Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów do kawy, które różnią się sposobem obsługi, rodzajem przygotowywanego napoju i ceną. Przedstawiamy rodzaje ekspresów i pomagamy wybrać ten, który najlepiej spełni Twoje oczekiwania.

Najważniejszymi kryteriami wyboru ekspresu kawy są preferencje smakowe i czas, który chcesz poświęcić na jego obsługę. W sprzedaży dostępne są modele, które wymagają ręcznego mielenia ziaren kawy, czyszczenia filtra po każdym użyciu i manualnego spieniania mleka. Znajdziesz też urządzenia w pełni automatyczne, które po wciśnięciu odpowiedniego przycisku, samodzielnie przygotowują wiele różnych rodzajów kawy.

Ekspresy przelewowe

Najmniej skomplikowanym i jednocześnie najtańszym rodzajem są ekspresy przelewowe. Do specjalnego pojemnika wsypuje się odpowiednią ilość zmielonej kawy, która zalewana jest przez ekspres wrzątkiem. Następnie napar przesączany jest przez filtr do dzbanka.

Proces przygotowania kawy w takim ekspresie trwa około 15 minut i urządzenie po każdym użyciu wymaga czyszczenia filtra. Nie ma też możliwości dostosowania napoju do własnych preferencji - otrzymujemy czarną kawę z większą zawartością kofeiny niż w przypadku ekspresów ciśnieniowych. Ekspresy przelewowe dobrze za to sprawdzają się w przygotowaniu większej ilości kawy za jednym razem.

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspresy ciśnieniowe pozwalają na uzyskanie bardziej intensywnego naparu, pełnego pożądanych substancji i aromatów, dzięki przepuszczaniu wrzątku pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy.

Najprostszym i najtańszym rodzajem ekspresu ciśnieniowego jest kawiarka, nazywana też ekspresem niskociśnieniowym. Ten rodzaj ekspresu polecany jest dla wielbicieli tradycyjnej, włoskiej kawy, ponieważ pozwala na przygotowanie charakterystycznego dla tego kraju naparu o mocnym, aromatycznym smaku.

Ekspres półautomatyczny (kolbowy) daje duże możliwości przygotowania ulubionej kawy, ale wymaga od użytkownika dokładności. Jest wyposażony w kolbę z sitkiem, do którego wsypuje się zmieloną kawę - przed skorzystaniem z ekspresu należy samodzielnie zmielić ziarna lub wyposażyć się w kawę mieloną. Kawę w sicie należy dokładnie sprasować, w przeciwnym wypadku jej zaparzenie nastąpi zbyt szybko, a otrzymany napar zostanie pozbawiony właściwych walorów smakowych i zapachowych.

Ekspres automatyczny pozwala na największą automatyzację parzenia kawy, dzięki czemu bez specjalistycznej wiedzy można przygotować różne jej rodzaje. Takie ekspresy posiadają wbudowany młynek, więc ziarna są mielone bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Automatycznie dobierana jest również ich dawka i ilość wody - w zależności od wybranego gatunku.

Ekspres automatyczny ciśnieniowy Jura Z8 - detaleZ uwagi na zaawansowane funkcje, przy wyborze ekspresu automatycznego warto zwrócić uwagę na następujące elementy:

1. Rodzaj młynka - jest sercem ekspresu automatycznego. Na rynku można znaleźć urządzenia z młynkiem stalowym i ceramicznym. Stalowe są trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia spowodowane np. obecnością gałązki lub kamienia wśród ziaren kawy. Młynek stalowy jest również bardziej precyzyjny. Kawa mielona młynku ceramicznym posiada dużo pyłu, który może mieć niekorzystny wpływ na smak napoju. Trwalsze i lepsze młynki stalowe można znaleźć w ekspresach Jura i ekspresach Nivona, które sprzedajemy w naszym sklepie internetowym.

Automatyczny ekspres Jura z młynkiem do kawy

2. Spienianie mleka - funkcja umożliwia przygotowywanie kaw białych. Tańsze modele wyposażone są w metalową dyszę, którą zanurza się w dzbanku z mlekiem. Droższy system Cappuccinatore pozwala na automatyczne zasysanie mleka z pojemnika. Dostępne jest też w pełni automatyczne rozwiązanie, dzięki któremu kawa i mleko wypływają z tej samej wylewki, nie wymagając od użytkownika żadnej dodatkowej akcji.

