Polędwica wołowa z grilla to prawdziwy rarytas. Idealnie wysmażone mięso w towarzystwie chrupiącej cebuli i aromatycznego pomidora, zamknięte w pysznej bułce ciabatta. Poznaj przepis na idealną grillowaną polędwicę wołową, przygotuj pyszną kolację lub kanapkę do pracy!

Ciabatta, czyli włoski chleb wypiekany z mąki pszennej, świetnie sprawdza się w roli ciepłej, pożywnej kanapki. Pieczywo to można podawać na kilka różnych sposób. Świeże warzywa, pesto, aromatyczne przyprawy, mięsa lub sery, to tylko niektóre ze składników, jakie można wykorzystać do skomponowania swojej idealnej kanapki. Nasza propozycja to grillowana ciabatta z sosem majonezowo-chrzanowym, stekiem z polędwicy wołowej, świeżym pomidorem, czerwoną cebulą i serem z niebieską pleśnią.

Składniki na polędwicę wołową z grilla z ciabattą:

• stek z polędwicy wołowej

• ciabatta

• pomidor

• czerwona cebula

• ser z niebieską pleśnią

• sól

• pieprz

Sos majonezowo–chrzanowy:

• starty chrzan

• majonez

• oliwa

• ocet winny

• sól

• pieprz

Przepis na grillowaną poledwicę wołową z ciabattą: 

  1. Przed wrzuceniem na ruszt, oliwimy polędwicę, doprawiamy solą i pieprzem. Doprawione mięso wrzucamy na rozgrzany ruszt grilla. Zamykamy pokrywę.
  2. Sos majonezowo-chrzanowy: w misce mieszamy łyżeczkę startego chrzanu, półtorej łyżeczki majonezu, oliwę z oliwek, odrobinę octu winnego, sól i pieprz.
  3. Ciabatę kroimy na pół, ale staramy się nie przekroić jej całkowicie, tak, żebyśmy mogli ją złożyć.
  4. W plasterki kroimy pomidora i czerwoną cebulę.
  5. Po kilku minutach odwracamy stek z polędwicy na drugą stronę.
  6. Na strefie pośredniej grilla układamy rozłożone bułki ciabatty. Zamykamy pokrywę grilla na kilka minut.
  7. Ciabatty smarujemy sosem majonezowo-chrzanowym. Na rozsmarowany sos kruszymy ser pleśniowy, układamy cebulę.
  8. Grillowaną polędwicę zdejmujemy z grilla i odkładamy pod przykrycie, aby odpoczęła kilka minut. Kroimy ją na mniejsze kawałki za pomocą noża do steków.  
  9. Pokrojoną polędwicę solimy, układamy na ciabattach, na mięsie kładziemy pokrojonego pomidora i rukolę. Bułkę zamykamy. Smacznego! 

Grillowana polędwica z ciabattą

Tak przygotowane ciabatty są idealne o każdej porze dnia. Są pożywne i proste do przyrządzenia, a dzięki nieograniczonej możliwości łączenia składników – stwarzają możliwość do skomponowania swojej idealnej wersji.