Lubisz pić mocno intensywną i błyskawicznie pobudzającą kawę? Większość miłośników wyrazistej małej czarnej sięga po znane na całym świecie Espresso. Natomiast istnieje jeszcze bardziej skoncentrowany napój, który jest mocniejszy nawet od Espresso. Mowa o znanym włoskim klasyku, czyli Ristretto! Co czyni tę kawę wyjątkową?

W nowoczesnych ekspresach do kawy możesz bez problemu przygotować idealne Ristretto. Co to za kawa i czym różni się od Espresso? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym tekstem!

Ristretto – mała kawa, wielka moc

Napój ten należy do najmniejszych z możliwych kaw. Przygotowywana w połowie ilości wody, jakiej używamy do przyrządzenia Espresso i w połowie czasu przygotowywania Espresso. To faktycznie kawa na dwa łyki – idealna, kiedy spieszymy się do pracy, chcemy się szybko pobudzić i nie mamy czasu na celebrację tzw. kawy śniadaniowej. Z tego powodu często kawa Ristretto nazywana jest napojem dla koneserów. Jej niewielką ilość docenią miłośnicy i pasjonaci kawy, którzy będą potrafili wyczuć subtelne różnice w smaku np. od Espresso.

Ristretto co to za kawa?

Ristretto nazywane jest często skróconym Espresso. Ten mikro napój pozwala wydobyć maksymalną ilość smaku i aromatu z ziaren kawy. Warto pamiętać, że na smak kawy ma wpływ także rodzaj zastosowanej mieszanki ziaren. Jeśli chcemy otrzymać delikatną wersję, użyjmy Arabiki, jeśli natomiast zależy nam na intensywnym i bardzo mocnym smaku – sięgnijmy po Robustę. 

Ambasador włoskiej kawy

Ristretto w języku włoskim oznacza ograniczony, nazwa nawiązuje więc to niewielkiej ilości napoju, który mimo swojej ograniczonej objętości, może pobudzić dużo bardziej niż klasyczne Americano. Kawa Ristretto z pewnością pobudzi nas do działania na wiele godzin. Ristretto ma wielu swoich zwolenników, m.in. dlatego, że ograniczając dawkę kawy, pomijamy wiele elementów Espresso, za którymi niektórzy kawosze nie przepadają: gorycz, dodatkową kofeinę (należy pamiętać, że czysta kofeina jest bardzo gorzka). Słabsza część ekstrakcji, z której powstaje Ristretto, zatrzymuje w kawie to, co najlepsze.

Sprawdź także: Jak zrobić matcha latte?

Różnica między Ristretto a Espresso i Lungo

Różnica między Espresso a Ristretto zaczyna się od wielkości kawy. W obu przypadkach używa się tej samej ilości ziaren, ale w przypadku Ristretto przepuszcza się przez nie mniej wody. Zazwyczaj do przygotowania Espresso zużywa się około 15 g ziaren kawy i otrzymujemy napój o gramaturze 60 g. W przypadku Ristretto nasze proporcje parzenia to 1:215 g ziaren i 30 g efektu końcowego.

Bariści najczęściej przygotowują normalnego shota Espresso i zatrzymują go po 15 sekundach, czyli mniej więcej w połowie normalnego procesu ekstrakcji Espresso.

Różnica między Ristretto, Espresso a LungoNatomiast kawa Lungo to jedna z alternatyw dla klasycznego Espresso. To specjał zaparzony przy użyciu większej ilości wody. Jego nazwa w języku włoskim oznacza długi i odnosi się do przedłużonego czasu parzenia. Przygotowanie standardowej wersji w małej filiżance wynosi około 30 sekund, natomiast proces ekstrakcji Lungo może potrwać nawet 60 sekund. W efekcie uzyskujemy znacznie większą objętość aromatycznej kawy – od 110 ml do 170 ml!

Jak przygotować Ristretto?

Standardowo, do Ristretto powinno się używać 12-16 gramów kawy i około 30 ml wody, choć są szkoły, które zalecają użycie podwójnej ilości wody, a na zaparzoną w 30 ml wody kawie mówią podwójne Ristretto – czas parzenia pozostaje przy tym taki sam. Krótki czas parzenia Ristretto (około 15-20 sekund) powoduje, że uwolnione zostają jedynie aromaty, które jako pierwsze poddawane są ekstrakcji. Z tego względu, smakuje ona nieco inaczej niż Espresso. Czym charakteryzuje się ten napój?

