Grill gazowy bardzo szybko zyskał dużą popularność, ponieważ posiada wiele zalet - gwarantuje szybkie, łatwe i "czyste" grillowanie, a przy tym niemal nieograniczone możliwości w przygotowywaniu potraw. Osobom, które wahają się, czy warto wybrać ten rodzaj grilla, przedstawiamy 5 zalet grilla gazowego.

Zaleta nr 1: Szybkość nagrzewania grilla gazowego

Wystarczy przycisnąć zapalnik i grill już się rozgrzewa. W porównaniu do rozpalania grilla węglowego jest to rozwiązanie bardzo łatwe i szybkie. W zależności od wyboru wysokości temperatury - grill gazowy jest gotowy do użycia po kilku-kilkunastu minutach. Tyle wystarczy, by powietrze w komorze rozgrzało się do maksymalnej temperatury. Warto wiedzieć, że palniki mogą rozgrzewać się do temperatury nawet 600 stopni C i wychładzać do 25 stopni w przeciągu kilku minut.

Szybkie nagrzewanie - zalety grilli gazowych

Zaleta nr 2: Świetna kontrola temperatury grillowania

Grill gazowy umożliwia niezwykle precyzyjną kontrolę temperatury. Sterujemy nią za pomocą pokręteł, identycznie jak np. w przypadku kuchni gazowej czy piekarnika. Jeśli nie otwieramy zbyt często pokrywy grilla, to w komorze panuje stała temperatura. Grill gazowy jest więc dobrym wyborem zarówno dla profesjonalisty, jak i aspirującego grill mastera, ponieważ daje świetną kontrolę nad temperaturą.

Zaleta nr 3: Zdrowsze grillowanie

Poprawne używanie grilla gazowego pozwala na przygotowanie nie tylko smacznych, ale również zdrowych posiłków. Tłuszcz nie skapuje bezpośrednio na palnik, czyli zminimalizowane jest ryzyko wydzielania toksycznych związków. Ponadto dobrze utrzymywana jest temperatura, więc potrawy nie przypalają się, jeśli odpowiednio dobierzemy temperaturę i czas grillowania do danego produktu spożywczego. To na pewno jedna z najważniejszych zalet grilla gazowego. Oczywiście zdrowo grillować można także na grillach węglowych, chociaż jest to nieco trudniejsze. 

Zdrowsze grillowanie - zaleta grilla gazowego

Zaleta nr 4: Tanie użytkowanie grilla

Grill gazowy do działania potrzebuje butli gazowej. Jest to najtańsze paliwo, jeśli porównamy je do brykietu do grilla węglowego oraz energii potrzebnej do grilla elektrycznego. Sam grill gazowy jest najczęściej droższy niż węglowy, więc początkowa inwestycja będzie większa, ale eksploatacja tańsza.

Środki do czyszczenia grilla gazowego

Zaleta nr 5: Łatwe czyszczenie urządzenia

Czyszczenie grilla gazowego jest zazwyczaj łatwiejsze niż czyszczenie grilla węglowego. Nie musimy wyrzucać popiołu, a jeśli dodatkowo zadbamy o poprawne grillowanie to konserwację ograniczymy do minimum. Przykładem takich działań minimalizujących zabrudzenia jest np. natłuszczanie rusztu do grilla, by potrawy nie przywierały lub stosowanie niewielkiej ilości marynaty.