Grille ogrodowe marki Broil King to niezwykle nowoczesne urządzenia, z pomocą których możesz wyczarować wyśmienite i niezwykle oryginalne dania prosto z rusztu. Wyjątkowy smak, połączony z zachwycającym aromatem oraz niezwykłym komfortem użytkowania, pozwoli Ci odkryć zupełnie nowe oblicze grillowania. Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu, w którym pokażemy przepisy na smaczny deser z grilla na pellet Broil King.

Grille na pellet – dlaczego są tak wyjątkowe?

Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznego grillowania i uwielbiasz innowacyjne rozwiązania, to grille na pellet marki Broil King są właśnie dla Ciebie. Mieszanka różnych rodzajów drewna, paląc się na grillu, wypuszcza nie tylko ciepło, ale również dym, który nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Komputer sterujący urządzeniem kontroluje ilość dodawanych wiórków pelletowych oraz temperaturę, aby zapewnić idealne warunki do przyrządzania różnorodnych dań.

Grille na pellet – dlaczego są tak wyjątkowe?

Grillowanie na pelletech daje wiele możliwości takich jak: wędzenie, pieczenie i grillowanie w szerokim zakresie temperatur od 80 do 315 stopni Celsjusza, dzięki czemu każda potrawa może być idealnie dopasowana do preferencji smakowych. Grille wykonane z wysokiej jakości stali gwarantują trwałość i wydajność, a sterowanie nimi jest niezwykle proste dzięki dedykowanej aplikacji, którą można obsługiwać bezpośrednio z telefonu, połączonego z grillem za pomocą Bluetooth lub Wi-fi.

Niezwykły smak grillowanych dań z grilla na pellet

Grillowanie na pellecie to coraz popularniejszy sposób na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu. Przyjrzyjmy się więc zaletom grilli na pellet i zobaczmy, dlaczego warto je mieć. Po pierwsze, pellet to ekologiczne paliwo, które powstaje z drewna, a spalając się, wydziela przyjemny aromat i smak. Po drugie, grille na pellet oferują większą precyzję w regulacji temperatury i bardziej równomierne rozprowadzenie ciepła niż tradycyjne grille. Ponadto, wiele modeli jest wyposażonych w systemy automatycznego dodawania pelletów, co pozwala na łatwe i wygodne grillowanie. Warto również dodać, że grillowanie na pelletach jest prostsze niż na węglu lub gazie, ponieważ nie wymaga ono stałej uwagi i kontroli nad ogniem – za te zadania odpowiedzialny jest komputer.

Niezwykły smak grillowanych dań z grilla na pellet

Sprawdź także: Jak działa grill na pellet? O technologiach i modelach grilli Broil King

Co więcej, naturalny dymny aromat nadaje przygotowywanym daniom wyjątkowego smaku i aromatu, którego nie uzyskamy w przypadku pozostałych modeli grilli gazowych lub elektrycznych. Szeroka oferta pelletów pozwala wybrać odpowiednią mieszankę, której skład wpływa na aromat grillowanych owoców, mięs, ryb, warzyw itp. Wystarczy zaopatrzyć się w wybrany przez siebie pellet i gotowe.

Jakie owoce można grillować?

Obecnie grillowanie nie kojarzy się tylko ze składnikami takimi jak mięso czy warzywa, ale również z owocami. To sposób na wzbogacenie menu o zupełnie nowe smaki i aromaty, które zaskoczą każde podniebienie. Jakie owoce warto grillować i dlaczego? Sprawdźmy!

Grillowane brzoskwinie

Ananas to owoc o intensywnym smaku, który zyskuje na grillu jeszcze więcej aromatu. Po grillowaniu staje się bardziej słodki i miękki. Ananasa wystarczy pokroić na plastry, wrzucić na ruszt i piec z każdej strony przez kilka minut. Grillowane nektarynki lub brzoskwinie to idealny pomysł na deser. Po upieczeniu stają się miękkie i soczyste, a ich smak zyskuje nutę karmelu. Już po kilku minutach są gotowe do podania. Grillowanie mango to kolejna propozycja – wystarczy umieścić go na ruszcie i grillować przez kilka minut z każdej strony.

