Kiełbaska, karkówka i burgery to bez wątpienia najpopularniejsze klasyki z rusztu, ale funkcjonalny grill sprawdzi się do przygotowywania rozmaitych potraw, które zaskoczą Twoich bliskich. Jednak skąd czerpać inspiracje do przyrządzania grillowanych dań? Warto sięgnąć po książki o grillowaniu, w których doświadczeni grillmasterzy dzielą się swoją wiedzą. Dobre poradniki zawierają zbiór różnorodnych przepisów w jednym miejscu, ale także cenne porady na temat technik grillowania. Jakie książki o grillowaniu warto przeczytać? Sprawdź najciekawsze propozycje!

Skąd czerpać inspiracje na grilla?

Coraz więcej osób inwestuje w funkcjonalne grille wysokiej jakości, które sprawdzą się do przygotowywania rozmaitych dań – nie tylko kiełbasek, czy karkówki. Sprzęty od uznanych producentów, takich jak Broil King, Weber, Enders, czy Napoleon, wyposażone w doskonale izolowane piekarniki i solidne ruszty, pozostają doskonale nagrzane przez długi czas. To stwarza niemal nieograniczone możliwości przygotowywania potraw – kontrolując poziom ciepła, przygotujesz zarówno soczyste steki, które wymagają opiekania w bardzo wysokiej temperaturze, jak i wymagające mięsa, które potrzebują powolnego opiekania przez kilka godzin.

Co więcej, niemal każdy producent oferuje akcesoria do grillowania, które pozwolą przygotować na grillu jeszcze więcej nietypowych potraw – w ofercie naszego sklepu znajdziesz między innymi płyty żeliwne, woki, brytfanny, kociołki, deski, czy kamienie do pizzy. Załóżmy, że masz już najlepszy sprzęt oraz praktyczne akcesoria. Co dalej? Teraz wystarczy jedynie dobry pomysł na kilka ciekawych dań z grilla i uczta gotowa. Ogranicza Cię właściwie tylko Twoja własna wyobraźnia! A jeśli nie posiadasz jeszcze zbyt wielkiego doświadczenia i brakuje Ci pomysłów na dania z rusztu, to z pomocą przychodzą książki o grillowaniu.

Marka Weber, która wychodząc naprzeciw potrzebom swoich konsumentów, postanowiła wyposażyć ich nie tylko w doskonałej jakości sprzęt, ale także w prawdziwą skarbnicę wiedzy i inspiracji, jaką są książki o grillowaniu.

Mięsa opiekane na ruszice grilla gazowego Napoleon

Książki o grillowaniu marki Weber

Amerykańska marka Weber, która od wielu lat produkuje funkcjonalne grille węglowe, grille gazowe, a także grille elektryczne – posiada w swojej ofercie również książki o grillowaniu, będące cenną skarbnicą wiedzy i pomysłów. Ich autorem jest doświadczony grillmaster – Jamie Purviance. To autor bestsellerowych 17 książek kucharskich, które zyskały uznanie na całym świecie, co potwierdza liczba sprzedanych egzemplarzy, która przekroczyła 5 milionów! Książki marki Weber, prezentujące najlepsze przepisy na dania z grilla i rozmaite techniki przygotowywania posiłków, to absolutny niezbędnik dla wszystkich miłośników grillowania – zarówno dla amatorów, jak i bardziej doświadczonych osób.

Podstawową pozycją, która może być już trudno dostępna, jest "Wielka Księga Grillowania". Autor książki, Jamie Purviance, zawarł w niej maksimum wiedzy i inspiracji grillowych, pogrupowanych w liczne kategorie, m.in.: owoce morza, warzywa, drób, ryby czy wołowina, a także desery, sosy i marynaty. Wszyscy lubimy sprawdzone klasyki z grilla, ale ta pozycja pokazuje każdemu, jak wiele oryginalnych potraw można przyrządzić na ruszcie. W skład poradników Webera wchodzą także inne pozycje, przedstawione na poniższym filmie.

"Wielka Księga Grillowania" zyskała tak ogromną popularność, że wyprzedano cały polski nakład! Producent nie planuje dodruku, jednak na jej miejsce pojawiła się "Wielka Księga Grillowania tom 2", która również prowadzi użytkownika przez cały proces obsługi grilla – od rozpalania sprzętu, przez utrzymywanie odpowiedniej temperatury, aż po przyrządzanie niezwykle aromatycznych i soczystych potraw, a nawet wędzenie!

Zobacz też: Jak grillować – grillowanie bezpośrednie i pośrednie oraz łączona metoda 50/50

"Wielka Księga Grillowania tom 2" – co znajdziesz w środku?

"Wielka Księga Grillowania tom drugi" to pozycja, która prowadzi krok po kroku właścicieli nowych grilli przez wszystkie aspekty związane z efektywnym grillowaniem. Powstała na liczne prośby miłośników grillowania, po ogromnym sukcesie pierwszego tomu, który został całkowicie wyprzedany.

To poradnik w twardej oprawie, który ma aż 320 stron cennej wiedzy, opatrzonej szczegółowymi instrukcjami i fotografiami. Pierwsze rozdziały skupiają się na aspektach związanych z technikami grillowania, czy utrzymaniem odpowiedniej temperatury, a w dalszej części Jamie Purviance, prezentuje aż 125 autorskich przepisów, podzielonych na różne kategorie.

