Jeśli należysz do miłośników kawy, którzy uwielbiają codziennie delektować się jej smakiem, to na pewno przynajmniej raz w życiu słyszałeś o Black Ivory Coffee – najdroższej kawie świata. Jej ziarna powstają w północnej Tajlandii i wyprzedzają pod względem ceny i etyki produkcji słynną indonezyjską Kopi Luwak. Jest to niewątpliwie produkt z wyższej półki, który charakteryzuje się doskonałą jakością, unikalnym smakiem oraz niesamowitym aromatem. Choć nie należy do łatwo dostępnych kaw, to każdy prawdziwy koneser ekskluzywnych napojów marzy, by choć raz jej spróbować. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się, co sprawia, że Black Ivory Coffee jest tak wyjątkowa, a także poznaj ranking innych najdroższych kaw!

Black Ivory Coffee – co to jest?

Nazwa Black Ivory Coffee nie bez przyczyny brzmi dość orientalnie. W tłumaczeniu oznacza „kawę z czarnej kości słoniowej”, co nawiązuje do sposobu jej produkcji, w której znaczącą rolę odgrywają właśnie słonie! Jej ziarna przygotowywane są w prowincji Surin, należącej do północnych zakątków Tajlandii. Na wyjątkowość Black Ivory Coffee wpływa kilka czynników takich jak: unikalny smak i aromat kawy bez zawartości goryczy, sam sposób przygotowywania ziaren, który kładzie nacisk na etyczne traktowanie słoni azjatyckich, a także małe ilości rocznej produkcji, przez co Black Ivory Coffee jest nie tylko najdroższą kawą świata, ale także najrzadszą! Kawa dostarczana jest przez Black Ivory Coffee Company, której założycielem jest Blake Dinkin. Ten unikalny i bardzo drogi napój można wypić głównie w ekskluzywnych restauracjach i barach.

Najdroższa kawa świata Black Ivory Coffee

Źródło: Black Ivory Coffee

Jak powstaje najdroższa kawa świata

Black Ivory Coffee produkowana jest w północnej części Tajlandii w prowincji Surin. Najpierw zbierane są najlepsze i najbardziej dojrzałe ziarna Arabiki. Często odbywa się to na wysokości nawet 1500 m n.p.m. Kluczową rolę w przygotowaniu kawy odgrywają słonie azjatyckie. Te roślinożerne zwierzęta żywione są różnorodnymi owocami, w tym także tymi pochodzącymi z drzewa kawowca. Rodzina opiekująca się słoniem miesza ziarna z jego ulubionym jedzeniem m.in. ryżem, owocami i tamaryndowcem indyjskim. Firma podkreśla, że kawa jest tylko dodatkiem do diety, dopasowanym do potrzeb i preferencji smakowych każdego słonia, który nie wpływa w negatywny sposób na ich zdrowie. Ziarna kawy są zjadane i trawione przez ssaka, a enzymy jego układu pokarmowego wytrącają z ziaren kawy proteiny, które odpowiadają za ich gorzkawy smak. Dzięki temu napój ma przyjemny, aksamitny charakter. W ciągu długiego procesu trawienia, który może trwać od 12 do nawet 72 godzin, powstaje wysokiej jakości kawa, posiadająca niezwykły aromat, ceniony przez smakoszów na całym świecie!

Słoń

Ziarna kawy są wydobywane z odchodów zwierzęcia, oczyszczane oraz suszone na słońcu. Po wysuszeniu do stopnia, który jest optymalny dla jakości kawy, owoce kakaowca są następnie maszynowo łuskane i sortowane pod względem zwartości i gęstości. Każde pojedyncze ziarno jest oceniane przez pracowników także w odniesieniu do ich wad fizycznych. Cała skomplikowana procedura ma na celu wybranie i dopuszczenie do sprzedaży tylko najlepszych jednostek, które będą gwarancją wyjątkowej jakości Black Ivory Coffee. Po tym procesie ziarna są palone i umieszczane w specjalnym worku, który zapewnia idealne zabezpieczenie oraz świeżość. Warto zaznaczyć, że ziarna kawy palone są dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta, dzięki czemu nie tracą one swoich właściwości.

