Podczas zaplanowanego grilla mają odwiedzić Cię także najmłodsi? A może zastanawiasz się nad grillowym menu na urodziny Twojego dziecka lub młodszego rodzeństwa? Przedstawiamy kilka pomysłów na desery z grilla gazowego Broil King. Zaskocz swoich gości i przygotuj grillowane dania w słodkiej wersji!

Do deserów wybieraj sezonowe owoce

Jeżeli chcesz osłodzić swoje grillowe menu i szukasz inspiracji, dobrym pomysłem jest uwzględnienie sezonu, w którym organizujesz barbecue. Jeżeli grillujesz w lecie, koniecznie weź pod uwagę owoce sezonowe. Mają one bardzo wysoką wartość odżywczą, mnóstwo witamin i minerałów. Dodatkowo są bardzo krótko przechowywane, niewiele czasu mija od momentu zerwania owocu do spożycia. Omijamy cały łańcuch dostaw, dzięki czemu producenci nie muszą dodawać do nich żadnych konserwantów. Owoce importowane zbiera się w momencie, gdy nie są jeszcze całkowicie dojrzałe, przez co mają mniej minerałów i witamin. Podczas transportu stosuje się różne substancje chemiczne, których zadaniem jest przyspieszenie procesu dojrzewania. W przypadku dojrzałych roślin natomiast stosuje się środki konserwujące, zabezpieczające owoce na czas podróży. To wszystko przemawia za sięganiem po owoce sezonowe.

Desery z owoców sezonowych

Decydując się na konkretny przepis, możesz także kierować się porą roku. Jesienią lub zimą doskonale sprawdzą się desery z dodatkiem czekolady, takie jak brownie lub lava cake, a także serniki, czy inne, bardziej treściwe ciasta. Latem i wiosną możesz natomiast przygotować lekkie desery, które będą stanowiły uzupełnienie letniego menu.

Sprawdź także: Menu na letnie grillowanie – pomysły na potrawy z grilli gazowych Broil King 

Jak przygotować deser na grillu Broil King – przydatne akcesoria

Dobór akcesoriów zależy oczywiście od tego, jaki rodzaj deseru zechcesz zaserwować swoim gościom. Pamiętaj, że bardzo przydatny będzie palnik boczny w grillu. Dzięki niemu możesz bezpośrednio w ogrodzie lub na tarasie przygotować wymagane składniki, np. rozpuścić masło i czekoladę do aromatycznego brownie, czy skarmelizować cukier. Grille gazowe Broil King z palnikiem bocznym znajdziesz u nas tutaj. Oczywiście jest to jedna z wielu możliwości zastosowania palnika – pomoże Ci on także przygotować klasyczne marynaty, zupy, sosy, a także zagotować wodę na kawę lub herbatę, które mogą doskonale zrównoważyć słodycz deseru z grilla.

Palnik boczny Broil King

Kolejnym przydatnym akcesorium jest silikonowy pędzelek, za pomocą którego możesz w estetyczny sposób nanieść mleko lub roztrzepane jajko na powierzchnię ciasta lub ciastek. Smarowanie jajkiem wypieków to bardzo popularna praktyka podczas pieczenia. Ten prosty zabieg sprawia, że gotowy wypiek wygląda bardzo estetycznie – jest równomiernie zarumieniony i zyskuje delikatny, apetyczny połysk.

Bardzo przydatne okażą się także szczypce grillowe. Ich ogromną zaletą jest bezpieczny chwyt, dzięki któremu całkowicie niwelujemy ryzyko poparzenia. Ergonomiczny uchwyt pozwala zawiesić je na dowolnym haku na akcesoria. Dzięki specjalnym, ząbkowanym końcówkom chwytane potrawy nie wyślizgną się, co jest niezwykle ważne zwłaszcza w przypadku miękkich, grillowanych owoców.

Szczypce do owoców

Miłą odmianą dla klasycznych szaszłyków i sporym zaskoczeniem dla gości, mogą okazać się także szaszłyki owocowe. Aby je przygotować, wystarczy zaopatrzyć się w specjalne szpikulce do szaszłyków. Posiadają one uchwyty pozwalające na obracanie potrawy. Dodatkowo zostały wykonane z trwałej i łatwej w czyszczeniu stali szlachetnej, która zapewnia długotrwałe stosowanie. Po skończonym grillowaniu, szpikulce wystarczy umyć pod bieżącą wodą i możemy ponownie z nich korzystać.

Jeżeli planujesz przygotować ciasto, np. brownie lub inne, dowolnie przez siebie wybrane, koniecznie zaopatrz się w żeliwny wok do grillowania. Możesz upiec w nim dowolne ciasto – wok doskonale radzi sobie z półpłynnymi masami, które w wyniku temperatury zamienią się w słodkie, pachnące wypieki. Na system Do More, stosowany w grillach Broil King, składa się szereg akcesoriów, umożliwiających przygotowanie właściwie każdej potrawy na grillu gazowym. Możesz zastosować także klasyczną formę do pieczenia.

Sprawdź także: System Do More w grillach Broil King – akcesoria, które warto posiadać

Forma do ciasta z grilla

Spróbuj także zaskoczyć gości, przygotowując słodkie naleśniki lub pancakes. Do wykonania takiego dania będzie potrzebna Ci płyta żeliwna, która sprawi, że usmażone placuszki ładnie się zarumienią, a do tego będą bardzo puszyste. Prawdziwe, amerykańskie pancakes w Twoim ogrodzie! Czy to nie brzmi wspaniale? Pamiętaj, aby dopasować rodzaj płyty żeliwnej do modelu grilla, który posiadasz.

