Wędzarnie Borniak

Wędzarnie elektryczne Borniak zostały stworzone po to, by umożliwić nam wędzenie potraw w domowych warunkach. Dzięki nim jest to naprawdę banalnie proste, wystarczy dostęp do prądu elektrycznego i możemy stać się prawdziwymi mistrzami wędzenia. Oferowane w sklepie Decofire wędzarnie Borniak charakteryzują się wysoka jakością wykonania, a także zastosowaniem praktycznych i nowoczesnych rozwiązań. Poznaj je już teraz!

Ładuję...
Opcje zakupów
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 9

Ustaw kierunek malejący
  1. Nie ma produktu, którego szukasz?

    Nasi doradcy przygotują dla Ciebie specjalną ofertę!

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 9

Ustaw kierunek malejący
Porozmawiaj z nami i zyskaj korzyści! Zwiń/Rozwiń
Szukasz wędzarni?
Skontaktuj się z ekspertem!
Kuba
Kuba Ekspert wędzarni

Wędzarnie elektryczne Borniak

Czy myślałeś kiedyś o tym, że zamiast kupować zakonserwowane i przetworzone produkty w sklepie, możesz je konserwować samemu? I na co dzień jeść w 100% naturalną żywność? Wystarczy do tego jedna z domowych wędzarni elektrycznych Borniak, a konserwowanie żywności poprzez wędzenie stanie się całkowicie realne. Obsługa wędzarni elektrycznych Borniak ogranicza się jedynie do uzupełnienia wkładu do podajnika generatora dymu i kontroli temperatury podczas procesu wędzenia. Dzięki temu jest to zupełnie możliwe w domowych warunkach. Wędzarnie elektryczne Borniak są całkowicie bezpieczne i proste w obsłudze. Na tego typu urządzenia może sobie pozwolić każdy, kto posiada w sobie choć odrobinę zamiłowania do wędzenia.

Elektryczne wędzarnie – czym się wyróżniają?

Wędzarnia elektryczna różni się od tradycyjnej wędzarni, które korzystają z drewna lub węgla do generowania dymu i ciepła, głównie sposobem generowania ciepła i dymu oraz kontroli temperatury. Generatory dymu są dołączone do każdej wędzarni marki Borniak. Generator dymu ma wbudowaną grzałkę, nagrzewającą urządzenie do 120°C (wędzarnia) albo 150°C (smoker). Wędzarnia elektryczna jest bardzo łatwa w obsłudze. Służy do wędzenia ryb, wędlin, warzyw czy owoców. Z generatorem dymu W przeciwieństwie do tradycyjnych wędzarni, nie trzeba martwić się o dostarczanie drewna, regulowanie ognia ani konieczność stałego monitorowania procesu wędzenia.

Doskonałe produkty wędzone dzięki wędzarni Borniak

Wędzarnia elektryczna stosuje generatory dymu, dlatego nie ma potrzeby używania ognia ani otwartego płomienia, elektryczne wędzarnie są zazwyczaj czystsze i bezpieczniejsze w użytkowaniu. Nie ma ryzyka pożaru związanego z otwartym ogniem z zachowaniem zarazem kuszącego aromatu.

Poza generatorem dymu (np. generator dymu GD), wiele elektrycznych wędzarni oferuje zaawansowane funkcje kontroli temperatury, co pozwala użytkownikom dokładnie regulować temperaturę wędzenia. To pozwala na uzyskanie doskonałych wyników bez konieczności stałego monitorowania procesu i zapewnia sukces wędzenia. Niektóre modele elektrycznych wędzarni mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje, takie jak możliwość grillowania, pieczenia czy gotowania. Dzięki temu można wykorzystywać je do różnych celów kulinarnych.

Choć elektryczne wędzarnie również zużywają energię elektryczną, mogą być postrzegane jako bardziej ekologiczne niż wędzarnie tradycyjne, które emitują spaliny i wymagają wykorzystania drewna lub węgla. Pozwolą Ci przygotować zdrowe jedzenie i naturalne wędzonki!

Warto jednak pamiętać, że każdy rodzaj wędzarni ma swoje zalety i wady, a wybór najlepszego rozwiązania zależy od preferencji i potrzeb użytkownika. Wędzarnie ogrodowe Borniak z generatorem dymu zapewniają równomierną pracę przejawiającą się pracą przez długie lata.

