Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj deser z grilla – grillowane ananasy doskonale smakują w towarzystwie lodów lub bitej śmietany. Możesz także zastosować je jako dodatek do wytrawnych dań, by urozmaicić ich smak słodką nutą. Ananasy z grilla przygotujesz błyskawicznie, to prosta, a zarazem nietypowa przekąska.

Grillowane owoce to szybka i smaczna przekąska lub baza deseru. Dziś przygotujemy ananasa z grilla, który przez wielu nazywany jest bombą witaminową. Wysoka zawartość witaminy C, B oraz błonnika sprawia, że owoc ten jest polecany osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Zapraszamy po przepis na pyszny deser z grilla!

Składniki na grillowane ananasy:

• ananas
• miód
• cydr
• świeży cynamon

Przepis na ananasy z grilla:

  1. Ananasa kroimy i obieramy ze skórki. Najpierw odkrój spód ananasa, następnie górę.
  2. Owoc ułóż pionowo na desce i obierz ze skóry, odcinając kolejno boki. Z miąższu odetnij także ciemne oczka.
  3. Ananasa pokrój w 1-centymetrowe plasterki.
  4. Wykrój środek z każdego plastra (miejsce, gdzie znajduje się łyko).
  5. Przygotuj marynatę do plastrów ananasu: do miski wlej cydr, miód, zetrzyj laskę cynamonu. Całość zamieszaj.
  6. Przygotowaną marynatą posmaruj plastry ananasa za pomocą pędzelka silikonowego.
  7. Zamarynowane ananasy wrzucamy na rozgrzany do 180 stopni grill.
  8. Ananasy grillujemy około 10 minut z jednej strony, po chwili odwracamy je na drugą stronę na kolejne 10 minut. Plastry możemy dodatkowo posmarować pędzelkiem z marynatą.
  9. Grillowane ananasy możemy podać z lodami, bitą śmietaną lub jako dodatek do wytrawnego dania. 

Ananasy z grilla

Porada: Grillowane ananasy to także świetny dodatek do mięs i burgerów. Słodki miąższ ananasa z nutą cydru, cynamonu i karmelizowanego miodu wspaniale przełamie smak wytrawnych dań.