Płyta żeliwna

Przepisy na desery z grilla Broil King

Jak widzisz, grille gazowe Broil King oferują bardzo wiele możliwości, a dzięki dodatkowym akcesoriom, jeszcze bardziej zwiększamy zakres przygotowanych potraw. Poniżej proponujemy kilka słodkich przepisów, które możesz samodzielnie wypróbować podczas Kinder Party lub dodać do grillowego menu, aby zaproponować gościom nieoczywiste dania.

Banany z grilla

To prawdziwa grillowa klasyka, doceniana nie tylko przez najmłodszych. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na deser z grilla, to danie będzie idealne. Przygotujesz je po zakończonym grillowaniu, kiedy ruszt jest jeszcze ciepły. Nie musisz wykonywać specjalnych przygotowań, wystarczy kilka owoców i gorzka czekolada. Grillowane banany zyskują doskonałą, kremową konsystencję, a ich słodycz idealnie współgra z nieco gorzką nutą czekolady. Dodaj jeszcze owoce sezonowe lub gałkę lodów i pyszny deser z grilla gotowy!

Składniki:

  • banany
  • gorzka czekolada
  • sezonowe owoce

Sposób przygotowania:

  1. Banany grillujemy metodą pośrednią – owoce układamy na środku grilla, palniki zewnętrzne ustawiamy na opcję Medium, a środkowe na opcję Low. Stronę stożkową rusztu kierujemy w dół.
  2. Przecinamy skórkę banana i kroimy ją wzdłuż na pół.
  3. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy wewnątrz banana.
  4. Banany układamy na grillu skórką do dołu. Grillujemy przez około 10 minut. Banany będą gotowe, kiedy miąższ zacznie odrywać się od skórki, a czekolada rozpuści się.
  5. Używamy szerokiej łopatki, aby przenieść banany na talerz.
  6. Dekorujemy kwaśnymi owocami i gałką lodów. Podajemy ciepłe!

Banany z grilla

Brownie z grilla

Amerykańska klasyka! To ciasto uwielbiają wszyscy. Charakteryzuje się tym, że jest bardzo sycące, mocno czekoladowe, a przy tym wilgotne i cudownie pachnące kakao. Doskonale sprawdzi się jako deser podczas jesiennego lub zimowego grillowania. Brownie jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie potrzebujesz nawet miksera – wystarczy widelec i trzepaczka, którą rozmieszasz składniki. Jeżeli Twój grill ma boczny palnik, możesz przygotować je, nie wychodząc do kuchni!

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Na bocznym palniku ustawiamy garnek wypełniony w 1/3 wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i ustawiamy metalową miskę na garnku. Do miski wrzucamy 200 g połamanej, gorzkiej czekolady i 150 g masła.
  2. Podgrzewamy i mieszamy trzepaczką, aby czekolada się rozpuściła. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem za pomocą trzepaczki. Cały czas mieszając, dodajemy czekoladę z masłem.
  4. Łączymy masę z mąką, solą i kakao.
  5. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i wyrównujemy. Pozostałą czekoladę kroimy w kostkę i posypujemy wierzch ciasta.
  6. Rozgrzewamy grill gazowy, gdy temperatura osiągnie 120°C, wyłączamy środkowe palniki i zmniejszamy grzanie zewnętrznych palników. Ustawiamy blachę do pieczenia nad środkowymi palnikami i pieczemy przez 35-40 minut. Średnia temperatura pieczenia powinna wynosić 150-170°C.
  7. Ciasto jest gotowe, gdy górna warstwa brownie będzie sucha, ale nadal sprężysta w dotyku.
  8. Ciasto uzyskuje optymalną konsystencję po całkowitym schłodzeniu.

Brownie z grilla

Grillowane brzoskwinie

Grillowane brzoskwinie to kolejny bardzo prosty i szybki deser. Przygotujesz je w mniej niż 15 minut! Jeżeli lubisz nieskomplikowane rozwiązania kulinarne albo masz mało czasu – ten przepis jest dla Ciebie. Brzoskwinie po obróbce termicznej zyskują przyjemną, kremową konsystencję i jeszcze większa słodycz. Gotowe danie możesz uzupełnić o gałkę lodów waniliowych lub płatki migdałów.

Składniki:

  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • sok cytrynowy
  • płatki soli
  • miód lub sos klonowy
  • płatki migdałowe
  • liście mięty lub tymianku
  • oliwa z oliwek
  1. Kiedy wybieramy brzoskwinie w sklepie, sięgnijmy po duże i dojrzałe owoce, ale wciąż lekko twarde. Mamy wtedy pewność, że owoce nie rozpadną się podczas grillowania.
  2. Brzoskwinie kroimy na pół, usuwamy pestki i smarujemy oliwą z oliwek.
  3. Serek mascarpone i pastę waniliową mieszamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
  4. Grill rozgrzewamy i ustawiamy pokrętła na średni ogień z jednej strony i niski z drugiej strony.
  5. Brzoskwinie ze skórką grillujemy przez około 4-5 minut. Owoce powinny lekko zmięknąć, a na ich powierzchni pojawi się apetyczny ślad karmelizacji.
  6. Po upływie 4-5 minut odwracamy je i przekładamy na chłodniejszą część rusztu. Grillujemy jeszcze przez kolejne 6-8 minut.
  7. Podajemy na ciepło z serkiem mascarpone, polane miodem, sokiem cytrynowym i posypane płatkami migdałów. Dekorujemy liśćmi mięty.

Grillowane brzoskwinie