Sałatka z sosem malinowym, dodatkiem kaczki i dużej ilości warzyw to wspaniałe danie przygotowane na grillu. Chrupiące warzywa, pachnący malinami sos i soczysta kaczka stanowią pyszne połączenie. Prosty przepis na wieloskładnikowe danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad na świeżym powietrzu.

Obiad na grillu to idealne rozwiązanie dla osób kochających spędzać czas na świeżym powietrzu, a pyszna sałatka stanowi pełnowartościowe i pożywne danie. Na rozpoczęcie sezonu grillowego wybieramy pyszną sałatkę z sosem malinowym. Połączenie grillowanej kaczki i dużej ilości warzyw z malinami zachwyci smakiem. Sałatka z sosem malinowym jest pełna aromatu i zaskakujących połączeń, słodka grillowana gruszka przełamana przez kwaśny sos oraz szaszłyki ze szparagów to nietypowa wiosenna kompozycja. Czas przygotowania sałatki to około 30 minut, wcześniej jedynie musimy zamarynować kaczkę.

Zobacz także: Skrzydełka BBQ - marynowane i podwędzane na grillu

Jak wybrać kaczkę?

Przygotowując danie z kaczki, musimy zacząć od zakupu mięsa. Warto kupować kawałki schłodzone, ponieważ takich łatwiej określić stan niż mrożonych. Najlepsze jest mięso młodych zwierząt, do 3 miesiąca życia. Można to ocenić na podstawie koloru tłuszczu, który z wiekiem robi się bardziej żółty. Oglądając fragmenty mięsa, warto zwrócić uwagę na to, czy jest elastyczne oraz czy wyróżnia się jasnoczerwonym kolorem. Równocześnie zobaczmy, czy skóra i mięso nie mają uszkodzeń lub przebarwień.

Surowa kaczka cała

Dlaczego warto jeść sałatki?

Sałatka z sosem malinowym jest prostym i przyjemnym sposobem na zjedzenie wielu warzyw bogatych w witaminy, minerały oraz mikroelementy. Połączenie warzyw w pyszną sałatkę z dressingiem, sprawia, że zjemy ich więcej.

Warzywa stanowią ważny element diety i zawierają mało kalorii. Wzbogacenie jadłospisu o większą ilość roślin korzystnie wpłynie na nasz organizm i samopoczucie. Wybrane przez nas warzywa stanowią wspaniałe uzupełnienie do grillowanej kaczki.

Sałatka grecka na białym talerzu.

Sałatkę z sosem malinowym polecamy wypróbować podczas ciepłego popołudnia przy grillu, to pyszna wiosenna kompozycja i prawdziwa bomba witaminowa. Czas przygotowania nie jest długi, a efekt zachwyca bogactwem smaków.

Sprawdź także: 8 przepisów na oryginalne sałatki do grilla

Czerwona cebula pokrojona w plasterki

Warzywa w sałatce

Warzywa, które wybraliśmy wspaniale razem smakują. Poniżej przedstawiamy właściwości produktów, które wybraliśmy.

  • Papryka czerwona – zawdzięcza swój kolor długiemu dojrzewaniu. W smaku jest słodsza niż papryki żółta i zielona, które są zrywane wcześniej oraz zawiera więcej wartości odżywczych. Jest bogata w witaminę C i inne z grup K, B i A, stanowi również źródło żelaza i przeciwutleniaczy.
  • Cebula czerwona – ma duże właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Ta odmiana cebuli wyróżnia się spośród innych większymi właściwościami prozdrowotnymi. Jest bardzo polecana do wzmocnienia odporności oraz dla osób, które mają problemy z poziomem cukru, ponieważ wspiera jego regulację w organizmie.
  • Szparagi zielone – to niskokaloryczne warzywa, składające się w większości z wody. Pomimo tego, są bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy i minerały. Charakteryzuje je duża zawartość witaminy K i kwasu foliowego.
  • Gruszka – zawiera w sobie dużo błonnika i witamin. Jednak lepiej jest wybierać owoce mniej dojrzałe, ponieważ wraz z upływem czasu zwiększa się w nich zawartość cukrów. Są też źródłem witamin i pektyn, które obniżają cholesterol.
  • Pomidorki koktajlowe – idealnie sprawdzają się jako przekąska do pracy lub szkoły. Są proste w uprawie i można je hodować w donicy. Nie odbiegają właściwościami od pełnowymiarowych pomidorów, są bogate w witaminy, mikroelementy oraz przeciwutleniacze.
  • Rukola – zawiera duże ilości minerałów takich jak żelazo, potas, magnez i wapń. Jest bogata w błonnik pokarmowy i witaminy. Pod względem wartości odżywczych, wyprzedza znacznie inne sałaty.

