Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj deser z grilla – grillowane ananasy doskonale smakują w towarzystwie lodów lub bitej śmietany. Możesz także zastosować je jako dodatek do wytrawnych dań, by urozmaicić ich smak słodką nutą. Ananasy z grilla przygotujesz błyskawicznie, to prosta, a zarazem nietypowa przekąska.
Grillowane owoce to szybka i smaczna przekąska lub baza deseru. Dziś przygotujemy ananasa z grilla, który przez wielu nazywany jest bombą witaminową. Wysoka zawartość witaminy C, B oraz błonnika sprawia, że owoc ten jest polecany osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Zapraszamy po przepis na pyszny deser z grilla!
Składniki na grillowane ananasy:
• ananas
• miód
• cydr
• świeży cynamon
Przepis na ananasy z grilla:
- Ananasa kroimy i obieramy ze skórki. Najpierw odkrój spód ananasa, następnie górę.
- Owoc ułóż pionowo na desce i obierz ze skóry, odcinając kolejno boki. Z miąższu odetnij także ciemne oczka.
- Ananasa pokrój w 1-centymetrowe plasterki.
- Wykrój środek z każdego plastra (miejsce, gdzie znajduje się łyko).
- Przygotuj marynatę do plastrów ananasu: do miski wlej cydr, miód, zetrzyj laskę cynamonu. Całość zamieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj plastry ananasa za pomocą pędzelka silikonowego.
- Zamarynowane ananasy wrzucamy na rozgrzany do 180 stopni grill.
- Ananasy grillujemy około 10 minut z jednej strony, po chwili odwracamy je na drugą stronę na kolejne 10 minut. Plastry możemy dodatkowo posmarować pędzelkiem z marynatą.
- Grillowane ananasy możemy podać z lodami, bitą śmietaną lub jako dodatek do wytrawnego dania.
Porada: Grillowane ananasy to także świetny dodatek do mięs i burgerów. Słodki miąższ ananasa z nutą cydru, cynamonu i karmelizowanego miodu wspaniale przełamie smak wytrawnych dań.