Soczysty stek T-Bone z grillowanymi warzywami to pyszne danie, które bardzo szybko przygotujesz na grillu. Lubisz grillowane steki? Wypróbuj nasz przepis na steka T-Bone z masłem bazyliowym i dipem czosnkowym!
Przygotujemy dziś dla Was kolejną solidną porcję wołowiny z grilla, z dodatkami w postaci aromatycznych ziemniaczków, pieczarek, papryki i dipu na bazie grillowanego czosnku. Rodzaj steku, który postanowiliśmy użyć to jeden z najpopularniejszych – T-Bone, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T dzielącej rostbef i polędwicę. Mięso to znajduje się w tylnej części kręgosłupa. Nasz T-bone Limousine, bo tak brzmi pełna nazwa steku, pochodzi z młodego bydła, z polskiej hodowli w Kutnie.
Składniki na steka T-Bone:
• stek T-Bone
• olej
• świeżo mielony pieprz
• pieprz cayenne
• cukier brązowy
• sól czosnkowa
• sól gruboziarnista
• świeżo mielony kumin
Masełko bazyliowe do steku:
• masło
• listki świeżej bazylii
Pieczone ziemniaki:
• ziemniaki
• słodka papryka
• gałązki świeżego rozmarynu
• sól
• pieprz czarny
Dip do ziemniaków:
• czosnek
• oliwa z oliwek
• jogurt grecki
• sól
• pieprz
Przepis na grillowanego steka T-Bone:
- Odkrawamy górę całej główki czosnku. Czosnek polewamy oliwą z oliwek i zawijamy w folię aluminiową. Czosnek wrzucamy na rozgrzanego grilla.
- Przygotowujemy mieszankę przypraw, do miseczki wrzucamy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkową, sól gruboziarnistą oraz świeżo mielony kumin. Całość mieszamy łyżką.
- Steka t bone delikatnie smarujemy olejem. Możemy użyć do tego pędzelka silikonowego.
- Steka z dwóch stron posypujemy mieszanką przypraw, które wcieramy w mięso.
- T-bone wykładamy na rozgrzany ruszt grilla. Zamykamy pokrywę grilla na 2-3 minuty. Po tym czasie odwracamy go na drugą stronę.
- W tym czasie ziemniaki ze skórką kroimy w łódeczki. Układamy je na aluminiowej tacce i polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielone), dodajemy słodką parykę i rozmaryn. Obok ziemniaków układamy inne warzywa: pieczarki i paprykę. Tak przygotowane warzywa wstawiamy na grilla.
- Masło bazyliowe: siekamy świeżą bazylię, mieszamy z masłem.
- Dip do ziemniaków: W tym czasie z grilla zdejmujemy upieczony czosnek. Jest gotowy, kiedy ma miękką i kremową konsystencję. Wyjmujemy go z łupin i rozgniatamy widelcem w miseczce do czosnku dodajemy jogurt grecki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Steka t-bone przerzucamy na strefę pośrednią grilla na około 10 minut.
- T-bone zdejmujemy z rusztu i odkładamy, żeby chwilę odpoczął. Następnie układamy go na talerzu razem z warzywami, dipem i masłem bazyliowym.
Brzmi pysznie? Zachęcamy do skorzystania z przepisu. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak zachwyca każdego.