Skrzydełka BBQ (barbecue) marynowane i podwędzane na grillu BBQ to pomysł na kurczaka w nowej odsłonie. Dzięki wiórkom wędzarniczym skrzydełka z kurczaka nabierają niesamowitego aromatu, a dwukrotne grillowanie sprawia, że ich skórka jest niezwykle chrupiąca. Sprawdź przepis na idealne skrzydełka w sosie BBQ!

Ulubieniec grillowych imprez, podstawowy składnik niedzielnej zupy i sprzymierzeniec w walce o zgrabną sylwetkę – kurczak, bo o nim dziś mowa, zostanie przyrządzony na ruszcie w postaci marynowanych, a następnie podwędzanych skrzydełek w armomatycznym sosie barbecue.

Składniki na skrzydełka BBQ:

  • ok. 20 skrzydełek i 2 nóżki (wybór należy do Was),
  • sos barbecue,
  • cebula dymka,
  • świeża mięta.

Składniki marynaty do skrzydełek barbecue:

  • ½ szklanki oleju sezamowego,
  • ½ szklanki bezwonnego oleju np. z pestek winogron,
  • ¼ szklanki sosu rybnego,
  • ¼ szklanki sosu sojowego,
  • ½ szklanki octu jabłkowego,
  • czosnek w łupinach,
  • czerwona cebula.

Przepis na skrzydełka BBQ:

  1. Marynata: pół szklanki oleju sezamowego, pół szkanki oleju z pestek winogron, pół szklanki octu jabłkowego, 1/4 szklanki sosu rybnego, 1/4 szklanki sosu sojowego, całe ząbki czosnku, skrojona czerwona cebula. Marynatę przygotowujemy wcześniej i zostawiamy w niej skrzydełka z kurczaka na 24h
  2. Na rozgrzany brykiet dosypujemy wiórki wędzarnicze, które wcześniej moczymy przez 30 minut w wodzie.
  3. Zamarynowane wcześniej skrzydełka z kurczaka rozkładamy na grillu, będziemy grillować je metodą pośrednią (czyli nie bezpośrednio nad żarem).
  4. Zamykamy pokrywę grilla.
  5. Skrzydełka z kurczaka powinny na grillu wędzić się około 30 minut (grillujemy w temperaturze około 175 – 230 C), aż osiągną temperaturę 75 stopni.
  6. Kiedy skrzydełka z kurczaka osiągną temperaturę 75 stopni, zdejmujemy je z grilla i marynujemy w sosie Barbecue.
  7. Do grilla ponownie dosypujemy wiórek wędzarniczych. Po zamarynowaniu, skrzydełka znowu układamy na ruszcie, grillujemy metodą pośrednią. Kiedy osiągną temperaturę 75 stopni, zdejmujemy pokrywę i ściągamy skrzydełka BBQ z grilla.
  8. Gotowe skrzydełka w sosie BBQ dekorujemy piórkami cebuli i mięty.

Skrzydełka BBQ z grilla

W całym tym daniu najważniejsze jest, aby przestrzegać czasu, jaki musimy poświęcić na przygotowanie każdego procesu. Gwarantujemy jednak, że cierpliwość niezwykle się w tym przypadku opłaca. Czas przygotowania: 15-20 minut, czas marynowania: 24 godziny, metoda grillowania: pośrednia w średniej temperaturze (175 – 230 C).