Darmowa dostawa powyżej 300zł | 60 dni na zwrot | Blog

Nie masz produktów w koszyku.

Jak grillować na grillu z pokrywą? Najważniejsze zasady

Grill z pokrywą dla osób, które do tej pory grillowały jedynie na tradycyjnych, otwartych grillach, to zupełnie nowe doświadczenie. Kilka poniższych zasad i informacji na pewno przyda się tym, którzy jeszcze nie wiedzą, jak grillować na grillu z pokrywą.

Pełna kontrola temperatury grillowania

Grill z pokrywą daje możliwość precyzyjnej kontroli temperatury grillowania. Niektóre modele grilli węglowych z pokrywą posiadają wewnętrzny, wbudowany termometr. Za jego pomocą można monitorować temperaturę wewnątrz grilla. Jeśli kupiłeś tańszy model grilla, może on nie posiadać wbudowanego termometru. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest zakup termometru, który umieszcza się na ruszcie bądź termometru do mięsa (który bada temperaturę grillowanego produktu). Grill z pokrywą umożliwia pełną kontrolę temperatury, dzięki otworom wentylacyjnym. Nie ma potrzeby otwierania pokrywy grilla, jeśli chcemy podnieść lub obniżyć temperaturę. Wystarczy domknąć bądź otworzyć otwory wentylacyjne.

grill . akcesoria grillowe , decofire blog , grill blog ,

Dwie metody grillowania na grillu z pokrywą

Grill z pokrywą daje nam zupełnie nowe możliwości grillowania (w porównaniu do tradycyjnych grilli z otwartym paleniskiem). Można na nim grillować metodą bezpośrednią i pośrednią. Na czym polegają i czym się różnią te sposoby? Metoda bezpośrednia grillowania polega na położeniu mięsa czy warzyw na ruszcie, bezpośrednio nad brykietem – tak, jak robimy to w grillu bez pokrywy. Dodatkowo, dzięki pokrywie, nasze grillowane produkty pieką się również od góry i nie trzeba ich tak często obracać. Metoda ta jest najczęściej wykorzystywana do grillowania mniejszych kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbas. Metodę pośrednią możemy zastosować wyłącznie na grillu z pokrywą. Brykiety układa się na brzegach (bokach grilla) a grillowane produkty na środku rusztu. Zamknięcie pokrywy powoduje, że grill zaczyna działać jak piec konwekcyjny, a krążące wewnątrz gorące powietrze równomiernie piecze potrawę. Mięso, warzywa czy pizza na pewno się nie przypalą, a potrawy będą soczyste. Metoda pośrednia wymaga dłuższego czasu grillowania – powyżej 30 minut.

Przygotowanie paleniska na grillu z pokrywą

Zanim umieścisz mięso na grillu, należy odpowiednio przygotować palenisko. Wybierz sposób, w jaki będziesz grillował, rozmieść brykiety lub węgieli rozpal grilla. Odpowiednio przygotowany grill to taki, w którym nie tylko mamy odpowiednią temperaturę, ale również węgiel pokryty jest lekkim, białym nalotem popiołu. Mięso i inne produkty kładzie się na ruszt dopiero wtedy i zamyka pokrywę.

grill , grille , decofire blog , kraków grill , grill węglowy

Co grillować?

W zasadzie na takim grillu można przygotować każdą potrawę i to chyba najważniejsza zaleta, jaką posiada grill z pokrywą. Przy tradycyjnym, otwartym palenisku nie przygotujemy dużego kawałka mięsa, całego kurczaka czy pizzy. Grill z pokrywą daje nam tę możliwość, a dodatkowe akcesoria do grilli, jakie oferują producenci (stojaki, tacki, rożna) otwierają pole do popisu dla początkujących i profesjonalnych grill masterów.



Polecane produkty

Loading

Napisz własną opinię

Opiniujesz: Jak grillować na grillu z pokrywą? Najważniejsze zasady

Jak oceniasz ten wpis? *

  1 gwiazdka 2 gwiazdki 3 gwiazdki 4 gwiazdki 5 gwiazdek
Ocena
BackTop
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Czytaj więcej
×