• duża koncentracja aromatu – kawa jest gęsta,
• ciemny, czekoladowy kolor,
• mniejsza gorycz niż przy Espresso,
• mniejsza ilość kofeiny niż przy Espresso,
• nieco mniej kwaśny smak niż przy Espresso.

Sprawdź także: Kawa kuloodporna – czym jest i czy warto ją pić?

Jak przygotować Ristretto?

Pamiętajcie, że jeśli chcecie poczuć różnicę między obiema kawami, koniecznie musicie pić czarne!

Jaka kawa do Ristretto?

Decydując się na kawę Ristretto, warto sięgnąć po ziarna jak najlepszej jakości. Proponujemy wybór kaw jakości specialty, jest to fachowy termin określający ziarna najwyższej możliwej jakości w całym łańcuchu dostaw. Biorąc pod uwagę farmera, dostawcę i palarnię, w której wykwalifikowani roasterzy wypalają kawę. Ziarnom jakości specialty przyznawana jest punktacja w skali SCA (Specialty Coffee Association)Kawy, które otrzymały punktację powyżej 90 w skali SCA uznawane są za wybitne. W tych kawach wyczujesz wyrafinowane nuty smakowe, wyjątkowy aromat i doskonały balans. Prezentujemy kawy, które z pewnością spełnią Twoje oczekiwania i doskonale nadadzą się do aromatycznego Ristretto.

COFFEED kawa ziarnista Honduras Marcala 1 kg 

Kawa ziarnista COFFEED Honduras Marcala 1 kg to świetna propozycja dla wszystkich miłośników kaw, którzy szukają jakości premium! Z całą pewnością sprosta ona oczekiwaniom najbardziej wymagających kawoszy. Ziarna sprowadzane są z regionu Marcala i La Paz (w południowo-zachodniej części Hondurasu) i gwarantują najwyższy poziom smakowych doznań. Profil sensoryczny tej kawy zachwyca i pozwala wyczuć intensywne nuty: cukru trzcinowego, czekolady oraz słodkich winogron.

COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 1 kg

Kolejna wyśmienita propozycja od marki COFFEED. Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso to kawa przeznaczona dla miłośników wyrazistych, intensywnych napojów. Ziarna Arabiki w towarzystwie aromatów czekolady deserowej, słodkiego toffi oraz suszonych owoców, zachwycą każdego kawowego smakocza. Średni stopień wypalenia ziaren pozwolił uzyskać esencję o doskonałej kremowej konsystencji i wyczuwalnym połączeniu słodko-gorzkiego smaku. 

The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA/INDIE 1 kg

Kawa Kolumbia/Indie od palarni White Bear gwarantuje ciekawe połączenia smaków. W opakowaniu znajdziemy ziarna 50% Arabiki i 50% Robusty. To kompozycja, w której wyraźnie wyczuwalny jest smak kakao, karmel i orzech włoski. Kawa charakteryzuje się długim, wyrazistym i wyraźnie słodkim aromatem z dodatkiem goryczy. 

LaCava San Lorenzo kawa ziarnista 250 g

Kawa ziarnista LaCava San Lorenzo wyróżnia się niezwykle wysoką jakością i wybitnym aromatem. W opakowaniu znajdziemy wyselekcjonowane ziarna Arabiki, starannie zebrane w zakątkach Brazylii i Peru. Kawa ma niską zawartość kofeiny, dzięki czemu kawosze mogą delektować się jej smakiem również późnymi wieczorami. W jej smaku wyczujemy aromat owocowych nut śliwki i figi.

Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica 1 kg

Włoski klasyk znany na całym świecie! Kawa ziarnista Pellini to mieszanka, w skład której wchodzą najwyższej jakości ziarna Arabiki. Powolny proces palenia zapewnia zrównoważony, pełny smak i aromat. Ziarna Pellini wyróżniają się średnią zawartością kofeiny. To świetna propozycja dla wszystkich smakoszy. 

Sprawdź także: Czemu kawa mnie usypia? Odpowiadamy na częste pytania związane z kawą