Kamienie lawowe – jaka jest ich główna cecha? Świetnie absorbują ciepło! Właśnie dlatego sprawdzały się na grillach zasilanych gazem – dobrze rozprowadzają temperaturę na ruszcie i umożliwiają wydajne grillowanie. Chociaż wiele osób uważa, że smak potraw grillowanych na sprzęcie wyposażonym w kamienie lawowe jest niepowtarzalny, to z biegiem czasu opracowano także inne rozwiązania. W nowoczesnych grillach gazowych funkcja kamieni została przejęta przez szyny aromatyzujące. Dają te same efekty, ale są łatwiejsze w użytkowaniu! Czy warto zainwestować w sprzęt, który jest wyposażony w nowoczesne funkcjonalności? Dowiesz się z naszego artykułu!

Jak działają kamienie lawowe?

Kamienie lawowe to pozostałości po wybuchu wulkanu. Posiadają porowatą powierzchnię, która zapewnia świetne właściwości absorbcji ciepła. W jaki sposób były używane na grillu? Układano jedną warstwę kamieni na całej powierzchni znajdującej się nad palnikami w grillu.

Zdolność do szybkiego rozprowadzania ciepła sprawiła, że dawniej kamienie były produktem niezbędnym dla posiadaczy grilli gazowych – gwarantowały utrzymanie wysokiej temperatury na ruszcie przez długi czas! Dodatkowo kamienie prowadzą do kumulacji ciepła i nie pozwalają, aby uciekało poza powierzchnię rusztu. Dzięki temu grillowanie jest wydajne, a zużycie gazu nieduże. Warto też zaznaczyć, że dzięki tej metodzie grillowane potrawy są wolne od toksycznych substancji.

kamienie lawowe do grilla gazowego

Niestety, porowata powierzchnia skał wulkanicznych miała też poważną wadę – chłonęła jak gąbka wszelkie tłuszcze i soki, sprawiając, że trudno było dbać o czystość kamieni. Nagromadzony wewnątrz tłuszcz wpływał na smak grillowanych potraw – niestety, po pewnym czasie używania, kamienie przenosiły smaki z wcześniej grillowanych dań, na te, które aktualnie znajdowały się na ruszcie. Co prawda po każdym skończonym grillowaniu, obowiązkowym punktem było wypalanie nagromadzonego tłuszczu, ale idealne wyczyszczenie kamieni nie było możliwe.

Kamienie lawowe – dlaczego je zastąpiono?

Chociaż kamienie lawowe są cenione za swoje zdolności utrzymywania wysokiej temperatury, posiadają pewne ograniczenia. Korzystanie z tego rozwiązania jest znacznie mniej komfortowe, niż z szyn aromatyzujących, montowanych w nowoczesnych grillach wysokiej jakości. Kamienie lawowe trzeba często wymieniać – co prawda nie wiąże się to z dużymi kosztami, ale o konieczności wymiany dowiesz się, gdy zużyte kamienie zepsują smak grillowanych potraw. Kamienie lawowe mają także inne wady, które sprawiają, że nie jest to najbardziej cenione rozwiązanie:

  • kiedy przesuwasz grill w inne miejsce, kamienie również nie pozostają w miejscu – musisz układać je od nowa na specjalnym ruszcie
  • kamienie lawowe nie chronią dobrze palników w grillu – palniki pozbawione skutecznej ochrony przed skapującym tłuszczem szybciej ulegną uszkodzeniu
  • ciężko je skutecznie wyczyścić – co prawda zaleca się, aby pozostawić na kilka minut grill rozgrzany do wysokiej temperatury, ale ciężko pozbyć się całości tłuszczu, który został wchłonięty przez kamienie lawowe
  • stwarzają ryzyko zatrucia pokarmowego – jak już wiesz, ciężko idealnie oczyścić kamienie. Jakie mogą być konsekwencje? Podczas kolejnej sesji grillowania, zatrzymany wcześniej tłuszcz będzie się stapiać. Sprzyja to gromadzeniu się bakterii, które mogą prowadzić do przykrych objawów ze strony układu pokarmowego
  • nadmierne dymienie – niedoczyszczone kamienie prowadzą też do powstawania nadmiernego dymu, co może skutkować przypaleniem produktów na ruszcie. Co więcej, dym może zawierać szkodliwe substancje rakotwórcze.

Aromatyzery –  dlaczego sprawdzają się lepiej?

Wady kamieni lawowych sprawiły, że producenci grillów gazowych zaczęli poszukiwać lepszych rozwiązań. I tak powstały szyny aromatyzujące, które nagrzewają grill równie dobrze, a przy tym znacznie łatwiej o nie zadbać.

Aromatyzery broil king

Aromatyzery wypełniają przestrzeń, która znajduje się pomiędzy rusztem i palnikami – natychmiast odparowują cały tłuszcz, który skapuje z dań znajdujących się na ruszcie. Najczęściej wykonane są ze stali szlachetnej lub emalii porcelanowej. Dlaczego to rozwiązanie jest aktualnie stosowane częściej niż kamienie lawowe? Oto kilka powodów:

  • aromatyzery są znacznie łatwiejsze w czyszczeniu – tłuszcz możesz usunąć za pomocą specjalnej szczotki z włosiem. Producenci oferują też płyny do czyszczenia, które ułatwiają usuwanie zaschniętego tłuszczu
  • wytrzymają więcej sezonów – kamienie lawowe wymagają częstej wymiany, natomiast szyny aromatyzujące mogą być używane bezproblemowo nawet przez kilka lat.
  • skutecznie chronią palniki przed tłuszczem – spisują się znacznie lepiej niż kamienie lawowe. Dzięki temu palniki unikną korozji perforacyjnej przez dłuższy czas.
  • umożliwiają bezpieczniejsze grillowanie – zapobiegają powstawaniu nadmiernych płomieni i są bezpieczniejsze dla zdrowia

W naszym sklepie znajdziesz grille gazowe marki Broil King, wyposażone w opatentowane aromatyzery Flav-R-Wave. Dostępne są również grille gazowe marki Weber, które posiadają szyny aromatyzujące Flavorizer Bars. Grillując na nowoczesnym sprzęcie, wyposażonym w taką funkcjonalność, masz pewność że utrzymasz wysoką temperaturę przez długi czas. Ponadto, smak grillowanych potraw będzie doskonały. W naszej ofercie posiadamy też aromatyzery do najpopularniejszych modeli grillów gazowych.

Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze grilla lub chcesz się upewnić, że wybrane akcesoria będą kompatybilne z Twoim modelem grilla – skontaktuj się z naszymi ekspertami. Dane znajdziesz w zakładce Kontakt.