Maliny na sos malinowy

Sos malinowy

Naszą sałatkę polejemy sosem malinowym, wybraliśmy go ze względu na smak oraz właściwości, jakie maliny mają dla naszego organizmu. Te owoce można spotkać dziko rosnące na terenie całej Polski. Uprawiane są też chętnie w przydomowych ogrodach. Polska jest jednym z czołowych producentów malin na świecie!

Maliny są źródłem wielu witamin, w szczególności C oraz z grupy B, dlatego bardzo często przygotowuje się z nich soki i syropy na przeziębienie. Dostarczają również minerałów, takich jak: żelazo, selen, magnez i potas. Maliny mają bardzo silne właściwości przeciwutleniające, dzięki temu działają przeciwzapalnie oraz antynowotworowo. Dodatkową zaletą jest to, że zawierają mało kalorii, w 100 gramach malin są jedynie 43 kcal. Mają lekkokwaśny smak i piękną barwę. Smakują wyśmienicie zrywane prosto z krzaka oraz jako dodatek do owsianek, koktajli i sosów.

Ile kalorii mają maliny

Sałatka z sosem malinowym

Nasza sałatka z sosem malinowym będzie źródłem wielu witamin, ponieważ jest przygotowana na bazie warzyw, a w skład dressingu wchodzą również: miód, sok z limonki i pieprz. Każdy z tych elementów ma korzystne właściwości, a dodatkowo komponują się w kwaśny sos pachnący malinami.

Składniki:

Marynata do kaczki

  • cydr
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • świeża mięta
  • rozmaryn
  • ząbek czosnku

Marynata do szparagów:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Sos malinowy:

  • świeże maliny
  • cydr
  • miód
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz

Sałatka z grillowaną kaczką:

  • filet z kaczki
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • szparagi
  • gruszka
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • mix sałat
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ulubione zioła

Sałatka z sosem malinowym na tle krzewów.

Przepis

  1. Minimum 4 godziny przed grillowaniem trzeba zamarynować kaczkę. Marynatę przygotowujemy z cydru, miodu, octu balsamicznego, świeżej mięty, rozmarynu i czosnku. Wszystkie elementy musimy dokładnie wymieszać. Kawałki kaczki zanurzamy w marynacie.
  2. Zamarynowaną kaczkę odkładamy do lodówki, czym dłuższy czas marynowania, tym mięso nabierze więcej aromatu.
  3. Rozgrzewamy grilla do 180 stopni.
  4. Teraz czas przygotowania szaszłyków ze szparagów. W tym celu najpierw marynujemy warzywa, używamy oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz. Za pomocą pędzelka smarujemy szparagi. Odstawiamy je na czas przygotowania pozostałych warzyw.
  5. Kroimy na kawałki czerwoną cebulę, paprykę oraz gruszkę. Szparagi nadziewamy na szpikulce, tworząc szaszłyki.
  6. Na grillu na strefie bezpośredniej układamy kawałki kaczki skórą do dołu. Pozostawiamy na około 5 minut i po tym czasie odwracamy.
  7. Na ruszt możemy dodać pokrojoną cebulę, paprykę, gruszkę oraz szparagi.
  8. Kaczkę po 10 minutach przekładamy na strefę pośrednią. Mięso dodatkowo polewamy pozostałą marynatą. Grillujemy kolejne 10 minut.
  9. Teraz zajmiemy się sosem malinowym. Przygotowujemy maliny, cydr, miód, sok z limonki, sól oraz pieprz. Owoce dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Teraz musimy składniki sosu wymieszać i gotowy sos odstawimy na bok.
  10. Gotowe kawałki mięsa zdejmujemy z rusztu i odkładamy, żeby odpoczęły pod przykryciem na 10 minut. Następnie kroimy na cienkie plasterki.
  11. Kroimy pomidorki koktajlowe oraz chrupiące warzywa z grilla.
  12. Na talerzu układamy gotowy mix sałat, a na nich układamy pokrojone warzywa. Na wierzchu kładziemy plastry kaczki. Teraz możemy sałatę polać sosem malinowym.
  13. Sałatka z sosem malinowym jest gotowa. Smacznego!

