Kaszanka to jeden z najważniejszych przysmaków podczas polskiego grillowania. Najlepiej smakuje z cebulką, kapustą kiszoną lub ogórkiem kiszonym. Kaszanka z grilla nie musi być podawana tylko z tymi składnikami! Poznaj właściwości kaszanki i sprawdź propozycje podania królowej rodzinnych spotkań przy grillu!
Kaszanka – co to jest?
Kaszanka wyglądem i kształtem przypomina tradycyjną kiełbasę, jednak zdecydowanie różni się w smaku i zapachu. Skład kaszanki jest prosty i nieskomplikowany, znany wszystkim smakoszom tego przysmaku. Do wyrobu kaszanki potrzeba: podrobów, tłuszczu, krwi, kaszy jęczmiennej lub gryczanej oraz zeszklonej na patelni cebuli. Kaszanka przyprawiana jest pieprzem, solą, majerankiem i zielem angielskim. Przygotowany farsz na kaszankę, umieszcza się w oczyszczonym i osolonym jelicie. Następnie poddaje się obróbce termicznej poprzez parzenie, lecz na grilla nie jest to konieczne.
Kaszanka to doskonale znane danie nie tylko w kuchni polskiej, ale także słowackiej, węgierskiej czy niemieckiej. Kaszanka ma wiele zastosowań i wcale nie musi być podawana tylko na grillu. Niektórzy podają kaszankę do obiadu, inni robią z niej specjalne kotlety. Mało znanym, lecz również smacznym pomysłem, jest nadziewanie pierogów farszem z kaszanki.
Sprawdź także: Grillowanie pośrednie na grillach Broil King: metoda ociekowa i metoda jednopalnikowa
Właściwości kaszanki
Kaszanka dostarcza do ludzkiego organizmu wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na układy w organizmie człowieka i ich funkcje. Ze względu na występowanie w składzie krwi zwierzęcej, kaszanka cechuje się wysoką zawartością żelaza. Dostarczane w odpowiednich proporcjach, wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i przyczynia się do łagodzenia chorób krwi. Spożywanie kaszanki, szczególnie zalecane jest osobom, które zmagają się z zaburzeniami krwi np. anemią. Organizm wykorzystuje żelazo do syntezy DNA oraz produkcji erytrocytów.
Dzięki zawartości w składzie kaszy jęczmiennej lub gryczanej, kaszanka jest źródłem witamin z grupy B, cynku, miedzi i potasu. Przysmak nie jest zalecany dla osób, które zmagają się dną moczanową, ze względu na dużą zawartość puryn. Dodatkowo kaszanki nie powinny spożywać osoby z cholesterolem, ponieważ danie zawiera dużo tłuszczu. Kaszanka dla kobiet w ciąży również nie jest zalecana, ponieważ zawiera witaminę A, której nadmiar może być szkodliwy dla dziecka, a także powodować wady rozwojowe.
Ile kalorii ma kaszanka z grilla?
Na liczbę kalorii dostarczanych do organizmu, podczas spożywania posiłku, ma wpływ przygotowanie kaszanki. Kaszanka z grilla będzie miała więcej kalorii niż klasyczna parzona. Średniej wielkości, 160-gramowa (nie grilllowana kaszanka) ma około 270 kalorii. Czy wiesz, że ta liczba kalorii odpowiada: 1 kawałkowi pizzy, 1 pączkowi, 122 truskawkom, 9 pomidorom?
Natomiast kaszanka z grilla ma 400 kcal. Kaszanka grillowana z dużą liczbą dodatków może mieć jeszcze więcej kalorii. Osoby na diecie powinny więc uważać.
Dodatkowo jeśli zdecydujesz się podać grillowaną kaszankę z musztardą, ketchupem i innymi sosami, to jej kaloryczność również wzrośnie. Jeśli chcesz, aby Twoja kaszanka nie była obfita w dużą liczbę kalorii, zdecyduj się na podanie kaszanki na grillu z kapustą kiszoną lub świeżymi warzywami. Największą liczbą kalorii charakteryzuje się smażona kaszanka.
Sprawdź także: Cukinia z grilla – jak grillować cukinię?
Jak przygotować kaszankę?
Najpopularniejszą propozycją przygotowania kaszanki, jest umieszczenie jej na rozgrzanym ruszcie. Pamiętaj, aby kaszankę posypać wcześniej pieprzem, solą majerankiem i ulubioną mieszanką przypraw np. czosnkiem i chilli. Ciekawym pomysłem na danie może okazać się również kaszanka z grilla z kiszoną kapustą. Sposób przygotowania jest bardzo prosty – wystarczy położyć doprawioną kaszankę na rozgrzany ruszt i posypać kapustą kiszoną. Kiszona kapusta ma wiele właściwości odżywczych np. wspomaga proces trawienia i dobrze wpływa na układ pokarmowy. Ważne jest, aby kaszanka, której użyjesz do grillowania, była dobrej jakości. Wybierając kaszankę, warto zwrócić uwagę na kolor, zapach, teksturę i producenta. Zakup tego produktu z niepewnego, niesprawdzonego źródła, może mieć poważne konsekwencje.