Wędzone produkty o bogatym smaku

Złocisty kolor serów, czy produktów takich jak: ryby, wędliny, mięsa, sprawia, że zachwycisz przyjaciół i rodzinę żywnością pełną aromatycznych smaków i zapachów. Produkty własnej produkcji są dużo lepsze niż te sklepowe. Drewno (olcha, czereśnia, jabłoń, czy inny rodzaj drzewa np. zrębki brzozowe) sprawi, że sery i mięsa nabierają pięknego smaku. Oferujemy Państwu wędzarnie w dobrej cenie (różne zakresy w niskiej cenie: 4 699,00 zł, 4 999,00 zł, 6 299,00 zł cena netto), które nadadzą mięsu delikatnego aromatu. Urządzenia są wyposażone w szereg akcesoriów: grzałki, haki, ociekacz, osuszacz, termometr bezprzewodowy, które mają decydujący wpływ na efekt końcowy produktów. Spróbuj najlepszych wyrobów! Producent zachęca zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników wędzenia.

Początki wędzenia i pierwsze domowe wędzarnie

Wędzenie to nic innego jak metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Oczywiście podczas tego procesu wydziela się charakterystyczny aromat, nadający potrawom wyjątkowy smak, dzięki któremu to właśnie wędzone produkty bywają często oceniane jako najsmaczniejsze. Liczne badania archeologiczne potwierdzają, że wędzenie było jednym z najstarszych sposobów na konserwowanie pokarmów. Natomiast pierwsze pisemne wzmianki o wędzarniach pojawiają się natomiast w średniowieczu. W XV-wiecznym, niemieckim kalendarzu znaleźć można ilustrację przedstawiającą ubój świni przeznaczonej do wędzenia wraz z krótkim opisem. Oczywiście w tak zamierzchłych czasach wędzenie miało jedynie na celu konserwację pożywienia, jednak z biegiem wieków zaczęto doceniać smak wędzonych potraw i wędzenie stało się także sposobem na nadanie produktom charakterystycznego smaku i aromatu. Również dzisiaj możemy cieszyć się smakiem wędzonych mięs, ryb i wędlin także we własnym domu, nie posiadając wielkiego talentu kulinarnego. A znacznie pomagają nam w tym wędzarnie Borniak.

Przystawka do zimnego wędzenia

Przystawka do zimnego wędzenia pozwala dużo wcześniej przygotować wędzonki na ważną okazję. Wędzenie na zimno przy jednostajnym spalaniu podawanych zrębek odbywa się w temperaturze do 24°C i trwa od kilkunastu godzin aż do 16 dni. Wędzonki nie powinny znajdować się w dymie przez cały czas zimnego wędzenia, dlatego zazwyczaj podczas ich przygotowania generator dymu pracuje łącznie 4 godziny w ciągu dnia (2 godziny rano i 2 godziny wieczorem). Czas i metoda wędzenia jest jednak zależna od przepisu, z jakiego korzystamy.

Wędzarnie Borniak – opinie

Wędzarnie Borniak to nowoczesne urządzenia, które idealnie sprawdzają się do domowego wędzenia wszelkich wyrobów. Są w pełni zautomatyzowane, proste w obsłudze i łatwe w konserwacji. Dzięki tym wędzarniom, potrawy są pełne smaku i aromatu, idealnie zakonserwowane. Wędzarnie elektryczne Borniak do produkcji dymu wykorzystują większą ilość zrębek wędzarniczych z drzew liściastych, które podczas spalania produkują naturalny i wolny od chemicznych dodatków pył, który w ekologiczny sposób konserwuje wędzonki. Sam proces wędzenia przebiega w izolowanych komorach, przystosowanych do wędzenia na zimno lub gorąco. Nic dziwnego, że wędzarnie Borniak cieszą się dużą ilością pozytywnych opinii. Ludzie coraz bardziej doceniają wygodę, a wędzenie w domowych warunkach wydaje się być coraz bardziej satysfakcjonujące. Jeżeli jesteś już szczęśliwym posiadaczem wędzarni marki Borniak, także nie zapomnij się podzielić opinią na jej temat.

Wędzarnie Borniak

Do wędzarni Borniak możesz także dokupić pokrowce.

Wędzarnie Borniak w naszym sklepie internetowym

Wędzarnie Borniak to propozycja idealna dla każdego, kto chciałby spróbować domowego wędzenia na najwyższym poziomie, w sposób łatwy i przyjemny, jednocześnie osiągając doskonałe wyniki. Wędzarnie elektryczne Borniak nadają się zarówno do użytku domowego a także do mniejszych lokali gastronomicznych. Co więcej - są one dostępne w bardzo przystępnych cenach. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wędzarni Borniak w naszym sklepie internetowym Decofire. W razie jakichkolwiek pytań, takich jak: cena netto, dostępność akcesoriów, czy danych wędzarni – zapraszamy do kontaktu – z chęcią pomożemy przy wyborze! Czeka na Ciebie najniższa cena! Jeżeli jakiegoś produktu nie ma aktualnie w naszym sklepie, wybierz opcję: powiadom o dostępności. Przycisk powiadom o dostępności sprawia, że możesz być zawsze na bieżąco. Sprawdź ofertę wędzarni Borniak!