Spis treści Wielka Księga Grillowania Weber

"Wielka Księga Grillowania" – część teoretyczna

Książka rozpoczyna się od krótkiego wprowadzenia, a następnie autor przechodzi do tłumaczenia najważniejszych zasad grillowania, określonych jako "4 T" (temperatura, timing, techniki oraz tools, czyli narzędzia). Czego dowiesz się z tej części?

  • Znajdziesz szczegółowe objaśnienie metody bezpośredniej, która gwarantuje najwyższą temperaturę, a także metody pośredniej do grillowania na mniej nagrzanym grillu.
  • Opanujesz sztukę rozpalania zarówno grilla węglowego, jak i gazowego. Ponadto, dowiesz się, jak odpowiednio zarządzać temperaturą. 
  • Poznasz różnice między dwoma rodzajami timingu: hot & fast dla cienkich i delikatnych kawałków mięs oraz low & slow dla powolnego opiekania dużych i twardych części mięs.
  • Odkryjesz najbardziej praktyczne akcesoria do grillowania oraz zasady ich prawidłowego stosowania.

Ponadto, Jamie Purviance opracował Grillowy kompas, czyli tabele przedstawiające odpowiednie metody i czas grillowania dla każdego gatunku mięsa, tak aby osiągany efekt był jak najlepszy. Dzięki temu unikniesz serwowania wysuszonych lub niedopieczonych dań.

Techniki grillowania w książce Weber

Zobacz też: Jakie mięso na grilla wybrać i jak je przygotować (zamarynować, przyprawić)?

Jakie przepisy znajdziesz w "Wielkiej Księdze Grillowania"?

Przekonaj się, że grillowanie wcale nie musi być monotonne, testując aż 125 oryginalnych przepisów, które z pewnością zaimponują Twoim bliskim. Dzięki niezwykle szczegółowym opisom, uzupełnionym o mnóstwo fotografii instruktażowych, przejdziesz bez problemu przez wszystkie kroki i poczujesz się jak profesjonalista, nawet jeśli Twoja przygoda z grillowaniem rozpoczęła się dopiero niedawno.

Jamie Purviance podzielił wszystkie przepisy na tematyczne kategorie:

  • Pomysłowe przystawki, które doskonale sprawdzą się na imprezach ogrodowych
  • Różne gatunki mięs – wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, owoce morza
  • Warzywa i dodatki, będące świetnym uzupełnieniem dla głównych dań z rusztu
  • Desery, dzięki którym przekonasz się, że na funkcjonalnym grillu można przygotować dosłownie wszystko
  • Ekstra dodatki – pasty przyprawowe, marynaty, zalewy, sosy, dressingi

Przepisy w Wielka księga grillowania według Webera

Piękne wydanie i zachęcające fotografie

"Wielka Księga Grillowania" doskonale sprawdzi się, jako prezent dla każdego pasjonata potraw z rusztu. To piękne wydanie w eleganckiej, twardej oprawie o srebrnej kolorystce i kontrastującym, pomarańczowym tytułem. Najważniejsza jest jednak zwartość – w jednym miejscu zebrano wyczerpującą wiedzę wprowadzającą we wszystkie aspekty grillowania.

Dużym atutem tej pozycji jest ponad 800 zdjęć, dzięki którym łatwiej zrozumieć omawiane techniki, a także dokładnie odwzorować omawiane przepisy. Ponadto, fotografie zamieszczone w książce wyglądają tak apetycznie, że zachęcają do szybkiego wypróbowania nowych przepisów.

Prezent Wielka księga grillowania według Webera

Pozostałe książki o grillowaniu dostępne w naszej ofercie

Jeśli poszukujesz kompletnego poradnika o grillowaniu, to najlepszym wyborem na początek będzie tom drugi "Wielkiej Księgi Grillowania". Jednak Jamie Purviance, współpracując z marką Weber, napisał także serię książek z przepisami dotyczącymi konkretnej gamy produktów:

  • Wegetariańskie przysmaki z grilla
  • Przysmaki z kurczaka
  • Przepisy na steki
  • Przepisy na burgery

Te pozycje będą świetnym wyborem, jeśli preferujesz przyrządzać na grillu konkretny gatunek mięsa, ale poszukujesz nowych pomysłów, by przełamać rutynę.

Obecnie w sprzedaży dostępna jest książka "Burgery" Weber, w której znajdziesz aż 66 zróżnicowanych przepisów na burgery. Jamie Purviance do przygotowania burgerów wykorzystuje nie tylko klasyczną wołowinę, ale także jagnięcinę, wieprzowinę, ryby, a nawet produkty wegetariańskie. Ponadto, nie zabrakło również pomysłów na dodatki i mieszanki przypraw, które będą idealnie pasować do burgerów.

Zachęcamy także do odwiedzenia naszego działu blogowego – Przepisy z grilla. Znajdziesz tutaj wiele propozycji na dania z rusztu, przygotowane na grillach od różnych producentów. Ponadto, w dostępnych przepisach prezentujemy praktyczne zastosowanie różnych akcesoriów do grillowania. Natomiast w kategorii Sztuka grillowania znajdziesz m.in.: artykuły na temat metod grillowania, przygotowania mięsa na grilla, a także wyboru odpowiedniej butli gazowej lub brykietu.

A jeśli wolisz oglądać przepisy w formie video – zajrzyj na kanał Grill360 na YouTube!

Zobacz też: Jaki grill gazowy do 3000 zł wybrać? Ranking TOP10 2023