Spienianie mleka w ekspresie automatycznym marki Jura

3. Automatyczne czyszczenie - ekspres automatycznie usuwa fusy do pojemnika ze zużytą kawą, który należy opróżnić i przepłukać po kilku użyciach (wartości są różne w zależności od modelu i producenta. W przypadku ekspresu Jura S80 Piano Black użytkownik powinien opróżnić pojemnik dopiero po przygotowaniu 16 kaw). Niektóre urządzenia automatycznie płukają wszystkie przewody po każdym użyciu, co zmniejsza do minimum obowiązki konserwacji urządzenia.

4. Modyfikacja ustawień - użytkownik powinien mieć możliwość samodzielnej regulacji stopnia zmielenia ziaren, temperatury wody, mocy i objętości kawowego napoju. Jeśli ekspres posiada wbudowaną pamięć, to takie ustawienia można zaprogramować i korzystać z nich w przyszłości za pomocą jednego przycisku (przykładowo, w ekspresie automatycznym Nivona 825 Cafe Romantica użytkownik może zapisać aż 10 własnych specjałów kawowych).

5. Tryb oszczędzania energii - funkcja pozwala na automatyczne wyłączenie się ekspresu po określonym okresie bezczynności, co pozwala zaoszczędzić nawet 40% energii. W ekspresach ciśnieniowych firmy Jura, można znaleźć dodatkowo opatentowany przełącznik Zero Energy Switch, który pozwala uniknąć zużycia energii w trybie czuwania.

6. Ułatwienia obsługi - duży wybór ustawień sprawia, że kolejnym kluczowym czynnikiem wyboru odpowiedniego urządzenia staje się łatwość obsługi. Przykładowo, w ekspresie ciśnieniowym Nivona 970 CafeRomatica zastosowano duży, 5-calowy wyświetlacz TFT obsługiwany za pomocą dotyku. Czytelne ikony reprezentujące funkcje są intuicyjne i zrozumiałe dla każdego użytkownika.

Firma Jura w swoim ekspresie Jura Ena8 Touch Full Metropolitan Black poszła o krok dalej - dzięki systemowi JOE (Jura Operating Experience), funkcje urządzenia można obsługiwać bezpośrednio za pomocą aplikacji mobilnej na smartfonie.

Ekspres do kawy Jura Ena8 Touch Full Metropolitan Black

Szczególnym rodzajem ekspresów ciśnieniowych są ekspresy kapsułkowe i saszetkowe. Umieszcza się w nich specjalnie przygotowane kapsułki lub saszetki, z których zawartości automatycznie przygotowywany jest napój. Producenci oferują kapsułki z różnymi rodzajami kaw, a także herbatami i napojami czekoladowymi.

Do zalet takiego rozwiązania należy niski koszt ekspresu, a także łatwość przygotowania napoju - wystarczy włożyć do urządzenia kapsułkę lub saszetkę bez konieczności mielenia ziaren, wsypywania ich do ekspresu, a także czyszczenia pojemnika z fusami. Niestety, kapsułki i saszetki są zdecydowanie droższe od innych kaw. Jest to również rozwiązanie nieekologiczne - każda przygotowana kawa generuje odpad w postaci zużytej plastikowej kapsułki.

Przeczytaj: Ekspres do kawy na kapsułki czy kawę ziarnistą?

Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe (kombinowane)

Ekspresy kombinowane stanowią połączenie największych zalet ekspresów przelewowych i ekspresów ciśnieniowych kolbowych. Umożliwiają jednorazowe przygotowanie dużej ilości kawy, a także różnych jej gatunków (dzięki funkcjonalności ekspresu kolbowego).

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Jeśli zaczynasz swoją przygodę ze światem kawy lub po prostu lubisz delektować się jej różnorodnym smakiem, to najlepszym wyborem jest ekspres ciśnieniowy automatyczny. To urządzenie pozwoli Ci szybko i wygodnie przygotowywać dowolną kawę w idealnych proporcjach - bez czasochłonnego mielenia ziaren i czyszczenia filtrów.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą ekspresów automatycznych. Zapewniamy szeroki asortyment urządzeń i profesjonalne wsparcie podczas wyboru odpowiedniego modelu. Jeśli masz jakieś pytania, zapytaj naszych ekspertów. Dane znajdziesz w zakładce Kontakt.