Najdroższa kawa świata

Źródło: Black Ivory Coffee

Jak smakuje Black Ivory Coffee?

Wielu miłośników kawy, którzy jeszcze nigdy nie spróbowali Black Ivory Coffee zadaje sobie pytanie, czy jej smak jest wart tak wysokiej ceny. Tak naprawdę zależy to w dużej mierze także od preferencji konsumenta. Jednak większość osób, które próbują smaku Black Ivory Coffee, doceniają ją za charakterystyczny intensywny smak z nutami czekolady, przypraw oraz trawy i tytoniu. Do jej mocnych stron należy także brak gorzkiego posmaku zwykłej kawy, co zawdzięcza procesowi trawienia ziaren przez układ pokarmowy słoni azjatyckich. Niektórzy twierdzą, że w swojej złożonej konstrukcji smakowej jest wręcz herbaciana. Black Ivory Coffee to bez wątpienia kawa, którą zalicza się do ekskluzywnych napojów, a jej unikalny smak i aromat tylko to potwierdzają!

Źródło: Black Ivory Coffee

Najdroższa kawa świata – ile kosztuje?

Jak się okazuje, najdroższą kawą świata nie jest słynna Kopi Luwak, ale właśnie Black Ivory Coffee, której cena sięga nawet 1100 dolarów za kilogram! Jest to niesamowicie duży wydatek, nawet jak na wypicie tak doskonałej kawy. Cena ma jednak swoje uzasadnienie. Do wyprodukowania 1 kilograma kawy słonie muszą zjeść aż 33 kilogramy ziaren pochodzących z drzewa kawowca. Ze względu na to, że zwierzęta nie żyją w zamknięciu, zbieracze są w stanie znaleźć tylko część ich kału wraz z cennymi ziarnami. Marka podkreśla dbałość o dobre warunki życia słoni i ich zdrowie, które jest dla niej ważniejsze, niż ilość wyprodukowanej kawy. Ziarna Arabiki to tak naprawdę tylko dodatek do diety słoni i nie są one zmuszone do spożywania ich w dużej ilości. Black Ivory Coffee Company przekazuje kilka procent dochodu ze sprzedaży na działanie The Golden Triangle Asian Elephant Foundation, dbającą o dobrostan zwierząt i ich godne warunki życia, a także wspierającą rodziny, które się nimi opiekują.

Najdroższa kawa świata

Źródło: Black Ivory Coffee

Ranking pozostałych najdroższych kaw świata

Kopi Luwak

Sama enigmatyczna nazwa kawy – Kopi Luwak, wywodzi się od słów używanych na co dzień na terenie indonezyjskich wysp. Kopi – to lokalne określenie kawy, natomiast Luwak (w polskiej wersji łaskun) to nazwa zwierzęcia żerującego nocą, którego wielkość możemy porównać do rozmiarów kota. Kiedyś uważany był za szkodnika, jednak po pewnym czasie dostrzeżono potencjał owoców kawowca przetwarzanych z udziałem jego układu pokarmowego. Obecnie łaskun odgrywa kluczową rolę w procesie produkcji ziaren, której specyfice kawa zawdzięcza wyjątkowy smak, ale także wysoką cenę. Ziarna kawowca są zjadane i trawione przez łaskuna, następnie oddziela się je od kału zwierząt, oczyszcza i pali.

Kawa Kopi Luwak

Znaczącą rolę w smaku Kopi Luwak odgrywają właśnie łaskuny. Zwierzęta te dzięki swoim doskonałym zmysłom wybierają do spożycia tylko najdojrzalsze i najlepsze ziarna kawy, co gwarantuje ich wysoką jakość. Specjalne enzymy wytwarzane w układzie pokarmowym tych ssaków zmieniają strukturę związków chemicznych owoców kawowca, wydobywając z nich głębię aromatu oraz usuwają dużą część charakterystycznej dla kawy kwasowości. Kopi Luwak ma bogaty i zarazem delikatny smak z nutami czekolady i karmelu. Rocznie produkowane jest około 400 kilogramów ziaren tego ekskluzywnego napoju. To bardzo w mało w porównaniu z innymi rodzajami kaw, które powstają w hurtowych ilościach. Koszt zakupu Kopi Luwak wynosi około 700 dolarów za kilogram. Kontrowersje budzi etyka produkcji kawy, ponieważ w większości przypadków łaskuny żyją w niewoli, co wpływa negatywnie na ich zdrowie i samą jakość kawy.

