Sałatka z grillowanym stekiem New York Limousine, z dressingiem na bazie sera z niebieską pleśnią, może brzmieć skomplikowanie. Jednak jest to proste danie na wyjątkowe okazje lub rodzinny obiad. Dzięki swojej delikatnej i kruchej strukturze stek New York idealnie nadaje się do grillowania oraz dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami.

Przedstawiamy przepis na udany rodzinny obiad lub wyjątkową okazję. Wyszukane danie, które zachwyci bliskich nie tylko smakiem, ale i wykwintną prezentacją.

Dziś przygotujemy sałatkę ze stekiem New York Limousine. Użyjemy do tego delikatnego mięsa pochodzącego z Antrykotu Prime. Jest to trudno dostępne mięso, które sezonuje się aż 28 dni. Dobry stek New York ma marmurkową strukturę. Dzięki temu po smażeniu nadal pozostaje bardzo soczysty. Sałatka ze stekiem jest daniem bardzo efektownym, a jednocześnie szybkim w przygotowaniu. Brzmi zachęcająco?

Trzy rodzaje surowych, steków na białym tle.

Przeczytaj również: Jakie mięso na burgery z grilla będzie najlepsze?

Jak wybrać i na co zwrócić uwagę przy wyborze mięsa na stek wołowy?

Steki nie goszczą często na polskich stołach dlatego, gdy chcemy przygotować danie z użyciem steku New York, warto znać zasady wyboru dobrej wołowiny.

W przeciwieństwie do innych rodzajów mięs, w przypadku wołowiny na steki nie sprawdza się zasada, że świeże mięso to dobre mięso. Wynika to z tego, że po uboju mięso tężeje i staje się twarde. Dzieje się tak przy każdym rodzaju mięsa, różnica polega na tym, że w przypadku mniejszych zwierząt na przykład kurczaków cały proces zamyka się w kilku dniach, jednak przy większych gatunkach dojrzewanie trwa o wiele dłużej. Z tego powodu wołowina powinna najpierw odczekać kilka dni w chłodni, a następnie dojrzewać przez minimum 21 dni.

Dojrzewanie na sucho

Mięso przechowywane jest wraz z kością w stałej temperaturze. Podczas procesu traci ono nawet 20% wody, a jego zewnętrzne warstwy ulegają wysuszeniu. Z tego powodu po zakończeniu dojrzewania konieczne jest obcięcie przesuszonej części. Efektem sezonowania na sucho jest mięso bardzo dobrej jakości. Jego smak jest bardziej aromatyczny, a struktura zwarta i krucha. Jednak z powodu długiego czasu dojrzewania oraz dużej utraty masy, cena takich steków jest wysoka.

Dojrzewanie na mokro

W przeciwieństwie do poprzedniej metody, podczas sezonowania na mokro nie następuje utrata wody z mięsa, wynika to z zastosowanej techniki, która popularna stała się dopiero w latach 70. Wołowinę przechowuje się zapakowaną próżniowo kilka tygodni w stałej temperaturze. Tak dojrzewający stek, nie traci soczystości, staje się jednak bardziej kruche i miękkie.

Stek New York jest sezonowany metodą mieszaną, zaczynając od 10-dniowego okresu dojrzewania na sucho, po którym następuje nawet 14-dniowy czas sezonowania na mokro.

Krowy rasy Limousine, na pastwisku.

Hodowla bydła

Podczas wizyty u rzeźnika warto dowiedzieć się, jak przebiegała hodowla zwierząt, z których pozyskano mięso. Coraz częściej mówi się o warunkach, w jakich żyje bydło przed ubojem, również w kontekście smaku i jakości spożywanego mięsa. Spowodowane jest to tym, że zwierzęta wypasane cało rocznie są dużo bardziej umięśnione niż zimujące w budynkach. Taki sposób hodowli jest stosowany na przykład w Argentynie, Australii oraz USA, jednak również w Polsce zwiększa się ilość gospodarstw z wypasem również w zimie.

