Czym powinien charakteryzować się dobry ruszt do grilla? Jakie rozwiązania stosują topowi producenci? Wybrać ruszt żeliwny czy stalowy? Takie pytania pojawiają się podczas poszukiwań grilla. I bardzo dobrze, bo ruszt to jeden z kluczowych elementów wpływających zarówno na smak, aromat przygotowywanych potraw, jak i na “łatwość” grillowania. Tym razem przyjrzymy się rusztom stosowanym w grillach gazowych Broil King.

Dobry ruszt do grilla, czyli jaki?

Sporo osób ma już świadomość, że dobry ruszt powinien być ciężki. To świadczy o jego solidności, ale jest też przesłanką, że będzie dobrze utrzymywał temperaturę. Nie zawsze jednak najcięższy znaczy najlepszy. Niektórzy producenci mogą specjalnie dociążać ruszty, wypełniając ich wnętrze innym materiałem niż żeliwo czy stal, co wcale nie wpływa pozytywnie na efekty grillowania. Takich praktyk nie stosują uznani producenci grilli, ale jeśli zamierzasz wybrać grilla mniej znanej marki, to zapytaj sprzedawcę o to, z czego dokładnie wykonany jest ruszt.

Kolejna ważna kwestia to kształt rusztów. Najlepszym wyborem będą ruszty dwustronne, które zostały tak zaprojektowane, by móc na nich przygotowywać różnorodne potrawy - duże i małe kawałki mięs, sery, warzywa, mięsa chude (wołowinę, drób) oraz tłuste (np. karkówka).

Jeśli spojrzysz na ruszty Broil King, to w większości przypadków zobaczysz, że z jednej strony posiadają one dosyć szerokie żeberka w kształcie rynienki, umiejscowione bardzo blisko siebie, a z drugiej strony - wąskie stożki, pomiędzy którymi są znacznie większe odległości. Za tym rozwiązaniem stoją lata badań.

Dwustronne ruszty do grilla Broil King - kształt i odległości żeberek

O tym, dlaczego Broil King zdecydował się na taki kształt rusztów i dlaczego są one na tyle ważne, że znajdują się nawet w logotypie marki, piszemy w tekście: Jak grillować na dwustronnych rusztach Broil King?

Trzeci wyznacznik dobrego rusztu to łatwość czyszczenia. Chyba nikt nie ma ochoty na to, by po skończonym grillowaniu poświęcać pół godziny na czyszczenie rusztów. W przypadku produktów najlepszych marek wystarczy zazwyczaj jedynie użyć szczotki, by pozbyć się zanieczyszczeń z rusztów. W razie potrzeby można też umyć je w wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu, ale wchodzi to w zakres okresowego czyszczenia, nie każdorazowego.

Ruszty w grillach Broil King - żeliwne czy stalowe?

Podstawowa rola rusztów to odpowiednie przekazywanie ciepła do potrawy i utrzymywanie temperatury, by potrawy grillowały się równomiernie. Najlepiej oba te zadania spełniają dwa materiały: żeliwo oraz stal. Który z nich jest lepszy?

Ruszty żeliwne bardzo dobrze utrzymują temperaturę, świetnie rozprowadzają ciepło, ale są nieco trudniejsze w czyszczeniu oraz mniej trwałe. Marka Broil King ruszty żeliwne obejmuje 2-letnią gwarancją, natomiast stalowe aż 10-letnią. Do dużych plusów rusztów żeliwnych możemy natomiast zaliczyć cenę.

Dwustronny ruszt żeliwny w grillu Broil King Monarch 390

Ruszty ze stali szlachetnej, zwłaszcza w wykonaniu marki Broil King, trzeba uznać za produkty segmentu premium. Wyposażone są w nie najbardziej prestiżowe serie grilli gazowych Broil King, czyli Imperial i niektóre modele Regal. Jednak ruszty te są kompatybilne z wieloma innymi seriami, więc można dokupić je do różnych modeli.

Dwustronne ruszty z odlewu stali szlachetnej w grillu Broil King

Wszystkie ruszty dostępne w naszym sklepie znajdziesz w kategorii Ruszty do grilla - możesz przefiltrować wyniki według producenta, by łatwiej znaleźć produkty Broil King.

A dlaczego ruszty ze stali szlachetnej są tak cenione? Również świetnie odprowadzają ciepło i utrzymują temperaturę, szybko się nagrzewają, a ponadto są niezwykle trwałe i najłatwiejsze w czyszczeniu.

Jeśli chcesz zobaczyć wytrzymałość rusztów marki Broil King i efekty grillowania na nich, to polecamy nasz filmik, w którym Michał przedstawia wiele ciekawostek:

Rodzaje rusztów głównych w grillach gazowych Broil King

Broil King swoje grille gazowe wyposaża w kilka rodzajów rusztów:

  • dwustronne ruszty żeliwne Flav-R-Cast™ - dostępne w grillach z serii Regal, Sovereign, Baron, Pellet, Monarch, Signet, wyposażonych w system PGT;
  • dwustronne ruszty żeliwne - od wersji Flav-R-Cast™ różnią się m.in. odległościami żeberek, są obecne w grillach nieposiadających systemu PGT;
  • jednostronne ruszty żeliwne - model podstawowy, już bardzo rzadko spotykany w grillach gazowych Broil King;
  • ruszty z 8 i 9 mm prętów ze stali szlachetnej - w nie wyposażone są modele Regal S590 PRO, Regal S490 PRO, ale ruszty te są kompatybilne także z innymi grillami z serii Regal, serią Imperial i Soverign;
  • ruszty z odlewu ze stali szlachetnej Flav-R-Cast™ - wyposażona w nie jest najbardziej prestiżowa seria, czyli Imperial. Te ruszty są też kompatybilne z grillami z serii Regal.

Ruszty oznaczone nazwą Flav-R-Cast™ dostępne są tylko w grillach z systemem PGT. Poświęciliśmy mu odrębny artykuł, bo to niezwykle ważne rozwiązania, które dotyczą nie tylko rusztów, ale też piekarnika, palników czy aromatyzerów. Sprawdź: System PGT w grillach gazowych Broil King.

O ruszcie górnym w grillu

Grille gazowe Broil King w większości posiadają także ruszt górny, inaczej nazywany półką. Możemy na niej podgrzewać potrawy, ale też grillować te, które preferują temperaturę “piekarnikową”, czyli najczęściej niższą niż ta, którą osiąga ruszt główny.

Ruszt ten wykonany jest ze stalowych prętów pokrytych ceramiką. Możesz podgrzewać na nim bułki do burgerów, grillować ziemniaki czy kukurydzę, a także umieścić potrawy, które już są przygotowane, ale jeszcze nie planujesz ich podawać.

Jeśli potrzebujesz porady w wyborze grilla lub akcesoriów, to bardzo chętnie Ci doradzimy. Możesz do nas napisać lub zadzwonić - dane znajdziesz w zakładce Kontakt.