Wraz z pierwszymi oznakami wiosny dietetycy mają pełne ręce roboty.  Większość z nas zaczyna myśleć o oczyszczeniu organizmu i zrzucenia zimowych kilogramów. Popularnością cieszą się detoksy sokowe. Aby móc je samodzielnie wykonać w domu trzeba zaopatrzyć się nie tylko w produkty spożywcze, ale i odpowiedni urządzenia. Firma Muke zapytała Iwonę Gryszkin, dietetyka z Kliniki Diety Gryszkin we Wrocławiu o opinię.

Wyciskarka a sokowirówka

Idziemy do sklepu i zastanawiamy się jakie urządzenie pomoże nam w osiągnięciu wyznaczonego celu? Czym się różni wyciskarka od sokowirówki? Jakie to ma znaczenie dla zdrowia? Który sok będzie smaczniejszy? Różnic między urządzeniami jest wiele. Sokowirówka uzyskuje sok przez ścieranie i tarcie warzyw i owoców. Proces ten powoduje niszczenie enzymów, fitosubstancji i witamin. Natomiast wyciskarka tłoczy i miażdży, co pozwala nam na zachowania maksymalnej ilości enzymów. Wolne obroty nie wytwarzają ciepła, przez co zapobiegają natlenianiu się soku. Sok z wyciskarki zupełnie inaczej smakuje, nie jest wodnisty, nie rozwarstwia się, nie posiada niesmacznej pianki, którą tworzy sokowirówka.

Wyciskarka muke ,

Wyciskarka pozwala na uzyskanie większej ilości soku

Ilość też ma znaczenie. Wyciskarka pozwala na uzyskanie większej ilości soku. Dodatkowo możemy użyć warzyw i owoców, z którymi sokowirówka z pewnością by sobie nie poradziła, a należą do nich: szpinak, jarmuż, rukola, mniszek, pokrzywa, roszponka czy natka pietruszki. Należy pamiętać, że soki warzywne są zdrowsze niż owocowe. Soki owocowe zawierają bardzo duże ilości fruktozy, która spożywana w zbyt dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i na naszą wagę. Także pijmy soki, ale głównie z warzyw – zachęca Iwona Gryszkin z Kliniki Diety Gryszkin we Wrocławiu. Świeżo wyciśnięte soki pozwalają oczyścić organizm. Podstawą domowego detoksu są zielone warzywa zawierające minerały, witaminy i antyoksydanty. Ponadto dostarczają one cenny chlorofil pomagający dotlenić komórki. W czasie detoksu powinniśmy wypijać około sześciu szklanek soku dziennie.