Kawa Kopi Luwak i łaskun

Kawa Saint Helena

Saint Helena to kolejna kawa, którą uznaje się za jedną z najbardziej ekskluzywnych i najdroższych na świecie. Pochodzi z wyspy Świętej Heleny, na której przebywał po wygnaniu w 1815 roku Napoleon Bonaparte. Podobno napój ten był jedyną rzeczą, która cieszyła byłego władcę na wyspie. Jest to wyjątkowa odmiana Arabiki, charakteryzująca się wysoką jakością oraz unikalnością smaku, który można opisać jako mieszankę łączącą w sobie aromaty owoców, czekolady, kwiatów i karmelu. Warto zaznaczyć, że jako jedyna z wymienionych ekskluzywnych kaw nadaje się także do przyrządzania espresso. Koszt takiej kawy mieści się w okolicach 1000 zł za 1 kilogram.

Kawa Saint Helena

Kawa Blue Mountain

Kawa Blue Mountain plasuje się na czwartym miejscu w naszym rankingu najlepszych i najdroższych kaw. Pochodzi z gór o tej samej nazwie, znajdujących się we wschodniej części Jamajki. Ze względu na wyjątkowy klimat oraz dużą żyzność gleb, kawa stamtąd ma niesamowity smak i aromat. Dojrzewanie ziaren trwa bardzo długo – około 10 miesięcy. Na jej wysoką cenę wpływa także trudna dostępność do drzew kawowca, ponieważ znajdują się one czasem nawet na wysokości przekraczającej 1500 m n.p.m. Jej cena potrafi sięgać ponad 1000 zł za kilogram.

Blue Mountain kawa z Jamajki

Co warto wybrać zamiast Black Ivory Coffee i innych drogich kaw?

Choć wymienione w tym wpisie ekskluzywne kawy nie są napojami, którymi  delektujemy się każdego dnia, chociażby ze względu na cenę i problem z dostępnością, to jednak istnieje sporo zamienników, które również usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagających i wybrednych smakoszy. Wybór doskonałej jakości kaw do ekspersów to gwarancja cieszenia się świetnie zaparzonym napojem, umilającym chłodne poranki i jesienne popołudnia, które już niebawem staną się częścią naszej codzienności. Doskonałą kawę przyrządzisz w wysokiej jakości ekspresie – proponowane modele to: ENA 8 i Jura S8. Do kaw, które warto kupić i przyrządzić we własnym domu należą:

  • Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica – to mieszanka składająca się z najwyższej jakości ziaren Arabiki. Dzięki niskiej zawartości kofeiny możemy cieszyć się nią także późnym popołudniem. Świetnie nadaje się do przygotowania espresso. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, ze względu na powolny proces palenia.

  • Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold – składa się w 100% z najwyższej jakości ziaren Arabiki pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, o charakterystycznym, delikatnym smaku z nutą karmelu i czekolady. Posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nadaje się do picia zarówno rano, jak i po południu.

  • Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa – ta wysokiej jakości kawa składa się w 60% z ziaren Arabiki i w 40% z ziaren Robusty. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny świetnie nadaje się do picia rano dla rozpoczęcia dnia z dużą dawką energii. Posiada delikatny smak i unikalny aromat z nutką czekolady.

  • Kawa ziarnista Malabar Monsooned Jura – to 100% najlepszych ziaren Arabiki pochodzących z Indii. Specjalny proces monsunowania, który polega na wystawieniu ziaren kawy na działanie deszczu i wiatru monsunowego, nadaje kawie aksamitny smak i niepowtarzalny aromat, nieposiadający kwasowości. Dzięki temu sprawdza się ona zarówno do espresso, jak i café creme.

Przeczytaj także: Jak zrobić flat white?

Źródło zdjęć: Black Ivory Coffee