Kanadyjska marka Broil King słynie z produkcji funkcjonalnych grillów, które spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających profesjonalistów. Opatentowane rozwiązania, takie jak dwustronne ruszty żeliwne oraz palniki o unikalnej konstrukcji "tuby w tubie", zupełnie zmieniają komfort grillowania. Jednak w ofercie marki Broil King znajdziesz nie tylko grille – kanadyjski producent tworzy również sprzęty przeznaczone dla miłośników wędzenia! Dowiedz się, jak działa i czym się wyróżnia wędzarnia gazowa Broil King!

Jak działa wędzarnia gazowa?

Wędzarnie gazowe są znacznie łatwiejsze w obsłudze, niż tradycyjne wędzarnie opalane węglem, ale nie są tak popularne jak wędzarnie elektryczne. Uruchomienie urządzeń zasilanych gazem przebiega szybko i jest bardzo proste – wystarczy podłączyć butlę gazową do urządzenia, a następnie rozpalić palnik za pomocą specjalnej zapalarki. Płomień powinien się pojawić po upływie kilku sekund. Ponadto, można w wygodny sposób kontrować temperaturę – wędzarnia gazowa posiada na obudowie otwory wentylacyjne oraz specjalne pokrętło, które umożliwia precyzyjne wyregulowanie poziomu ciepła.

Po prawidłowym rozpaleniu wędzarni, należy umieścić w specjalnym pojemniku namoczone wiórki drewna. To właśnie one sprawią, że produkty umieszczone w komorze wędzarniczej zyskają wyjątkowy aromat. Niektóre modele są także wyposażone w tackę na wodę, która zapobiega wysychaniu mięs i zapewni jeszcze bogatszy aromat wędzonym produktom.

Wędzarnia gazowa Broil King dym z komory

Po odpowiednim przygotowaniu urządzenia wystarczy ułożyć produkty przeznaczone do wędzenia na dostępnych półkach lub hakach. Uruchomiony palnik gazowy podgrzewa wiórki drewna umieszczone w pojemniku, dzięki czemu pojawia się dym, który nadaje potrawom charakterystycznego aromatu. Proces wędzenia najczęściej trwa kilka godzin – zależy od wybranej metody wędzenia oraz rodzaju mięsa umieszczonego w komorze wędzarniczej. 

Czym się wyróżnia wędzarnia gazowa Broil King?

W ofercie Broil King można znaleźć przede wszystkim funkcjonalne grille gazowe oraz szeroki wybór akcesoriów, które zwiększają komfort przygotowywania posiłków i zakres kulinarnych możliwości. Marka jest kojarzona głównie z grillowaniem na najwyższym poziomie, ale wśród dostępnych akcesoriów znajdują się także produkty, które umożliwiają wędzenie potraw na grillu. Ponadto, w ofercie marki dostępna jest także wędzarnia gazowa, która daje jeszcze większe możliwości.

Wędzarnia gazowa Broil King Smoke posiada aż cztery regulowane ruszty, wykonane ze stali szlachetnej, które łącznie zapewnią aż 4968 cm2 powierzchni na wędzone produkty. Pojemność wędzarni wynosi aż 113 litrów, a palnik główny w urządzeniu ma moc 4,4 kW. Stalowa konstrukcja o podwójnych ścianach gwarantuje doskonałe utrzymanie ciepła, a zastosowane materiały zagwarantują trwałość na wiele lat. Dodatkowym atutem jest również wyjątkowy design, a farba użyta do pokrycia wędzarni jest odporna na wysokie temperatury.

Wędzarnia gazowa Broil King wnętrze

Producent zadbał także o rozwiązania, które znacząco zwiększą komfort wędzenia i dostarczą jak najwięcej niezwykłego aromatu do potraw. Oto funkcje, którymi wyróżnia się wędzarnia gazowa Broil King Smoke:

  • Modyfikowane wnętrze – wędzarnia gazowa marki Broil King posiada 4 ruszty ze stali szlachetnej o wymiarach 32 x 38 cm. Ich ułożenie można zmienić, tak aby dostosować komorę wędzarniczą do produktów, które będą wędzone. Ponadto w zestawie znajduje się 16 haków wędzarniczych, które można dowolnie porozwieszać na prętach rusztów.
  • Pojemnik na wodę – po napełnieniu sprawi, że wędzone mięsa będą nawilżone i soczyste. Ponadto, możesz dodać do wody zioła i przyprawy, które zapewnią jeszcze więcej walorów smakowych.
  • Pojemnik na wiórki – do wędzenia potraw wystarczy zakupić gotowe opakowanie wiórek – nie musisz zbierać i suszyć drewna. Produkt wysokiej jakości zagwarantuje wiele dymu i aromatu.
  • Elektroniczna zapalarka Sure-Lite – rozpalanie wędzarni trwa dosłownie moment.
  • Regulowany, wielofunkcyjny stojak – świetnie się sprawdzi do wędzenia pieczeni lub żeberek. Można go używać zamiennie z rusztami, w zależności od tego, jakie produkty są wędzone.
  • Regulowany system zapięć – zadbano o rozwiązanie, które zapewni utrzymanie wysokiej temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Wędzarnia gazowa Broil King została wyposażona w uszczelki z włókna szklanego oraz stalowy system zapięć.
  • Solidna podstawa z kółkami – dzięki temu łatwo przemieścisz wędzarnię w inne miejsce. Pamiętaj, aby nie zmieniać ustawienia sprzętu, gdy jest uruchomiony.
  • Rozkładany ociekacz – rozwiązanie, które pozwoli Ci utrzymać porządek podczas wędzenia. Tłuszcz skapujący z uwędzonych potraw niczego nie zabrudzi, trafi prosto do pojemnego ociekacza.
  • Otwieracz do butelek – przydatny gadżet, dzięki któremu w łatwy sposób ugasisz pragnienie, podczas nadzorowania procesu wędzenia. Ponadto, obok otwieracza znajdziesz uchwyty na akcesoria.

