Przedstawiamy przepis na klasykę gatunku – pyszny domowy cheeseburger z grilla! Doskonały smak, soczyste mięso i chrupiące dodatki, a do tego gęsty ketchup i ciągnący się ser! Czy można wyobrazić sobie coś lepszego? Cheeseburger to idealny pomysł na barbecue z przyjaciółmi czy kolację z rodziną. Czas przygotowania jest bardzo krótki, dlatego warto sięgnąć po ten przepis zwłaszcza wtedy, gdy chcesz szybko przygotować danie z grilla.

Dodawanie sera do hamburgerów spopularyzowano w późnych latach dwudziestych XX w. Pomysł na stworzenie pierwszego cheeseburgera przypisuje się Lionelowi Sternbergerowi, który w wieku 16 lat w 1926 r. pracował jako kucharz w sklepie z kanapkami swojego taty w Kalifornii. Podczas grillowania mięsa wpadł na pomysł, aby umieścić na nim kawałek amerykańskiego sera. Od tego czasu cheeseburger na stałe znalazł się w menu barów i restauracji na całym świecie. Tradycyjne cheeseburgery mogą różnić się strukturą, składem i rodzajem mięsa. Obowiązkowym punktem jest zawsze plaster sera, który ulega stopieniu. Sery używane do przygotowania cheeseburgerów to najczęściej cheddar, ser szwajcarski, mozzarella czy ser pleśniowy. W naszym wydaniu domowy cheeseburger z grilla został podany z serem mimolette.

Składniki na domowego cheeseburgera z grilla:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanka karczku wołowego z rostbefem) – 4 małe burgery
  • oliwa z oliwek (na 500 g mięsa 4 łyżki oliwy).
  • bułka maślana
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • bekon
  • cebula
  • ser mimolette
  • musztarda miodowa
  • ketchup
  • masło do posmarowania bułek
  • olej do posmarowania rusztu

Domowy cheeseburger z grilla

Wybierając mięso, powinniśmy kierować się jego jakością – zapytajmy o skład, wybierzmy chudy i tłustszy kawałek np. kark wołowy z rostbefem.

1) Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 4 łyżki oliwy na 500 g mięsa.
2) Formujemy okrągłe kotlety. Pamiętajmy, aby nie spłaszczać ich za bardzo – chcemy otrzymać mięso o odpowiedniej grubości.
3) Bułki smarujemy masłem.
4) Mięso smarujemy delikatnie olejem. Smażymy 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
5) Następnie przekładamy je na lewą stronę grilla, do nieco niższej temperatury i czekamy 3-4 minuty, aby mięso doszło.
6) Na grillu (lub na płycie żeliwnej) układamy plasterki bekonu, a na mięsie do cheeseburgera plastry sera mimolette.
7) Posmarowane masłem bułki przenosimy na grilla – masłem do dołu.
8) Spód bułek smarujemy ketchupem albo musztardą.
9) Układamy kolejno: mięso z serem mimolette, podsmażony boczek, cebulę, pomidor i ogórek konserwowy.