Choć kawa uwielbiana jest nie tylko za jej smak ale także za to jaki wpływ kofeina ma na nasz organizm, to wśród zwolenników tego napoju, znajdą się również tacy, którzy preferują kawę bezkofeinową. Obecnie kawa bezkofeinowa stanowi 10% kawy sprzedawanej na całym świecie. Metody dekofeinizacji są jednak różne, marka Jura wykorzystuje do tego celu jedynie te całkowicie pozbawione użycia środków chemicznych.

Pierwsza przemysłowa dekofeinizacja została opracowana w 1905 roku przez niemiecką firmę é HAG. Obecnie znanych jest wiele sposobów ekstrakcji kofeiny już na poziomie zmielonych ziaren. Jura wykorzystuje w tym zakresie naturalne metody, które zostały opracowane pod koniec lat 70 przez firmę specjalizującą się w tym zakresie.

Dekofeinizacja kawy Jura - Swiss Water Process

dekofenizacja kawy jura

Pierwszym etapem Swiss Water Process jest namaczanie ziaren kawy w gorącej wodzie, dzięki czemu kofeina i wszystkie inne zbędne składniki uwalniane są do wody. Woda z tego procesu przepuszczana jest przez filtr węglowy, dzięki czemu cząsteczki kofeiny zatrzymywane są w wodzie. Następnie ziarna kawy ponownie zanurzane są w świeżej wodzie. Ponieważ ziarna kawy już we wstępnym procesie zostały pozbawione zbędnych składników, tym razem do wody uwalnia się jedynie kofeina.

Proces ten jest powtarzany aż do pozbycia się 99,9 % kofeiny. Kawa bezkofeinowa powinna zawierać nie więcej niż 0,1 % kofeiny. Następnym etapem jest suszenie ziaren kawy co pozwala na zachowanie ich pełnego aromatu i smaku. Niestety wadą tego procesu jest jego wysoki koszt, który wynika z faktu, że kofeina wytracana w ten sposób, nie może być wykorzystywana ponownie. Obecnie na świecie jest zaledwie kilka firm, które korzystają z takiego procesu dekofeinizacji (Swiss Water Process).