System PGT, czyli Performance grilling technology, to szereg rozwiązań technologicznych stosowanych w grillach marki Broil King. Dzięki nim wzrasta wydajność grillowania, ale też niektóre z rozwiązań wpływają na smak przygotowywanych potraw. Z jakich elementów składa się ten system i w jakich grillach został zastosowany? Na te pytania odpowiadamy w artykule.

5 kluczowych elementów systemu PGT

Opatentowane technologie systemu PGT dotyczą następujących elementów grilli gazowych Broil King:

  • piekarnika,
  • rusztów,
  • aromatyzerów,
  • palników,
  • zaworów oraz pokręteł.

Poniżej szczegółowo wyjaśniamy, jakie tajemnice kryją się w zastosowanych rozwiązaniach. Niecierpliwym polecamy natomiast filmik marki Broil King, w którym zaprezentowane zostały wszystkie elementy systemu PGT.

Obszerny piekarnik ze świetną izolacją

W grillach z systemem PGT piekarnik jest wyższy, co wpływa zarówno na możliwości grillowania, jak i wydajność.

Po pierwsze - pod wysoką pokrywą zmieścimy nawet kurczaka, którego chcemy ugrillować w pozycji stojącej (do tej potrawy polecamy stojak do kurczaka z brytfanną marki Broil King).

Po drugie - w piekarniku jest odpowiednio dużo miejsca, by umieścić półkę górną, na której można grillować warzywa lub podgrzewać przygotowane potrawy mięsne.

I wreszcie po trzecie - wyższy piekarnik zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, dzięki czemu potrawy grillują się szybciej i bardziej równomiernie. To sposób pieczenia konwekcyjnego, dobrze znany z piekarników z funkcją termoobiegu.

Obszerny piekarnik w grillu gazowym Broil King

Ponadto system PGT gwarantuje najlepszy poziom izolacji cieplnej, co oczywiście wpływa na szybkość przygotowywania potraw.

Dwustronne ruszty o przemyślanym kształcie

W grillach z systemem PGT mamy do dyspozycji dwustronne ruszty żeliwne albo stalowe (wykonane z prętów 9 mm stali lub odlewane ze stali). Skupimy się na rusztach żeliwnych, ponieważ są one bardziej powszechne.

Zmianie uległ przede wszystkim kształt rusztów i tak: z jednej strony mamy rynienki, świetnie sprawdzające się do grillowania tłustych potraw, natomiast z drugiej strony stożki, umożliwiające uzyskanie na potrawie charakterystycznego wzoru kratki.

Dwustronne żeliwne ruszty w grillu gazowym Broil King

W tym miejscu dochodzimy do kolejnej tajemnicy lepszego smaku potraw przyrządzonych na grillach z systemem PGT. Jeśli na stronie rynienkowej umieścimy tłustą potrawę, to duża część soków, marynaty i tłuszczu zgromadzi się w zagłębieniach, a następnie zostanie odparowana do potrawy i wzmocni jej soczystość.

Z kolei strona stożkowa jest tak ukształtowana, by soki łatwiej spływały z potrawy na aromatyzery i dopiero z nich odparowywały do potrawy.

Aromatyzery - sekret smaku w systemie Flav-R-Wave™

Marka Broil King przyznaje, że największy wpływ na smak potraw z jej grilla mają aromatyzery. Te falowane blaszki ze stali nierdzewnej pokrywają całe dno piekarnika i w tym przypadku mamy dobrą wiadomość - aromatyzery Flav-R-Wave™ są obecnie standardem nawet wśród grilli, które nie posiadają pełnego systemu PGT.

Dlaczego aromatyzery są tak ważne? To właśnie one odparowują wszystkie skapujące soki, tłuszcze i marynaty i sprawiają, że potrawy nabierają grillowanego aromatu, a przy tym zachowują soczystość.

Aromatyzery Flav-R-Wave™ w grillu gazowym Broil King

Marka Broil King obliczyła nawet najlepszy kąt nachylenia fali w aromatyzerach. Na jakiej podstawie? Zbadała, jak dużo czasu potrzebuje pojedyncza kropla, by odparować podczas skapywania po falowanej powierzchni, a jednocześnie nie ulec spaleniu. To przykład, że rozwiązania najlepszych marek grillowych są poparte konkretnymi badaniami.

Palniki Dual-Tube™

Sercem systemu PGT są palniki o opatentowanej nazwie Dual-Tube™. Składają się one oczywiście z dwóch tub, czyli rurek. Ta wewnętrzna odpowiada za wyrównywanie ciśnienia gazu, dzięki czemu wysokość płomienia jest taka sama na całej długości palnika. Tym samym temperatura rusztu również jest taka sama na całej jego długości, a to jest gwarancją równomiernego pieczenia potraw.

W grillach, które nie posiadają systemu PGT montowane są palniki jednotubowe.

Dual-Tube™ w grillu gazowym Broil King

Zawory i pokrętła, umożliwiające precyzyjną kontrolę temperatury

Ostatni element systemu PGT to zawory, które odpowiadają oczywiście za regulację przepływu gazu w palnikach oraz pokrętła, umożliwiające sterowanie temperaturą. Pokrętła obracają się o 180 stopni, a nie tylko o 90 stopni, jak to ma miejsce w wielu innych grillach. Dzięki temu precyzyjniej możemy ustawić temperaturę grillowania.

Z kolei zawory są tak skonstruowane, by powodowały liniowy wzrost temperatury. Maksymalna temperatura rusztów, którą możemy osiągnąć w grillach gazowych Broil King wynosi około 370°C - 430°C z zamkniętą pokrywą (przy ustawieniu najwyższej mocy grilla).

Które grille gazowe zostały wyposażone w system PGT?

Łatwiej odpowiedzieć, które serie nie posiadają systemu PGT, ponieważ jest ich mniej. Omawianego systemu nie znajdziemy w grillach z serii:

  • Porta-Chef,
  • Gem,
  • Royal.

Serie te zawierają najbardziej podstawowe modele grilli i są polecane dla osób rozpoczynających przygodę z grillowaniem lub mniej wymagających klientów.

Z kolei grille Broil King wyposażone w system PGT znajdziemy w następujących seriach:

  • Monarch,
  • Signet,
  • Baron,
  • Regal,
  • Sovereign,
  • Imperial.

Jeśli budżet na to pozwala, to rekomendujemy wybór grilli z systemem PGT. Dla porównania przedstawimy jeszcze przykładowe koszty: trójpalnikowy grill gazowy Broil King Royal 320, nieposiadający systemu PGT, kosztuje ok. 2800 zł. Z kolei trójpalnikowy grill gazowy Broil King Monarch 320, posiadający system PGT, to koszt ok. 3400 zł. Różnica w cenie wynosi ok. 600 zł, więc nie jest ogromna.

W przypadku pytań prosimy o kontakt. Nasi grillowi eksperci chętnie udzielą wskazówek i pomogą wybrać najbardziej odpowiedni model.