Zastanawiasz się nad tym, czy grillowanie na gazie jest drogie? Od razu rozwiejemy tę wątpliwość. Dobrej jakości grill gazowy zużywa niewiele paliwa, a koszt jednej godziny grillowania zamyka się w granicach 1-3 zł. W artykule przedstawiamy wyliczenia marki Broil King ze szczegółowym rozbiciem na każdy model grilla gazowego.

Czynniki, od których zależy, ile gazu zużywa grill

Już we wstępie przedstawiliśmy przybliżone koszty grillowania na gazie, ale musimy zaznaczyć, że ich dokładne określenie wcale nie jest łatwe. Dlaczego? Istnieje szereg czynników, które wpływają na zużycie gazu podczas grillowania. Są to m.in. warunki atmosferyczne – silny wiatr i niska temperatura wydłużają proces grillowania i tym samym zwiększają zużycie gazu.

Kolejnym bardzo istotnym kryterium jest wybór mocy, z jaką pracują palniki główne. W grillach Broil King pokrętła możemy ustawić na moc:

  • High (maksymalną), w której ruszty osiągają temperaturę 370-430 stopni C,
  • Medium (średnią), dzięki której ruszty nagrzewają się do ok. 230 stopni C,
  • Low (niską), w której temperatura rusztów wynosi ok. 155-175 stopni C.

Podane temperatury dotyczą sytuacji, gdy pokrywa piekarnika jest zamknięta. Oczywiste jest, że jeśli w grillu korzystamy z najwyższej mocy palników, to będzie on zużywał więcej gazu niż podczas grillowania z palnikami ustawionymi na poziom Medium czy Low.

Grill Broil King Porta-Chef zużywa najmniej gazu podczas grillowania

Jednocześnie w wysokiej temperaturze grillujemy krótko – dosłownie kilka minut, a w niskiej – zwłaszcza jeśli, np. wędzimy potrawy, to grill będzie pracował ok. 2 godziny. Z tego powodu niemożliwa jest odpowiedź na pytanie "ile gazu zużyje grill podczas jednego grillowania". Każde grillowanie jest bowiem inne – przygotowujemy inne potrawy (np. kurczak w całości kontra pizza), które wymagają różnej temperatury i czasu grillowania, nie mamy wpływu na warunki atmosferyczne i dysponujemy różnymi modelami grilla. Można natomiast obliczyć średnie zużycie gazu w czasie 1 godziny grillowania i właśnie to w sposób bardzo dokładny zrobił Broil King– producent najwyższej jakości grilli gazowych.

Ile gazu zużywa grill– szczegółowe dane Broil King

Zacznijmy od tego, jakie parametry zostały przyjęte podczas obliczeń. Broil King założył, że grillujemy w letni, bezwietrzny dzień, a pokrętła ustawiamy na poziom Medium, czyli wykorzystujemy 50% mocy palników. W czasie grillowania nie korzystamy z rożna obrotowego i kuchenki bocznej (to zwiększa zużycie gazu).

Grille gazowe Broil King posiadają od 3 do 6 palników głównych. O ilości palników informuje nas najczęściej pierwsza liczba w danym modelu grilla, choć występują pewne odstępstwa. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz w artykule: Oznaczenia grilli gazowych Broil King. Podczas wyliczeń zużycia gazu w grillu przyjęto, że korzystamy ze wszystkich palników głównych, które posiada dany model grilla. Efekt obliczeń prezentuje się następująco:
Ile gazu zużywa grill - dane marki Broil King

Jak widzimy– jeśli zdecydujesz się na zakup najmniejszego grilla gazowego Broil King, czyli model Porta-Chef (posiadający 3 palniki główne), to jedna 11-kilogramowa butla z gazem wystarczy na 58 godzin grillowania (oczywiście przy przyjętych wcześniej założeniach). Największe grille z serii Imperial XL (np. Imperial XL Black) posiadają aż 6 palników i tym samym zużywają najwięcej gazu. Jedna butla gazowa wystarcza wtedy na ok. 17 godzin grillowania.

W tabeli możesz sprawdzić także koszt godziny grillowania. Jest on podany przy założeniu, że butlę 11-kilogramową kupujesz (wymieniasz) za 48 zł. Jak zauważysz – koszt grillowania na grillu trzypalnikowym to ok. 1-1,5 zł za godzinę, w przypadku grilli czteropalnikowych nieco poniżej 2 zł za godzinę, a gdy korzystasz z grilla pięcio- lub sześciopalnikowego to godzina grillowania kosztuje ok. 2,10-2,80 zł. No dobrze, ale ile potraw jesteś w stanie przygotować podczas godziny grillowania? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.

Jak przełożyć godzinę grillowania na ilość przygotowanych potraw?

Poglądowo przedstawimy średni czas grillowania potraw, gdy korzystasz z ustawienia palników w pozycji Medium.

Karkówka będzie wymagała ok. 20 minut pieczenia. Jeśli przygotowujesz kurczaka w całości, to czas grillowania przeliczasz na wagę drobiu. Przyjmuje się, że 1 kilogram kurczaka to 1 godzina grillowania (metodą pośrednią, czyli gdy pracują tylko palniki boczne). Z kolei nadziewane filety z piersi kurczaka wymagają ok. 15 minut grillowania. Ryby w całości, np. pstrąga piecze się na grillu ok. 20 minut i wymaga to nieco niższej temperatury, więc pokrętła ustawiamy w pozycji Medium-Low. Czas grillowania warzyw i owoców wynosi ok. 10-15 minut.

Grillowane podudzia z kurczaka - stojak do grilla

Jak więc widzisz– podczas godzinnego grillowania możesz przygotować naprawdę sporo potraw. Oczywiście nie można tego przeliczać w taki sposób, że godzina grillowania = 4 partie filetów z piersi kurczaka. Trzeba pamiętać o tym, że grill najpierw musi zostać rozgrzany.

I jeszcze jedno – najlepiej zawsze posiadać dwie butle z gazem, by nie okazało się nagle, że grillowanie musi zostać przerwane i trzeba szybko udać się do sklepu. Niestety przerwanie grillowania potraw bardzo źle na nie wpływa.