Marka Broil King wprowadziła niedawno do Polski nową ofertę grilli, które zasilane są pelletem. Dlaczego warto zainteresować się tymi urządzeniami? Jaką przewagę posiada grill na pellet nad grillem węglowym? W jaki sposób działa taki grill i jak go rozpalać? Na te wszystkie pytania odpowiadamy w artykule. Do lektury szczególnie zachęcamy tych z Was, którzy uwielbiają tradycyjne grillowanie i wędzenie.

Grill na pellet - co to za urządzenie?

Grille na pellet marki Broil King to tak naprawdę grillo-wędzarnie, czyli urządzenia, na których możemy zarówno grillować, jak i wędzić na gorąco. To świetna ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych grilli węglowych. W przypadku grilla na pellet jako paliwo wykorzystujemy bowiem sprasowane wiórki drzewne.

Grill na pellet marki Broil King

Zalety pelletu - dla środowiska i dla Ciebie

Pellet należy do tzw. odnawialnych źródeł energii, ale to nie jedyna jego zaleta. Ważne jest także to, że podczas spalania pelletu uwalnia się mniej CO2 niż podczas spalania węgla. Co więcej - niektórzy mówią o tym, że bilans emisji CO2 przy spalaniu pelletu jest zerowy lub niemal zerowy, ponieważ uwalniane jest tyle tego związku, ile rośliny pobrały podczas fotosyntezy. Innymi słowy - spalanie pelletu nie wpływa (lub niemal nie wpływa) na wzrost stężenia CO2 w atmosferze.

Ponadto efekt spalania pelletu, czyli popiół, może być wykorzystywany jako nawóz mineralny, np. w przydomowym ogrodzie. Warto też wiedzieć, że ilość popiołu wytwarzającego się z pelletu jest znacznie niższa niż w przypadku spalania węgla. Według obliczeń marki Broil King dobrej jakości pellet spala się niemal w całości, a wytworzony popiół stanowi tylko 1-3% pierwotnej objętości pelletu. Te wszystkie kwestie sprawiają, że pellet uznawany jest za paliwo ekologiczne.

Dla użytkowników grilli na pellet ważne są jednak także kwestie “smakowe”. Pellet nie tylko sprawia, że potrawy nabierają charakterystycznego grillowanego smaku, ale też zyskują wspaniały drzewny aromat.

Aromatyczne żeberka z grilla na pellet

Marka Broil King posiada w ofercie pellety wytwarzane z jednego gatunku drewna, np. orzecha amerykańskiego, jabłoni czy jadłoszynu oraz pellety mieszane, produkowane z kilku rodzajów drewna. Przykładem może być Pellet Griller's Select 9 kg Broil King, składający się z wiórków dębowych, klonowych oraz wiśniowych albo Pellet Smoke Master's 9 kg Broil King, czyli wiórki wytworzone z klonu, orzecha amerykańskiego i wiśni.

Co bardzo ważne - w mieszanych pelletach Broil King każda granulka zawiera wspomniane wcześniej 3 rodzaje drewna. W wielu innych konkurencyjnych pelletach mamy po prostu wymieszane granulki różnego typu, czyli np. wiśniowe, klonowe itd. Rozwiązanie Broil Kinga jest w tym przypadku lepsze, ponieważ różnorodny aromat jest uwalniany niejako równomiernie. Nie zdarzy się sytuacja, że - stosując mieszany pellet - do grilla wsypiemy więcej granulek jednego rodzaju.

Jak działa grill na pellet?

Grille na pellet Broil King podłączane są do prądu, ale nie są grillami elektrycznymi. Urządzenie potrzebuje prądu, by zasilić komputer i sterować kluczowymi elementami grilla, takimi jak ślimak, wiatrak i żarnik. Zatrzymamy się teraz właśnie przy tych elementach, by wyjaśnić, jak działa grill na pellet.

Po wsypaniu pelletu do zbiornika i wybraniu temperatury grillowania lub odpowiedniego programu (wędzenie, pieczenie, grillowanie) zaczyna kręcić się podajnik ślimakowy, który wsypuje granulki do paleniska. W tym samym czasie rozpala się żarnik, a wiatrak dostarcza tlen, który jest niezbędny w procesie spalania. Gdy pellety zetkną się z rozgrzanym żarnikiem w palenisku wypełnionym tlenem, to dochodzi do ich rozpalenia. I w tym momencie rozpoczyna się proces grillowania czy wędzenia.

Spalanie pelletu w grillu Broil King

Nad kontrolą temperatury czuwa komputer i to on decyduje o tym, ile granulek pelletu dosypać do paleniska. Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie, ponieważ możemy wsypać do pojemnika całą paczkę pelletu i nie martwić się o to, czy jest go za dużo.

Minimalna temperatura, którą uzyskamy na grillach na pellet marki Broil King wynosi 80 stopni C i jest stosowana do wędzenia, a grillować możemy w maksymalnej temperaturze 315 stopni C. To w zupełności wystarczy do przyrządzenia każdej potrawy.

Jak rozpalić grilla na pellet?

Rozpalanie grilla na pellet jest naprawdę niezwykle łatwe. Jedyne, co musimy zrobić, to:

  • podłączyć grilla do prądu,
  • nalać trochę wody do tacki ociekowej,
  • wsypać pellet do pojemnika,
  • wybrać pożądaną temperaturę lub program - przycisk wędzenie (107 stopni C), pieczenie (175 stopni C) lub grillowanie (315 stopni C),
  • ułożyć na rusztach potrawy, gdy grill osiągnie odpowiednią temperaturę.

Taka obsługa zajmuje dosłownie kilka minut. Więcej czasu potrzebujemy na pierwsze odpalenie grilla na pellet, ponieważ musimy wypalić wszelkie poprodukcyjne pozostałości. Szczegółowo przedstawiamy to w filmiku:

Modele grilli na pellet marki Broil King

Marka Broil King posiada obecnie 4 modele grilli na pellet podzielone na dwie serie: Regal Pellet oraz Baron Pellet. W każdej z tych serii mamy do wyboru grilla o mniejszych wymiarach (oznaczony liczbą 400) i większy model (oznaczony liczbą 500). Możemy więc wybierać pomiędzy następującymi grillami:

Oczywiście - jak to w przypadku marki Broil King - wszystkie grille wyposażone są w najwyższej jakości elementy, takie jak specjalnie wyprofilowane dwustronne ruszty żeliwne (Flav-R-Cast™), kontroler cyfrowy z obsługą Wi-Fi i Bluetooth czy też sondy do pomiaru temperatury mięsa. Czym więc różnią się te dwie serie?

Serię Regal Pellet można uznać za bardziej rozbudowaną - grille te posiadają zestaw rożna obrotowego, dużą stalową półkę boczną, większy pojemnik na pellet (pojemność 10 kg w porównaniu do pojemności 8 kg w modelach Baron). Różnice dotyczą też elementów regulujących temperaturę - w serii Regal grille posiadają pokrętło Sensi-Touch™, a w serii Baron przyciski do regulowania temperatury.

Grill na pellet z zestawem rożna

Jak więc widzimy - nie są to bardzo duże różnice. Zapewne dla większości osób kluczowy będzie wybór pomiędzy grillem z rożnem a bez rożna. Z kolei na wygodę grillowania może wpływać obecność dodatkowej półki bocznej w serii Regal.

Jeśli masz pytania dotyczące grilli na pellet, to nasi eksperci chętnie na nie odpowiedzą. Jesteśmy autoryzowanym partnerem Broil King w Polsce, więc świetnie znamy się na grillach tej marki. Zapraszamy do kontaktu.