Kawa lekka i delikatna, a może mocna i wyrazista? Ostateczny smak zależy od gatunku ziaren, stopnia wypalenia, świeżości, a także od rodzaju używanego ekspresu do kawy. Brzmi skomplikowanie? Sprawdź nasz poradnik, w którym wyjaśniamy najważniejsze zagadnienia i radzimy, jaką kawę wybrać do ekspresu.

Dobra kawa do ekspresu

Wyróżniamy trzy podstawowe gatunki kawy, które poza walorami smakowymi różnią się miejscami upraw, a także wyglądem ziaren:

  • Arabica – polecana osobom lubiącym delikatną kawę bez goryczy. Jest rekomendowana osobom, które nie mogą lub nie chcą przyjmować dużych dawek kofeiny, ponieważ posiada jej mniej niż pozostałe gatunki (0,9–1,7%). Kawa nie ma wyraźnych nut kwasowości oraz goryczy. Jest uznawana za najbardziej szlachetny gatunek.
  • Robusta – idealna dla osób lubiących mocną, intensywną i ostrą kawę z dużą dawką kofeiny (ok. 4%).
  • Liberica – kawa o słabym, lekkim i łagodnym smaku z lekko orzechowym aromatem. Po zaparzeniu nie uzyskuje intensywnego smaku i aromatu. Jest często stosowana w roli wypełniacza mieszkanek innych kaw. Dobrze nadaje się do przygotowywania koktajli kawowych o niskiej zawartości kofeiny.

Każdy z powyższych gatunków posiada swoje odmiany uzależnione od miejsca i warunków uprawy, a także procesu zbierania i palenia ziaren. Przykładowo, kawa arabia występuje w około 20 odmianach. Bardzo popularne są również mieszanki różnych gatunków (najczęściej: arabica i robusta) w różnych proporcjach.

Gatunki kaw: Arabica, Robusta, Liberica

Kawa ziarnista czy kawa mielona?

Na rynku dostępna jest kawa w postaci wypalonych ziaren do samodzielnego zmielenia (kawa ziarnista) lub w postaci zmielonej przez producenta. Prawdziwy smak i aromat kawy można osiągnąć tylko wtedy, gdy przyrządza się ją ze świeżo zmielonych ziaren, czyli kawy ziarnistej. Taka kawa posiada więcej cennych wartości odżywczych, oferuje też oferuje znacznie mocniejsze właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację.

Do ekspresów automatycznych należy zawsze wybierać kawę ziarnistą, ponieważ to urządzenie z założenia przystosowane jest do jej przygotowywania - posiada wbudowany młynek, w którym umieszcza się ziarna. Należy wybrać odpowiedni program i poczekać, aż kawa zostanie zaparzona.

Kawa do ekspresów marki JuraKawa mielona jest gotowa do użycia bezpośrednio po otwarciu opakowania. Jest również tańsza od kawy ziarnistej. Warto z niej skorzystać wtedy, gdy jesteś posiadaczem ekspresu przelewowego lub kolbowego i w wyjątkowych sytuacjach nie masz czasu przygotować kawy ziarnistej.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego

Częstym błędem jest używanie jasno palonych ziaren kawy w ekspresach ciśnieniowych automatycznych. Efektem jest pozbawiona aromatu kawa z dominującą kwasowością.

Wynika to z wielu czynników, m.in. tego, że temperatura zaparzania w takich ekspresach jest niższa niż w ekspresach kolbowych, a krótki czas ekstrakcji (kontaktu wody z ziarnami) nie pozwala wydobyć z nich wszystkich aromatów.

Jasno palone ziarna mogą też negatywnie wpłynąć na trwałość młynków ceramicznych w niektórych ekspresach do kawy. Jeśli w kawie trafi się zbyt twarde ziarno, to elementy takiego młynka mogą się ułamać, trwale go uszkadzając. Jest to jeden z powodów, dla których warto wybrać ekspres ze stalowym, o wiele trwalszym młynkiem – posiadają go m.in. ekspresy automatyczne Jura (np. model Jura ENA4).

Ciemniej palone ziarna (ciemnobrązowe) posiadają większą ilość tłuszczów, które są nośnikiem smaku. Dzięki niemu nawet krótka ekstrakcja jest w stanie wydobyć z nich maksimum smaku.

Dobra kawa do ekspresu musi być świeża. Czas od daty palenia ziaren nie powinien przekraczać 3–4 miesięcy. Takie informacje można znaleźć na opakowaniu.

Kawa do ekspresu marki Jura

Polecane kawy do ekspresów

W ofercie naszego sklepu posiadamy najwyższej jakości kawy ziarniste firm Bazzara, Jura, Kimbo, Lavazza i Pellini. Wszystkie sprzedawane przez nas kawy są dokładnie opisane, dzięki czemu wiesz, jakich walorów smakowych możesz oczekiwać. Sprawdź kilka rekomendowanych przez nas kaw ziarnistych:

  • Impressa Blend – mieszanka 70% kawy arabica i 30% ziaren robusta, przygotowana specjalnie do użycia w ekspresach automatycznych Jura. W trakcie procesu parzenia w ekspresie automatycznym, na powierzchni kawy wytwarza się piękna, długotrwała i gładka crema.
  • Malabar Monsooned – w 100% składa się z ziaren arabiki, które poddawane są monsumowaniu – po zbiorach ziarna są eksponowane na deszcz monsunowy na okres pięciu dni w celu zwiększenia ich wilgotności. Następnie ziarna są suszone na wietrze monsunowym przez okres 7 tygodni. Taki proces nadaje jej niepowtarzalny, charakterystycznie aksamitny smak. Jest to kawa idealna dla wrażliwego, delikatnego żołądka.
  • Kimbo Aroma Gold – 100% arabica, która charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekko wyczuwalną nutą karmelu i czekolady. Stworzona z myślą o ekspresach ciśnieniowych.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami, chętnie doradzimy – odpowiednie dane znajdziesz w zakładce Kontakt.