Chociaż grillowanie na gazie jest coraz bardziej popularne, to jednak wciąż pojawiają się co do niego wątpliwości. Czy grill gazowy jest zdrowy? Czy gaz wpływa na zapach potraw? Jak rozwiązana jest kwestia skapującego z potraw tłuszczu? Postanowiliśmy odpowiedzieć na te pytania i przybliżyć specyfikę grillowania na gazie.

Grillowanie a inne metody obróbki żywności

Zacząć musimy od tego, że współczesne grille dobrych marek mają niewiele wspólnego z wątpliwej jakości “tradycyjnymi” grillami. Inaczej wygląda więc też grillowanie na nich. Grill gazowy pod względem obróbki żywności przypomina pieczenie w piekarniku z termoobiegiem lub smażenie w wysokiej temperaturze, jednak trzeba zaznaczyć, że jedzenie smakuje tak jakbyśmy przygotowywali je na klasycznym grillu. Nie mamy natomiast w tym przypadku do czynienia z generowaniem dymu czy skapywaniem tłuszczu na rozżarzony brykiet.

Pytanie: “czy grill gazowy jest zdrowy” można porównać do pytania: “czy pieczenie i smażenie bez tłuszczu jest zdrowe”? Jeśli właściwie korzystamy z urządzeń, nie przypalamy potraw, to możemy na grillu gazowym przyrządzić zdrowe, pełnowartościowe posiłki. I jest to bardzo łatwe. By pokazać, jak wygląda grillowanie na gazie, przedstawimy rozwiązania marki Broil King – topowego producenta grilli gazowych.

Zdrowe grillowanie na grillu gazowym

Zdrowe grillowanie a używane paliwo

W odróżnieniu od grilla węglowego, w gazowym nie używamy żadnych rozpałek. Jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie one mogą zawierać najwięcej szkodliwych dla zdrowia substancji. Dlatego ważna informacja dla grillujących na węglu: sięgajcie wyłącznie po ekologiczne rozpałki znanych producentów.

Druga kwestia to używane paliwo. Niestety jak wynika z przeprowadzonych badań, wciąż na rynku dostępne są brykiety i węgle drzewne niskiej jakości, które zawierają szkodliwe substancje. Dotyczy to przede wszystkim najtańszych produktów, w których znaleziono domieszki żużlu czy ropy naftowej. W tym miejscu więc kolejny apel do osób korzystających z grilli węglowych: kupujcie tylko produkty uznanych marek, przetestowane.

Już na starcie grill gazowy brzmi jak lepsza alternatywa, ale czy gaz jest paliwem “zdrowym”? Grille zasilane są butlami z gazem propan-butan lub samym propanem i jest to paliwo czyste. Zobacz nasz artykuł: Zasilanie grilli gazowych – jaka butla gazowa do grilla?

Zdrowy posiłek przygotowany na grillu gazowym

No dobrze, ale wiemy przecież, że gaz “śmierdzi”. Za specyficzny zapach odpowiada etanotiol, który dodawany jest dla bezpieczeństwa. Jeśli gaz będzie się ulatniał, to szybko to poczujemy. Gdy grill funkcjonuje prawidłowo, to etanotiol się “wypala”, nie przenika do jedzenia.

Podobną sytuację możemy zaobserwować w kuchni lub łazience, jeśli korzystamy z urządzeń zasilanych gazem. Podczas gotowania na kuchence gazowej lub w trakcie pracy gazowego piecyka łazienkowego nie czujemy “śmierdzącego” etanotiolu. A jeśli go czujemy, to znaczy, że instalacja nie jest szczelna i trzeba jak najszybciej to poprawić.

Podsumowując – grillowanie na gazie nie wpływa na zapach potraw, a w efekcie spalania gazu powstaje para wodna, dwutlenek węgla oraz oczywiście ciepło.

Grill gazowy a spalanie się tłuszczu

Osoby zainteresowane zdrowym grillowaniem zapewne wiedzą, że największym niebezpieczeństwem jest skapywanie tłuszczu na rozżarzony brykiet. To wtedy powstaje wiele szkodliwych substancji. W grillach gazowych Broil King palniki są zabezpieczone i nie kapie na nie bezpośrednio tłuszcz.

Całe dno piekarnika przykryte jest aromatyzerami o opatentowanej nazwie Flav-R-Wave™. To stalowe blaszki wygięte w charakterystyczny falowany kształt. Mają one za zadanie nie tylko chronić palniki, ale przede wszystkim wpływać na smak potraw. Gdy na rozgrzane aromatyzery skapują soki i tłuszcze, to są one odparowywane i ponownie trafiają do grillowanej potrawy. Marka Broil King przeprowadzała liczne testy i ustaliła taki kąt nachylenia w aromatyzerach, by płyn w jak największej części zdołał odparować i nie spalał się.

Aromatyzery w grillu gazowym Broil King

Równie ważne dla zdrowego i smacznego grillowania są ruszty. W grillach gazowych Broil King znajdują się najczęściej dwustronne żeliwne ruszty. Jedna strona posiada rynienki, w których gromadzą się soki, tłuszcze, marynaty i przeznaczona jest do grillowania potraw tłustych lub bardzo delikatnych (np. ryb). Z kolei druga strona jest stożkowa i spływa z niej większa ilość płynów. Dlatego na tej stronie przygotowuje się mięsa chude, np. wołowe steki czy kurczaka.

Zdrowe grillowanie - odpowiedni wybór potraw

Podajemy te przykłady, by pokazać, że topowi producenci grilli stosują rozwiązania, dzięki którym grillowanie jest zdrowe i bezpieczne. Wiele jednak zależy też od użytkownika grilla: pilnowania czasu pieczenia potraw i samego wyboru składników na barbecue. Na grillu gazowym można przygotować niemal każdą potrawę, więc nie warto ograniczać się tylko do tłustych karkówek czy kiełbas.

Zobacz też: Smak potraw z grilla gazowego

Więcej o smaku jedzenia z grilla dowiecie się także z przygotowanego przez nas filmu: