Broil King jest kanadyjskim producentem, słynącym przede wszystkim z grilli gazowych. W swojej ofercie posiada zaledwie jedną serię grilli węglowych. Ale za to jaką! Są to urządzenia jedyne w swoim rodzaju, zarówno pod względem technologii, jak i designu. Poznajcie niezwykły KEG Broil Kinga.

Grill węglowy w kształcie jajka

Najpopularniejszy obecnie kształt grilli węglowych, czyli kula, to wynalazek Amerykanina. Marka Broil King postanowiła jednak stworzyć własny projekt idealnego grilla węglowego i w tym celu skorzystała z doświadczeń Japończyków. Grill węglowy KEG wykonany jest w tradycyjnym azjatyckim stylu kamado. Nazwa kamado oznacza japoński piec węglowy do gotowania, który posiada jedno lub dwa miejsca na gliniany garnek w kształcie jaja.

Japończycy korzystali także z przenośnych kamado, które nazywały się mushikamado i to właśnie na ten sprzęt zwrócili uwagę Amerykanie, a potem również marka Broil King. Grille węglowe Broil King bardzo przypominają kształtem tradycyjne japońskie mushikamado, ale są znacznie bardziej zaawansowane technologicznie.

Grill węglowy Broil King z serii KEG - przygotowanie potraw

Dlaczego jajo - o metodzie grillowania w kegu

Termoobieg w grillu węglowym

Korpus grilla w kształcie jaja umożliwia stworzenie w misie warunków podobnych do termoobiegu w piekarniku. Gorące powietrze krąży w nim bardzo efektywnie i równomiernie podgrzewa grillowane produkty.

Potrawy grillowane są w technice gotowania konwekcyjnego, co znacznie skraca czas przygotowania posiłków, nawet w przypadku dużych kawałków mięsa. Co więcej - dzięki tej technice zużywamy również znacznie mniej węgla.

Broil King KEG jest grillem, wędzarnią oraz tradycyjnym piecem w jednym.

Modele grilli węglowych Broil King

Obecnie w swojej ofercie marka Broil King posiada 3 grille węglowe: KEG 2000, KEG 4000 i KEG 5000. Ceny tych grilli wahają się od ok. 5 700 zł do ok. 7 500 zł (dane z naszego sklepu na rok 2020).

Wszystkie 3 grille są podobnej wielkości, ważą 52 lub 57 kg, posiadają stalowy korpus i ruszt żeliwny o średnicy 48 cm. Czym więc się różnią? Można powiedzieć, że detalami:

  • Pod względem powierzchni użytkowej grille posiadają taki sam ruszt główny, ale w modelach 4000 i 5000 dodatkowo znajduje się górny ruszt do podgrzewania o średnicy 48 cm. KEG 2000 nie posiada rusztu do podgrzewania.
  • KEG 2000 został umieszczony na nóżkach, bez kółek. Natomiast KEG 4000 i 5000 posiadają po dwa kółka, przez co łatwiej je przesuwać.
  • KEG 2000 nie posiada składanych półek bocznych z uchwytami na akcesoria. Zamiast tego ma niewielkie rączki z otwieraczami do butelek.
  • KEG 2000 i KEG 5000 posiadają wysuwaną szufladę na węgiel z mechanizmem, który umożliwia sterowanie przepływem powietrza. W modelu KEG 4000 nie ma tej szuflady.
  • I na koniec warto jeszcze wspomnieć o kolorystyce: KEG 2000 i 5000 są czarne, a KEG 4000 występuje w kolorze brązowo-złotym.

Grill węglowy Broil King KEG 500 w ogrodzie

Korpus i ruszty

Korpus każdego KEGa Broil King wykonany został z dwóch stalowych ścian, pomiędzy którymi znajduje się izolacja. Taka budowa oraz hermetycznie zamykana pokrywa, posiadająca wbudowany termometr, zapewnia pełną kontrolę nad temperaturą grillowanych potraw.

Broil King KEG 4000 i 5000 posiadają dwa ruszty - żeliwny, znakomicie utrzymujący temperaturę oraz dodatkowy ruszt ze stali szlachetnej, dzięki któremu możemy przygotować większą ilość potraw. Jeśli wykorzystujemy oba ruszty, to na żeliwny warto położyć cięższe mięsa (np. wołowe steki czy pieczeń), a na dodatkowy - delikatniejsze mięso (np. drób) lub warzywa. Całkowita powierzchnia grillowania wynosi 3 097 cm2. W przypadku KEG 2000 jest ona mniejsza, bo jak wspominaliśmy - w tym modelu występuje tylko jeden ruszt.

Kontrola temperatury

Broil King KEG - górny zawór do kontroli temperatury

Broil King KEG może osiągnąć temperaturę nawet do 450 stopni C. Pod tym względem jest niekwestionowanym królem wśród grilli węglowych.

Ciekawie wygląda również kontrola temperatury w KEGu. Do jej regulacji używa się otworów wentylacyjnych na górze oraz na dole. Każdy z nich posiada skalę od 0 do 5. Jeśli chcemy zwiększyć temperaturę, to wystarczy otworzyć otwory wentylacyjne. Dzięki termometrowi wbudowanemu w pokrywę dokładnie widzimy, jakie warunki panują wewnątrz. Regulacja temperatury w grillu węglowym jest trudniejsza niż w grillu gazowym, ale KEG Broil Kinga znacznie ją ułatwia.