Sprawdź także: Jak sprawdzić, czy danie z grilla jest gotowe? Grillowanie a temperatura w środku mięsa

Rasy bydła mięsnego

Podczas dokonywania wyboru mięsa na stek New York, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. Mianowicie rasę krów, z jakiej pochodzi. Dobra wołowina koniecznie musi być pozyskiwana z ras mięsnych, czyli zwierząt hodowanych w celu produkcji mięsa. Do najpopularniejszych ras występujących w Polsce należą:

  • Black Angus – rasa pochodząca ze Szkocji. Zwierzęta nie należą do największych, jednak mają umięśnioną budowę, są czarnego koloru i nie posiadają rogów.
  • Hereford – pochodząca z Anglii rasa krów mięsnych. Jej zaletę stanowi umiejętność dobrego wykorzystania pastwisk, jest to rasa szybko rosnąca osiągająca obecnie masę około 700 kilogramów. Mięso pochodzące z ras Black Angus oraz Hereford należy do mięsa bogatego w tłuszcz wewnątrz mięśniowy szczególnie ceniony wśród wielbicieli steków.
  • Limousine – bydło wywodzące się z Francji. Osobniki są duże, ich waga dochodzi do 1200 kg. Krowy tej rasy dobrze znoszą polski klimat, mięso z nich pochodzące jest kruche, drobnowłókniste i stosunkowo chude.

Sery pleśniowe, podane z owocami.

Sos do sałatki ma w sobie ser z niebieską pleśnią, który nadaje mu charakterystyczny smak. Sery pleśniowe mogą dodać ciekawego aromatu podczas gotowania. Najczęściej spotykane i łatwo dostępne:

  • Brie – Lekko śmietankowy ser, o charakterystycznej wyrazistej nucie. Charakteryzuje się skórką z białej pleśni, jednak wnętrze ma delikatne, o kremowej konsystencji. Produkowany jest w okręgach o średnicy około 35-40 centymetrów.
  • Camembert – Jest to miękki ser pleśniowy oryginalnie wytwarzany w krążkach o wadze 250 g. Pokryty białą pleśnią z gatunku Penicillum camemberti, jednak w przeciwieństwie do sera brie jego skórka nie jest twarda. Wnętrze dobrego sera camembert musi być sprężyste, o kremowej barwie.
  • Gorgonzola – Ser pleśniowy pochodzący z Lombardii produkowany z mleka krowiego. Poprzecinany jest niebieskozielonymi żyłkami pleśni, które współgrają z kremowym miąższem. Można spotkać dwa rodzaje gorgonzoli: bardziej suchy i ostrzejszy w smaku oraz delikatny, do którego produkcji wykorzystuje się mleko z dodatkiem śmietanki.
  • Lazur – Produkowany od lat 60. XX wieku ser, jest odmianą gorgonzoli, znany z wyjątkowego, błękitnego koloru pleśni. Posiada charakterystyczny ostry smak, który nie wszystkim pasuje.

Spróbuj także: T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i dipem na bazie grillowanego czosnku

Surowe steki New York, ułożone na desce z ziołami.

Sałatka ze stekiem New York

Przed przygotowaniem musimy zaopatrzyć się w składniki dobrej jakości. Mięso na stek New York można dostać tylko u sprawdzonych rzeźników, dlatego warto zaplanować to danie z wyprzedzeniem. Warzywa muszą być świeże, a ser dobrany do Waszych preferencji smakowych.

Składniki:

  • Stek New York Limousine
  • Rukola
  • Sałata rzymska
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czerwona cebula
  • Ser z niebieską pleśnią (gorgonzola lub lazur)
  • Oliwa, ocet winny, sól, pieprz 

Przepis na stek New York

  1. Rozgrzewamy grilla, przygotowując go do grillowania metodą bezpośrednią.
  2. Następnie zajmujemy się stekiem New York, który smarujemy oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Doprawiony kładziemy na rozgrzanym ruszcie.
  3. W międzyczasie obieramy przekrojoną na pół czerwoną cebulę i kładziemy ją na grillu obok mięsa.
  4. Po 2-3 minutach odwracamy stek New York na drugą stronę, aby równomiernie się usmażył.
  5. Na talerzu układamy posiekane liście rzymskiej sałaty i świeżą rukolę. Na sałacie układamy pomidorki koktajlowe oraz zgrillowaną i pokrojoną cebulę.
  6. Przygotowujemy sos w miseczce, mieszamy ze sobą oliwę, ocet winny, sól, pieprz oraz rozgniatamy ser pleśniowy. Tak przygotowany dressing odstawiamy na bok.
  7. Kiedy antrykot osiągnie średni stopień wysmażenia, ściągamy go z rusztu, aby odpoczął ok. 5-10 minut. Dzięki temu wszystkie soki w mięsie równomiernie się rozłożą. Osobom mniej doświadczonym zalecamy użycie termometru, dzięki któremu łatwiej będzie kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa.

Na koniec, pokrojony stek New York układamy na sałatce i polewamy dressingiem. Smacznego!