Proponujemy podawać z pieczywem czosnkowym.

Sałatka z sosem malinowym

Zobacz także: Kurczak z grilla glazurowany „Earl Grey”

 

Polecane grille

Grill gazowy Napoleon Freestyle 365 SIB z palnikiem bocznym na podczerwień – grill o dużych możliwościach do niewielkiej przestrzeni. Posiada duży ruszt o wymiarach 51 x 45 cm z charakterystycznym dla marki kształtem Wave, który pozwala na przyrządzenie dużego posiłku na grillu. Urządzenie wyposażone jest w 3 palniki główne o łącznej mocy 12 kW. Ukryty w bocznej półce palnik na podczerwień Sizzle Zone to idealne rozwiązanie dla wielbicieli steków.

Kanadyjska firma zadbała również o funkcjonalne rozwiązania, takie jak duże kółka, które umożliwiają wygodne przestawianie grilla, miejsce na ukrycie butli gazowej oraz pokrywa z powłoką porcelanową, która chroni urządzenie przed warunkami atmosferycznymi. Gotowanie ułatwia system zapłonu Jetfire, dzięki niemu grill jest rozpalany błyskawicznie, wbudowany termometr Accu-Probe oraz szyny aromatyzujące.

Grill gazowy Napoleon Phantom Freestyle 425 z palnikiem do steków 800 stopni – większy model z serii Freestyle. Zwiększone wymiary rusztu Wave do 60 x 45 cm dają wiele możliwości. Wykończony w kolorze czarnego matu grill, posiada pokrywę z odlewu aluminium i stali emaliowanej, a piekarnik ze stopu aluminium i krzemu. Urządzenie wyposażone jest w 4 palniki główne, każdy o mocy 4 kW oraz wbudowany termometr.

Dodatkowo grill posiada strefę Sizzle Zone umieszczoną w półce bocznej, można w niej osiągnąć temperaturę nawet 800 stopni. Kanadyjska firma pomyślała również o dołożeniu elementów, które mają umilić czas spędzony przy grillu. Są to: składana półka boczna, koła do przestawiania grilla, szafka, w której można schować nawet 11 kg butlę oraz otwieracz do piwa.

Grill węglowy Weber Master-Touch Premium SE E-5775 57 cm – fanom tradycyjnych urządzeń węglowych proponujemy wyprodukowany przez markę Weber grill kulisty. Wyposażony w gumowe koła, uchwyty boczne, pokrywę z otworami wentylacyjnymi zamocowaną na zawiasie oraz uchwyt na urządzenie iGrill. Wysokiej jakości ruszt z systemem GBS zapewnia wszechstronność urządzenia. Dodatkowo grill posiada Char Ring i Diffuser System do wędzenia i powolnego grillowania. Został wyposażony także w system One Touch do łatwego czyszczenia oraz kontrolowania dopływu powietrza.

Grill węglowy Weber Master-Touch Premium