Otwieracz do butelek w wędzarni gazowej Broil King

Wędzarnia gazowa Broil King została również wyposażona w podwójne, stalowe ściany wypełnione powietrzem – dzięki takiej izolacji cieplnej, możesz efektywnie wędzić nawet w chłodne, zimowe dni. Temperaturę możesz precyzyjnie kontrolować za pomocą otworów wentylacyjnych Roto Draft oraz zaworów Linear Flow, które można obrócić o 180 stopni.

Jak rozpalić wędzarnię gazową?

Proces rozpalania wędzarni jest bardzo prosty, ale pamiętaj o tym, aby postępować zgodnie ze wszystkimi procedurami, które mają zagwarantować bezpieczeństwo. Zanim przystąpisz do wędzenia, upewnij się czy:

  • butla gazowa jest napełniona i prawidłowo podłączona
  • nie wystąpiły żadne nieszczelności w systemie zasilania gazu
  • zwężki Venturiego są poprawnie umieszczone w zaworach gazowych
  • palnik poprawnie się uruchamia – nie powinno to trwać dłużej niż 5 sekund

Pamiętaj także o tym, aby podczas rozpalania wędzarni, drzwi komory wędzarniczej zawsze pozostawały otwarte. Zachowaj odpowiednią odległość od przedmiotów łatwopalnych i nie umieszczaj wędzarni pod żadnym drewnianym zadaszeniem. Zadbaj także o to, aby butla gazowa zawsze pozostawała w pozycji pionowej.

Gdy wędzarnia została już rozpalona w bezpieczny sposób, sprawdź czy palnik poprawnie pracuje. Gdy pokrętło urządzenia jest ustawione na pozycji HIGH, płomień powinien być wysoki na około 2,5 cm. Poprawnie pracujący palnik nie wytwarza żadnych głośnych, strzelających dźwięków i równomiernie nagrzewa wędzarnię.

Wędzarnia gazowa Broil King Smoke w ogrodzie

Wędzarnia gazowa Broil King – jak dbać o urządzenie?

Prawidłowa konserwacja jest niezbędna, aby wędzarnia gazowa Broil King zachowała swoją wydajność i sprawne działanie na długi czas. Przed rozpoczęciem każdego wędzenia warto pokryć powierzchnię rusztu cienką warstwą oleju – dzięki temu ruszt będzie zabezpieczony przed rdzewieniem. Warto także przeprowadzić proces wypalania rusztu, gdy na jego żeberkach pozostają resztki jedzenia – w ten sposób zyska on naturalną, ochronną warstwę tłuszczu.

Po uwędzeniu produktów pamiętaj również o tym, aby wyczyścić pojemniki w wędzarni. Poczekaj aż urządzenie całkowicie ostygnie, a następnie ostrożnie wyjmij pojemniki na wiórki oraz na wodę, usuń ich zawartość i umyj pod bieżącą wodą. Gdy pojemniki są czyste, możesz wypalać wędzarnię przez 10 minut w najwyższej temperaturze. Nie dopuść także do tego, aby na ścianach komory wędzarniczej zalegały pozostałości po wędzeniu – zdrapuj je po każdym użyciu wędzarni.

Wędzarnia gazowa Broil King mięso umieszczone na ruszcie

Jeśli zależy Ci na jak najwyższej wydajności oraz bezpieczeństwie, regularnie sprawdzaj działanie poszczególnych elementów wędzarni:

  • Palnik – na jego powierzchni nie powinno być żadnych pęknięć, a ich wnętrze musi być wolne od wszelkich zabrudzeń, które mogą utrudniać przepływ gazu.
  • Butla gazowa – upewnij się, że gaz nie wycieka, przeprowadzając test szczelności, który polega na rozprowadzeniu roztworu z mydła i wody na połączeniach wędzarni z butlą. Pojawienie się pęcherzyków oznacza, że gaz wycieka.
  • Części zamienne – sprawdź czy nie występują problemy z działaniem węża, regulatora, palnika oraz dysz.

Wymienione elementy należy kontrolować za każdym razem, gdy przerwa od wędzenia jest dłuższa niż miesiąc. Jeśli wędzarnia gazowa Broil King jest używana bardzo często, sprawdzaj stan jej części minimum raz do roku.

Warto zadbać także o odpowiednie zabezpieczenie, podczas przechowywania wędzarni. Broil King posiada w swojej ofercie pokrowiec Select, dzięki któremu wędzarnia gazowa Broil King jest skutecznie chroniona przed wpływem czynników zewnętrznych. Pokrowiec wykonano z trwałego i wodoodpornego materiału PCV, a dzięki systemowi zapięć idealnie przylega do wędzarni.

Wędzenie na grillu gazowym

Jeśli nigdy wcześniej nie wędziłeś żadnych produktów i jeszcze nie wiesz, czy wędzarnia gazowa będzie Ci potrzebna – możesz wykorzystać do wędzenia swój grill. Wśród bogatej oferty akcesoriów marki Broil King można znaleźć skrzynki do wędzenia, dzięki którym możesz uzyskać intensywny, wędzony aromat.

Wystarczy wypełnić skrzynkę namoczonymi wiórkami drewna – gdy zaczną się spalać, powstanie dym, który zapewni charakterystyczny smak wędzonek. Najlepszy efekt uzyskasz, układając skrzynkę na aromatyzerach Twojego grilla gazowego, ale może być stosowana także bezpośrednio na ruszcie.