Sałatka ze stekiem New York, z dressingiem na bazie sera pleśniowego.
Sprawdź także nasz przepis na stek New York w formie video: 

Akcesoria do grillowania

Grillowanie może być przyjemną formą spędzenia letniego popołudnia, jednak aby jeszcze bardziej umilić sobie ten czas, możemy wykorzystać szereg akcesoriów ułatwiających grillowanie.

Rodzinne grillowanie przy grillu Weber Master Touch

Zestaw akcesoriów trzyczęściowy Weber – proponowany przez markę Weber zestaw narzędzi, wykonany jest z dbałością o szczegóły takie jak: wygodne rączki i haczyki umożliwiające powieszenie ich na grillu. W skład zestawu wchodzą łopatka, szczypce oraz pędzel silikonowy.

Inteligentny termometr GrillEye PRO Plus – termometr, który jest przeznaczony do każdego rodzaju grilla lub wędzarni. Wykonuje precyzyjne pomiary do 300 stopni. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób przygotowujących stek New York, jednak sprawdzi się również do innych rodzajów mięs. Urządzenie ma możliwość podłączenia do aplikacji w smartfonie, dzięki temu można kontrolować temperaturę z dowolnego miejsca, nie tylko stojąc przy grillu.

Zestaw noży do steków Broil Kingzestaw czterech ząbkowanych noży, wykonanych ze stali szlachetnej, ułatwi krojenie nawet krwistego steka. Dobre noże zapewnią estetyczny wygląd mięs podczas podania.

Ruszt na steki Sear Grate Weber – przenaczony specjalnie do steków ruszt, który jest częścią Gourment BBQ System marki Weber, wykonany z żeliwa mocno się nagrzewa i długo oddaje ciepło. Został pokryty emalią porcelanową, dzięki temu mięso nie przywiera i jest łatwy w czyszczeniu. Ruszt ma wzór kratki, która nadaje stekom wyjątkowego wyglądu.

Grille idealne do steków New York

Podczas przyrządzania steku New York, ważna jest wysoka temperatura. Producenci grilli, również pomyśleli o miłośnikach steków. Specjalnie dla nich mają rozwiązania, które pozwalają na przygotowanie pysznego mięsa.

Grill węglowy Weber Master-Touch GBS E-5750 – nowoczesny grill węglowy, wykonany z myślą o początkujących, jak i profesjonalnych GrillMasterach. Wieloletnie doświadczenie marki Weber przełożyło się na wyposażenie grilla w szereg udogodnień. Wygoda użytkownika została postawiona na pierwszym miejscu, poprzez zastosowanie uchwytu na pokrywę Tuck-Away, systemu ułatwiającego czyszczenie One-Touch i wbudowanego termometru, grillowanie stało się jeszcze przyjemniejsze! Jest to grill, który ma szereg możliwości dzięki zastosowaniu rusztu z systemem GBS, który pozwala wyposażyć grill w dodatkowe elementy.

Grill gazowy Enders Monroe Black PRO 3K Turbogrill gazowy jest rozwiązaniem dla każdego, kto nie chce ograniczać grillowania jedynie do ciepłych miesięcy. Wykonany z najwyższej jakości materiałów, o nowoczesnym wyglądzie i wyposażony wiele innowacyjnych rozwiązań jest to grill, który sprawdzi się u osób szukających solidnego sprzętu na wiele lat. Został wyposażony w system wymiennych wkładów Switch Grid, w którym jedyną z opcji jest ruszt do steków Sear Grate

Grill gazowy Enders Monroe Pro 3K turbo, w tle ludzie jedzący posiłek.

Posiada 3 palniki o łącznej mocy 11,2 kW oraz dodatkowy palnik boczny o mocy 3,15 kW, umożliwiający na przykład przygotowanie sosu, bez konieczności wycieczki do kuchni. Jednak tym, co zachwyci wszystkich wielbicieli steków, jest technologia Turbo Zone, jest to strefa, która szybko nagrzewa się do temperatury powyżej 400 stopni. Dzięki temu idealnie sprawdzi się do przygotowania steków metodą bezpośrednią.

Grill gazowy Enders Monroe PRO 4 SIK Turbogrill wyposażony we wszystkie elementy takie jak na przykład Switch Grid oraz Turbo Zone, które posiada poprzedni model, jednak o jeszcze większej mocy, powierzchni rusztu i możliwościach. Został uzupełniony o dodatkowy palnik o mocy 3,5 kW, co daje łączną moc 4 palników wynoszącą 14,6 kW. Dodatkowo dodano palnik rożna Infrared Back Burner o mocy 4,0 kW. Taki palnik pozwala na osiągnięcie bardzo wysokiej temperatury, co powoduje szybkie zamknięcie mięsa, które zatrzymuje w sobie smak i aromat.