Delikatne i soczyste w środku, pokryte złocistą, chrupiącą skórką - mięso przygotowane na rożnie ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Oczywiście jeśli wiemy, jak prawidłowo je przyrządzić. Co prawda grillowanie na rożnie nie jest zbyt skomplikowane, warto jednak poznać kilka podstawowych zasad, zanim pierwszy raz użyjemy rożna w naszym grillu gazowy. Jak i co grillować na rożnie? Jak nadziać kurczaka na rożen, a jak ananasa? Odpowiadamy w artykule.

Rożen do grilla to bardzo chętnie wybierane akcesorium. Nic w tym dziwnego, bo wystarczy nadziać mięso na grilla, zamknąć pokrywę i po 1-2 godzinach mamy gotowe przepyszne danie. Bez przewracania, bez nadmiernej kontroli. Rożna przeznaczone są do:

Jeśli jeszcze nigdy nie korzystaliście z rożna elektrycznego do grilla, to polecamy zapoznać z naszymi prostymi przepisami (nie mogą się nie udać) i poradami. 

Grillowanie na rożnie - podstawowy przepis na kurczaka

Początkującym grill masterom przygodę z grillowaniem na rożnie proponujemy zacząć od kulinarnej uczty z kurczakiem w roli głównej. Nie jest to zbyt trudne zadanie, należy jednak przygotować się do niego odpowiednio wcześniej. Eksperci radzą bowiem, aby przed natarciem kurczaka marynatą, zamoczyć go w zimnej wodzie na dwie godziny. Dzięki temu zabiegowi kurczak będzie wyjątkowo soczysty, a składniki marynaty wnikną w głąb mięsa, a nie tylko w jego wierzchnie warstwy.

Marynatę przyrządzamy na bazie oliwy z oliwek (4-5 łyżek). Dodajemy do niej trzy łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżki miodu, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, gałązkę posiekanego rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, a następnie nacieramy gotową marynatą osuszonego wcześniej kurczaka. Tak przygotowane mięso wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Jak nabić kurczaka na rożen?

Chcąc nadziać kurczaka na rożnen, nałóżmy na pręt pierwszy szpikulec - w takim miejscu, aby po nabicu mięso znajdowało się na środku grilla. Następnie wbijmy pręt w środek mięsa, przeprowadźmy go przez całą długość i zabezpieczmy drugim szpikulcem.

Jeśli szpikulce posiadają ostre zakończenia, to bez problemu umocujemy na nich nóżki oraz skrzydełka kurczaka i nie będzie konieczności wiązania ich sznurkiem.

Kurczaka pieczmy około godziny. Według specjalistów potrzeba mniej więcej 20 minut pieczenia na każde 0,5 kg drobiu. Warto więc wcześniej sprawdzić, jaką wagę posiada kupiony kurczak.

Pieczenie kurczaka na rożnie

Na rożnie, oprócz kurczaka, z powodzeniem przyrządzimy także inne rodzaje drobiu, np. pieczoną kaczkę czy indyka.

Ananas grillowany na rożnie

Jeśli mamy ochotę na mały kulinarny eksperyment, to umieśćmy na rożnie ananasa. Nabija się go w taki sam sposób, jak kurczaka.

Ananasa pieczemy trzy kwadranse metodą pośrednią, przy zamkniętej pokrywie. Na 15 minut przed końcem grillowania pokryjmy owoc glazurą przyrządzoną z miodu, wanilii i odrobiny chili. To cały sekret przyrządzania ananasa na grillu.

Ananas grillowany na rożnie

Szynka pieczona na rożnie

Jedną z ulubionych potraw z rożna jest grillowana w całości szynka. To potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia, a jednocześnie wyjątkowo smaczna. Szynkę oczywiście wcześniej należy zamarynować. Podstawą marynaty jest tłuszcz, np. oliwa z oliwek, do której należy dodać sól i ulubione przyprawy, np. czosnek, słodką paprykę, zioła. 

Szynkę nabijamy na rożen tak samo, jak kurczaka. Wcześniej można ją delikatnie naciąć we wzór diamentu (inaczej wzór karo). Mięso o wadze 1 kg pieczemy około godzinę. Stosujemy metodę pośrednią (szynka nie znajduje się bezpośrednio nad zapalonym palnikiem lub żarem).

Na pół godziny przed końcem pieczenia szynkę pokrywamy glazurą. Co może się w niej znaleźć? Np. miód i śliwki kalifornijskie albo miód, sok z cytryny/pomarańczy i musztarda. Ciekawy efekt smakowy można uzyskać mieszając miód z sosem sojowym i musztardą.

Kilka praktycznych porad o grillowaniu na rożnie

Prawidłowo nadziane na rożno mięso powinno obracać się jednostajnie i upiec równomiernie. Pamiętajmy, aby pod grillowanym mięsem umieścić aluminiową tackę lub brytfankę, na którą będzie skapywał tłuszcz. Możemy napełnić ją wodą z cebulą, winem lub piwem - odparowujące soki nadadzą mięsu niepowtarzalny smak.

Przed ściągnięciem mięsa z rusztu, sprawdźmy, czy jest gotowe używając do tego termometru, a zanim pokroimy i zaserwujemy je na stół, dajmy mu odpocząć 10-15 minut.

A jak przygotować grilla? Zachęcamy do obejrzenia filmiku marki Broil King, w którym producent przedstawia krok po kroku, jak zamontować rożen w grillu gazowym i jak sprawdzić, czy potrawa jest odpowiednio upieczona.