Grillowane banany – pomysł na owocowy deser lub dodatek do dania głównego. Banany przed grillowaniem warto posmarować miodem lub posypać cynamonem, a na koniec polać czekoladą. Słodka gruszka – kolejny owoc z naszej listy, który po ugrillowaniu staje się miękki i delikatny, a smak zyskuje nuty miodu i wanilii. Grillowane jabłka – idealny dodatek do mięsa lub samodzielny deser. Podczas grillowaniu stają się miękkie i słodkie, a ich smak zyskuje nuty cynamonu i miodu. Ostatnią i dość nietypową propozycją jest grillowany arbuz – najlepiej piec go w postaci szaszłyków, czyli pokrojonego na mniejsze kawałki owocu, które są nakładane na patyczki lub szpikulce do szaszłyków.

Grillowane owocowe szaszłyki

Grillowanie owoców to doskonały sposób na urozmaicenie menu i wzbogacenie o nowe smaki i aromaty. Poza wymienionymi powyżej składnikami, można grillować również np. morele czy winogrona. Warto spróbować i poeksperymentować, a na pewno nie będzie to nuda na talerzu.

Sprawdź także: Desery z grilla gazowego Broil King

Nietypowe przysmaki na grilla. Niewiarygodne, co można położyć na ruszcie

Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować owocowe desery na słodko lub połączyć bitą śmietanę z gałką lodów i serkiem mascarpone? Sprawdź przepis na bitą śmietanę z grilla na pellet. Tak to możliwe!

Składniki na bitą śmietanę:

  • Śmietana do ubijania – najlepiej 30 albo 36%
  • Cukier puder (według uznania)
  • Ekstrakt z wanilii

Wykonanie:

  1. Odpal swój grill na pellet, wybierz tryb WĘDZENIE i rozgrzej urządzenie do 107°C.
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na bitą śmietanę w żeliwnym woku.
  3. Następnie umieść akcesorium na rozgrzanym grillu. Wędź przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij wok z grilla i ubijaj mieszankę do uzyskania sztywności.

Bita śmietana z grilla na pellet

Sprawdź także: Desery z grilla gazowego Broil King 

Pyszne desery z grilla na pellet – najlepsze przepisy!

Poznaj sprawdzone pomysły na owocowe desery z grilla, które z pewnością zachwycą Twoich gości i wzbogacą Twoje grillowe menu o nowe smaki.

Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami

Prezentujemy przepis na pyszny deser – pieczone brzoskwinie z serem i jagodami. To połączenie słodkości i kwaśności, które idealnie sprawdzi się na letnie spotkania ze znajomymi czy rodziną.

Składniki:

  • 6 świeżych brzoskwiń
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 100 g niebieskiego sera typu Lazur
  • 100 g świeżych jagód

Grillowane brzoskwinie z serem

Wykonanie:

  1. Brzoskwinie podziel na połowy i usuń pestki, a następnie umieść w pojemniku lub wytrzymałej torbie foliowej. Wymieszaj z syropem klonowym, gałką muszkatołową, cynamonem oraz sokiem z cytryny i pozostaw na około 1 godzinę.
  2. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb GRILLOWANIE (316°C).
  3. Nasmaruj ruszty olejem spożywczym. Gdy urządzenie się rozgrzeje, zmniejsz temperaturę do 177°C. Na rozgrzanym grillu ułóż brzoskwinie płaską stroną do dołu i piecz przez 5 minut, następnie odwróć i posmaruj pozostałą marynatą.
  4. Piecz do momentu, aż brzoskwinie zmiękną. Przenieś brzoskwinie na górny ruszt do podgrzewania, wypełnij zagłębienie pokruszonym niebieskim serem i piecz do czasu stopienia się sera. Następnie wyjmij, pozwól nieco ostygnąć i połóż na wierzch świeże jagody. (Do przekładania owoców, świetnie sprawdzą się szczypce krokodylki).

