Zastanawiasz się, czy grill gazowy jest łatwy w obsłudze? A może posiadasz już swojego pierwszego grilla i chcesz dowiedzieć się, jak go rozpalić? Mamy dobrą wiadomość - rozpalanie grilla gazowego jest bardzo proste i nie potrzebujesz do tego żadnych dodatkowych narzędzi. Zapraszamy do przeczytania poradnika i obejrzenia filmików, w których rozpalamy grilla gazowego marki Weber oraz Broil King.

Rozpalanie grilla gazowego na butlę gazową

Jeżeli posiadasz grilla na butlę gazową, pierwszym krokiem jest jej odpowiednie podpięcie do grilla. Robimy to za pomocą reduktora, który często jest w zestawie z większymi grillami. Przed odkręceniem butli należy upewnić się, czy została ona odpowiednio mocno dokręcona do reduktora - tak, by gaz się nie ulatniał.

Ważna uwaga dla właścieli grilli gazowych: warto w pobliżu mieć drugą, pełną butlę gazową na wymianę, w razie gdyby gaz w pierwszej się skończył.

Po podłączeniu reduktora do butli gazowej, odkręcamy zawór na butli - nie wykonujemy tej czynności zbyt mocno, wystarczy jeden obrót. I na tym właściwie kończy się cała filozofia przygotowania grilla gazowego do rozpalenia.

Następnie naciskamy piezozapalnik i przekręcamy pokrętło palnika. Wybieramy ten, który chcemy rozpalić, a przy perwszym uruchomieniu zalecane jest odkręcenie wszystkich palników na maksymalną moc.

Zanim położysz potrawy na ruszcie, nie zapomnij o zamknięciu pokrywy grilla i poczekaniu aż nagrzeje się on do odpowiedniej temperatury.

Ciekawostka: Snap Jet to system polegający na tym, że każdy palnik posiada osobne rozpalanie. Natomiast większość grilli gazowych posiada system CrossOver, dzięki któremu z zapalnika korzystamy tylko raz (włączenie kolejnego palnika nie wymaga ponownego użycia zapalnika).

Obejrzyj film instruujący, jak rozpalić grilla gazowego:

Zasady, o których należy pamiętać rozpalając grilla gazowego

Podczas rozpalania grilla ważne jest, by pokrywa grilla była otwarta. Dzięki temu nie tylko widzimy intensywność płomienia, ale gdyby podczas rozpalania coś poszło nie tak i zaczął się ulatniać gaz, to nie może on gromadzić się pod zamkniętą pokrywą. Mogłoby spodować to wybuch. Więc jeszcze raz dla przypomnienia: grilla gazowego zawsze rozpalamy z otwartą pokrywą. Jeśli widzimy, że palniki się uruchomiły, to zamykamy pokrywę grilla, by zapewnić wyższą temperaturę potrawom na ruszcie.

Kolejna rzecz, o której należy pamiętać przed rozpaleniem grilla, to wyczyszczenie rusztu, jeżeli jest brudny po ostatnim grillowaniu. Jak to robimy? Najpierw delikatnie nagrzewamy ruszt, a następnie czyścimy go specjalną szczotką. Różnego typu szczotki znajdziesz w naszym sklepie w kategorii: Akcesoria do czyszczenia i pielęgnacji grilla. Ruszt najlepiej jest czyścić po każdym grillowaniu. Wtedy nie musimy robić tego ponownie przed grillowaniem.

Uwaga: Jeżeli kładziesz potrawy na nowy ruszt, to pamiętaj, by wcześniej przez minimum kilkanaście minut "wypalić go". Co to znaczy? Trzeba ustawić najwyższą temperaturę grilla, by usunąć wszystkie pofabryczne pozostałyści. Następnie wyczyścić ruszt szczotką i nasmarować go olejem o wysokim stopniu dymienia (np. rzepakowym lub ryżowym), zapobiegającym przyleganiu potraw.

Obejrzyj, jak rozpalić profesjonalny grill gazowy marki Broil King po raz pierwszy:

Więcej informacji o przygotowaniu grilla tej marki znajdziesz w artykule: Pierwsze uruchomienie grilla gazowego Broil King.

Jak widzisz - rozpalenie grilla to coś, z czym poradzi sobie każdy. Czynność ta nie wymaga wysiłku, nie brudzimy się w trakcie rozpalania grilla gazowego, a samo grillowanie jest całkowicie bezpieczne, oczywiście jeżeli pamiętamy o podstawowych zasadach.