tymianku. Następnie polewamy rozpuszczonym masłem i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie polewamy je znowu masłem i posypujemy pieprzem.
  5. Zwiększamy temperaturę na bocznym palniku grilla gazowego, aby podpiekły się mocniej z góry. Zostawiamy na 15 min.
  6. Ziemniaki zdejmujemy z rusztu i polewamy resztą masła. Smacznego!

Ziemniaki w mundurkach z grilla

Klasyczne danie, czyli ziemniaki w mundurkach. Bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo pyszne! Jako dodatek możesz zastosować sos tzatziki, sos pomidorowy albo wyrazisty sos barbecue. 

Temperatura: 160 stopni Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Masło
  • Czosnek
  • Pietruszka
  • Koperek
  • Ulubione przyprawy — na przykład zioła prowansalskie

Przepis

  1. Przed położeniem na grilla, ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy i czyścimy z resztek piasku. Aby skrócić czas późniejszego grillowania możemy podgotować ziemniaki przez około 10 minut, jednak dokładny czas zależy od wielkości ziemniaków. Umyte i ugotowane warzywa nacinamy.
  2. Masło mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi koperkiem oraz pietruszką i na koniec doprawiamy solą do smaku.
  3. Do każdego ziemniaka wkładamy łyżeczkę masła i kładziemy na rozgrzanym grillu i zostawiamy na około 30 minut.
  4. Po upływie czasu pieczenia, sprawdzamy, czy są warzywa miękkie. Jeśli tak, można podawać gotowe danie.

Ziemniaki w mundurkach z grilla

Zapiekane ziemniaki z grilla z wołowiną i serem

Bardzo syte danie, do którego przyda się nam patelnia żeliwna albo kociołek Dutch Oven. Ziemniaki, duża ilość sera i stek z łaty wołowej. Potrawa idealna! Podaj ziemniaki z grilla w nieco innej formie niż zwykle. Zaskocz rodzinę i znajomych!

Temperatura: 160 stopni Czas pieczenia: 45 minut

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Stek z łaty wołowej
  • Starty ser mozzarella
  • Starty ser cheddar
  • Śmietana
  • Czerwona cebula
  • Pomidory
  • Czosnek
  • Papryczka chilli
  • Słodka lub ostra papryka
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przepis

  1. Młode ziemniaki kroimy na plasterki około 1 cm grubości i układamy na papierze do pieczenia. Następnie obficie polewamy je oliwą oraz dodajemy przyprawy do smaku. Układamy razem z papierem na rozgrzanym grillu. Pieczemy przez 20 minut, w połowie czasu obracając je na drugą stronę.
  2. W międzyczasie grillujemy stek z łaty wołowej, na patelni żeliwnej. Gotowe mięso odkładamy na bok, a na patelni układamy pieczone ziemniaki.
  3. Przykrywamy je posiekanym stekiem i posypujemy serem.
  4. Naczynie ustawiamy na ruszcie i pieczemy około 15-20 minut.
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie salsy pomidorowej.
  6. Kroimy pomidory, drobno siekamy cebulę oraz papryczkę chilli to wszystko mieszamy dodatkowo z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Gotowe ziemniaki zdejmujemy z grilla i podajemy z salsą i śmietaną. Smacznego!

Zapiekane ziemniaki z grilla z serem i stekiem wołowym

Przeczytaj również: Jak grillować - o metodzie bezpośredniej, pośredniej i 50/50

Czego użyć, aby przygotować smaczne ziemniaczki?

Ziemniaki możemy przygotować na dowolnym grillu. Sprawdzi się zarówno grill elektryczny, jak i gazowy. Ziemniaki z grilla elektrycznego możemy przyrządzić, kiedy i gdzie chcemy. Żeby zrobić pieczone ziemniaki, potrzebujemy dużej mocy, dlatego bardzo dobrym wyborem będzie:

Grill elektryczny Q 1400 Stand – posiada grzałkę z właściwościami samoczyszczenia i równomiernie rozprowadzający ciepło ruszt. Jest prosty w obsłudze i zajmuje mało miejsca. Jednak moc 2200 kW umożliwia przygotowanie pysznych dań.

Naszym głównym wyborem były grille gazowe ze względu na prostą regulację temperatury i sterowanie palnikami. Grill gazowy sprawdza się do pieczonych ziemniaków, ponieważ po zamknięciu pokrywy zmienia się w piekarnik konwekcyjny.

Grill gazowy Enders Kansas PRO 3 SIK Turbo z palnikiem rożna infraredgrill o dużej mocy palników, intuicyjnej obsłudze i nowoczesnym designie. Opiekane ziemniaki przygotujemy na nim z przyjemnością. Dodatkowo wyposażenie takie jak: palnik boczny i system Switch Grid zamieniają go we wszechstronną kuchnię polową.

Czy możemy grillować ziemniaki z użyciem folii aluminiowej?

Mogłoby się wydawać, że użycie folii lub tacek aluminiowych będzie dobrym rozwiązaniem. Wszędzie słychać, że palący się tłuszcz jest niebezpieczny dla zdrowia. Tylko czy aluminium jest zdrowsze?

Badania wykazują, że poddając folię aluminiową obróbce termicznej, powodujemy przenikanie aluminium do posiłku. Duża część tego pierwiastka jest usuwana z organizmu, jednak większe nagromadzenie powoduje negatywny wpływ na nasz organizm. Grillowanie potraw słonych i kwaśnych, używanie maryntay lub pieczenie w wysokiej temperaturze, sprawia, że aluminum jeszcze szybciej przenika do dania. Dużo zdrowszym rozwiązanie będzie zrezygnowanie z grillowania przy użyciu folii aluminiowej. Zamiast niej możemy wykorzystać specjalne brytfanny do grillowania, drewniane deski, które dodatkowo nadadzą wyjątkowy aromat lub stalowe kosze do grillowania.

Warzywa, zamiast w folię aluminiową, można owinąć papierem do pieczenia. Jednak jak wykorzystać folię aluminiową, którą mamy w domu? Zgnieciona folia świetnie doczyści przypaloną blachę lub piekarnik, a dodanie kulki z folii do prania zapobiegnie elektryzowaniu się ubrań. Tacki można wykorzystać jako pojemnik na ociekający tłuszcz podczas grillowania.

Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej, ułożone na deskach

Chcesz dowiedzieć się więcej: Tacki na grilla – czy aluminium jest niebezpieczne?