Deser z grilla gotowy!

Przepis na bananowe babeczki

Spróbuj urozmaicić swoje grillowanie dzięki prostemu i szybkiemu przepisowi na bananowe babeczki z grilla na pellet, które cechują się wilgotnym wnętrzem, niezwykłym aromatem i wyjątkowym smakiem. Dzięki dodatkowi czekolady deser będzie idealnym uzupełnieniem dla popołudniowej kawy. Wystarczy tylko rozgrzać swój grill na pellet i przystąpić do przygotowania.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki bardzo dojrzałych bananów 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ½ szklanki masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki dropsów czekoladowych

Babeczki z grilla na pellet Broil King

Wykonanie: 

  1. Przygotuj swój grill na pellet, ustawiając pokrętła na pozycji MEDIUM lub wybierając tryb PIECZENIE o temperaturze 175ºC. Następnie, spryskaj olejem brytfannę na babeczki i odłóż na bok.
  2. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i sól, a w drugiej misce zmiksuj masło z cukrem. Dodaj ekstrakt z wanilii, jajka i banany, a następnie delikatnie wymieszaj z dropsami czekoladowymi.
  3. Połącz suche i mokre składniki, a następnie napełnij brytfannę ciastem i posyp pozostałymi dropsami czekoladowymi.
  4. Umieść brytfannę na rozgrzanym grillu i piecz przez około 30-40 minut. Ważne, aby podczas wyjmowania brytfanny użyć silikonowej rękawicy, ponieważ brytfanna będzie bardzo gorąca.
  5. Pozostaw babeczki do przestygnięcia przez około 10 minut, a następnie wyjmij je z brytfanny. Możesz podać je w dowolnej formie, np. polane miodem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis na wieprzowe cukierki

Prezentowany przepis opiera się na bardzo lubianym przez GrillMasterów mięsie – boczku. Choć wiele osób kojarzy go z nadmiarem tłuszczu, to w rzeczywistości jest on pełen smaku. Zazwyczaj boczek grillujemy w formie zamarynowanych plastrów lub jako bekon do burgerów, ale można przygotować go też w zupełnie inny sposób. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na wieprzowe cukierki!

Składniki:

  • 1,5 kg – 2 kg boczku wieprzowego
  • 1/2 opakowania przyprawy BBQ

Glazura:

  • 1/2 łyżki stołowej przyprawy BBQ
  • 2 szklanki sosu BBQ
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/4 szklanki miodu

cukierki z grilla

Wykonanie:

  1. Włącz grill na pellet i ustaw temperaturę wędzenia na 120ºC.
  2. Ostrożnie usuń skórę z boczku, pozostawiając warstwę tłuszczu. Pokrój boczek w dużą kostkę (2,5 cm), następnie dopraw przyprawą BBQ. Kawałki mięsa umieść w brytfannie ze stali szlachetnej, tłuszczem do góry i wstaw do rozgrzanego grilla.
  3. Wędź przez 2,5 godziny, nie mieszając kawałków. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 135ºC. W rondelku za pomocą pędzelka wymieszaj składniki na glazurę, następnie podgrzej i zredukuj na kuchence powstały sos. Po 3 godzinach od rozpoczęcia podwędzania wymieszaj boczek z sosem. Piecz całość przez kolejne 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
  4. Wyjmij boczek z grilla i przełóż pozostały sos do rondelka. W razie konieczności zredukuj ogień – konsystencja sosu powinna być gęsta i lepka. Pozostało już tylko dopracować smak naszych cukierków. Podkręć temperaturę na 204ºC, nasmaruj boczek zredukowanym sosem przy użyciu silikonowego pędzelka i ponownie umieść w grillu na 20 minut, aby wszystko razem się zapiekło.

Smacznego!

Sprawdź także: Konserwacja i czyszczenie grilla na pellet marki Broil King