Myślisz o własnej wędzarni, ale obawiasz się, że jej budowa jest zbyt skomplikowana? Być może przekonasz się do wędzarni gazowej. Przeczytaj, jakie możliwości oferują wędzarnie gazowe topowych producentów i jakie domowe wędliny, sery i inne przysmaki można w nich przygotować.
Co można wędzić w wędzarni gazowej? Domowe wędliny, sery i nie tylko
Wędzarnia gazowa umożliwia przygotowanie tych samych produktów, co wędzarnia tradycyjna. Do najczęściej wybieranych mięs możemy zaliczyć:
- szynkę,
- boczek,
- schab,
- karkówkę,
- polędwicę i polędwiczki.
To z nich powstają wspaniałe w smaku i aromatu domowe wędliny. Oczywiście nie możemy zapomnieć o wędzeniu kiełbasy.
Ponadto bardzo często do wędzarni trafia drób:
- kurczak w całości lub poszczególne jego części (filety z piersi, udka),
- indyk,
- kaczka.
Kolejną grupą chętnie wędzonych produktów są ryby, zwłaszcza łosoś, halibut, pstrąg, dorsz, makrela i węgorz. Świetne są też domowe wędzone sery, które można przyrządzić z wielu różnych gatunków, w tym popularnej goudy. Do wędzarni mogą trafić nie tylko sery żółe, ale też podpuszczkowe, w tym miękkie, jak mozzarella, twarogi (tzw. białe sery) czy sery kozie. Tak naprawdę uwędzić można każdy ser.
Możliwości wędzarni nie kończą się na domowych wędlinach i serach. Warto spróbować uwędzić także warzywa, np. bakłażana, cukinię paprykę, ziemniaki oraz owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki czy banany. Szczególnie zachęcamy, by spróbować przygotować wigilijny kompot z wędzonych owoców własnej produkcji.
Dym wędzarniczy przedłuża zdatność do spożycia produktów – działa konserwująco oraz bakteriobójczo i grzybobójczo. Nadaje smak produktom. W trakcie wędzenia tracą one również wodę i tłuszcz, co czyni je zdrowszymi i zwiększa ich wartość pokarmową.
W jaki sposób wędzi się na gazie?
Wędzenie w wędzarni na gazie nie różni się znacząco od wędzenia w tradycyjnych wędzarniach. Tutaj również używamy drewna i jego pochodnych, na przykład trocin czy wiórek wędzarniczych. Inne natomiast jest źródło ciepła - w tym przypadku gaz. Płomień z palnika gazowego nie oddziałuje bezpośrednio na wędzone produkty.
Wędzarnia gazowa daje nam większą kontrolę nad procesem wędzenia i temperaturą. Produkty możemy wędzić w różnych temperaturach, jednak ich smak będzie zależeć od źródła dymu, a więc rodzaju drewna, jakiego użyjemy do wędzenia. Może to być między innymi buk, dąb, olcha, klon czy orzech oraz drewno owocowe, jak jabłoń czy wiśnia. Drewno i jego pochodne powinno być pozbawione pleśni i żywicy, a jego wilgotność nie powinna przekraczać 25%.
O wędzarni gazowej marki Broil King Smoke
Wędzarnia gazowa Broil King Smoke posiada wszystkie funkcjonalności, o których moglibyśmy pomyśleć, wybierając urządzenie do wędzenia. Pozwala wędzić w dwóch trybach:
- dłuższym, w którym wędzenie odbywa się poniżej 135 stopni Celsjusza,
- krótszym, będącym połączeniem dymu z pieczeniem pośrednim w wysokiej temperaturze przekraczającej 135 stopni.
Wędzarnia gazowa Broil King Smoke zajmuje niewiele miejsca i możemy łatwo ją przemieścić, dzięki stabilnym kółkom. Niech nas jednak nie zmyli jej subtelny wygląd. W jej wnętrzu znajdziemy 4 regulowane ruszty, stojak na żeberka i pieczeń oraz 16 haków ze stali szlachetnej. Dzięki temu możemy jednorazowo uwędzić bardzo dużo, a całkowita pojemność wędzarni to 113 litrów.
Wędzarnia gazowa Broil King Smoke wyposażona jest ponadto w uchwyty na akcesoria oraz otwieracz butelek, regulowany system zapięć, uszczelkę z włókna szklanego i elektroniczny zapłon. Znajdziemy w niej również rozkładamy ociekacz na tłuszcz ze stali szlachetnej, który zabezpieczy podłogę przy wyciąganiu produktów z wędzarni, pojemnik na wodę do nawilżania wędzonych potraw oraz tacę na wiórki.
Jeśli nie posiadasz wędzarni, to domowe wędliny czy sery możesz przygotować także na grillu. Więcej piszemy o tym w artykule: Wędzenie na grillu gazowym. Zobacz też nasze pozostałe rodzaje urządzeń do wędzenia w dziale Wędzarnia domowa.