Doskonały, maślany pstrąg z grilla to świetna propozycja dla amatorów ryb oraz zdrowego stylu życia. Pstrąg nie tylko ma mnóstwo witamin, ale także wyśmienicie smakuje w towarzystwie cytryny i koperku. Wypróbuj ten przepis na pstrąga z grilla – ciesz się delikatnym i aromatycznym mięsem ryby.

Michał Dobosz i Julian Karewicz przedstawiają przepis na pstrąga w całości opiekanego na grillu. Świeży pstrąg faszerowany aromatycznymi dodatkami to doskonała alternatywa dla tłustych mięs i monotonnych potraw.

Składniki na pstrąga z grilla:

  • świeży pstrąg w całości,
  • cytryna,
  • świeży koper,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • masło,
  • oliwa.

Pstrąg z grilla – przepis:

  1. Pstrąga solimy z każdej strony oraz w środku, przyprawiamy pieprzem.
  2. Rybę nadziewamy cytryną, czosnkiem i koprem. Układamy na aluminiowej tacce
  3. Do środka ryby dokładamy masło. Pamiętamy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, masło pomoże nam sprawić, że wszystkie aromaty przenikną do mięsa. Oliwą za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy także skórkę ryby, dzięki czemu będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.
  4. Przygotowujemy papier do pieczenia. Papier smarujemy wewnątrz oliwą. Na środku układamy pstrąga i zawijamy jak cukierek.
  5. Grilla nagrzewamy na najwyższą temperaturę (350 stopni), na ruszcie układamy zawinięte w papier do pieczenia ryby. Jeżeli grillujesz ryby na grillu węglowym, pamiętaj, aby grillować je metodą pośrednią, czyli nie bezpośrednio nad rusztem. Do jednej z nich wkładamy termometr do grilla
  6. WAŻNE: termometr wbija się w najgrubszą warstwę mięsa ryby. Czekamy, aż wskaże nam temperaturę 63 stopni C.
  7. Rybę grillujemy 15 minut, w tym czasie kilka razy przekładamy ją z jednej strony na drugą.
  8. Kiedy pstrąg z grilla osiągnie temperaturę 63 stopni, zdejmujemy go z rusztu.

Pstrąg z grilla

Pamiętajmy o tym, że pstrąg z grilla powinien być cały czas pod kontrolą. Mięso ryby jest bardzo delikatne, co powoduje, że bardzo łatwo je przesuszyć. Musimy kontrolować temperaturę, tak, by ryba pozostała soczysta w środku i delikatnie przypieczona na zewnątrz. Dlatego tak ważne jest, aby w tym przepisie zastosować papier do pieczenia – dzięki niemu pstrąg grillowany nadal będzie niezwykle aromatyczny i nie zostanie przez nas zbytnio wysuszony.