Najprostsza kaszanka z grilla – przepis
Chcesz przygotować danie z kaszanką z grilla, ale nie wiesz od czego zacząć? Nie martw się, pomożemy Ci rozwikłać Twoje kulinarne problemy. Kaszanka z grilla wcale nie jest tak skomplikowana do zrobienia, jak Ci się wydaje! Poniżej znajdziesz nasz najszybszy i najprostszy przepis. Kaszanka grillowana prosto z rusztu z pewnością będzie charakteryzowała się wyśmienitym zapachem i aromatem, jeśli użyjesz grilla gazowego.
Składniki:
- Kaszanka
- Cebulka
- Masło
- Olej
- Ostra papryczka
- Natka pietruszki
- Pieprz
Kaszanka z grilla najprostszy przepis:
- Cebulę pokrój w piórka lub poszatkuj.
- Następnie na patelni żeliwnej rozpuść masło i dodaj pokrojoną cebulę. Całość zeszklij 2-4 minuty i zdejmij z patelni grillowej.
- Ponownie rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju oraz kaszankę.
- Grilluj około 10-15 minut w temperaturze 170°C. Czas grillowania uzależniony jest od grubości kaszanki.
- Po tym czasie temperaturę grilla gazowego zmniejsz na minimum i dodaj zdjętą wcześniej, zeszkloną cebulę.
- Całość przypraw do smaku ostrą papryczką oraz świeżo zmielonym pieprzem i posyp natką pietruszki.
Sprawdź także: Pieczarki z grilla – 5 sposobów na podanie
Kaszanka z grilla będzie wyjątkowo aromatyczna i smakowita, jeśli przyrządzisz ją na patelni żeliwnej. Patelnia skutecznie zatrzymuje i rozprowadza ciepło, dzięki czemu kaszanka będzie równomiernie ugrillowana.
Kaszanka z grilla w jabłkach
Kaszanka z grilla w jabłkach, cydrze i z sosem BBQ zaskoczy Cię niesamowitym smakiem. Jest to kaszanka w zupełnie nowej odsłonie, którą Twoi goście na pewno zapamiętają na długo. Wypróbuj i ciesz się wyjątkowym smakiem, zapachem i aromatem!
Składniki:
- Kaszanka
- Cebula
- Cydr
- Sos BBQ
- Jabłka
- Sól i pieprz
Kaszanka z grilla w jabłkach – przepis:
- Kaszankę polej olejem.
- Kaszankę z grilla najpierw przygotujemy na ruszcie Sear Grate (jest to ruszt przeznaczony przede wszystkim do steków), który bardzo mocno się nagrzewa i długo oddaje ciepło – na pierwszym etapie chcemy osiągnąć wysoką temperaturę i szybko zgrillować kaszankę. Powinna nieco się rozpaść.
- Rozgrzewamy żeliwny kociołek Dutch Oven.
- Do kociołka wrzuć kaszankę i cebulę. Dodaj olej i jabłka. Przesmaż i wymieszaj całość. Jabłka powinny być mocno przysmażone.
- Do kaszanki wlej cydr. Zredukuj alkohol. Na koniec dodaj odrobinę sosu BBQ.
- Kaszanka z grilla może być także ozdobiona za pomocą zielonych liści pietruszki lub zielonej cebulki.
Do przygotowania przepysznej kaszanki w owocach niezbędny będzie ruszt do grilla. Główną zaletą naszych rusztów, jest to, iż szybko i mocno się nagrzewają, dzięki czemu długo oddają ciepło.
Zobacz też nasz przepis w wersji video:
Kaszanka z grilla z cebulą
Masz ochotę na kaszankę w klasycznej odsłonie? Grillowana kaszanka z cebulką jest jedną z najpopularniejszych propozycji podania. Jednak kaszanka przygotowywana bezpośrednio na ruszcie lubi pękać i później wygląda mało apetycznie. Dlatego zapomnij o przypalonej i pękającej kaszance na grillu! Poniżej przedstawiamy przepis, który pozwoli Ci przyrządzić smacznie, tanio i bezpiecznie kaszankę na grillu.
Składniki:
- 500 g kaszanki (4 sztuki)
- 4 bardzo duże cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Kaszanka z grilla z cebulą – przepis:
- Cebule przekrój wzdłuż na połowę (za pomocą ostrego noża do warzyw), nie obieraj, tylko natnij wnętrze cebuli i wyjmij tak, aby zostały dwie zewnętrzne warstwy.
- Wnętrze cebuli pokrój w drobną kostkę, możesz do rozdrobnienia użyć malaksera.
- Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju, dodaj szczyptę soli.
- Dodaj 1 łyżkę podsmażonej cebuli na jedną kaszankę, a pozostałą część wykorzystaj do innych dań.
- Kaszankę obierz i pokrój, dodaj do szklistej cebuli i rozgnieć widelcem.
- Dodaj majeranek, rozetrzyj go w dłoniach – w ten sposób lepiej wydobędziesz aromat. Dopraw do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.
- Przygotowane wcześniej miseczki z cebuli (jej zewnętrzne warstwy) wypełnij kaszanką.
- Rozgrzej grilla gazowego, ustawiając pokrętła na maksymalną moc. Gdy temperatura wewnętrzna osiągnie temperaturę 250°C, zmniejsz moc palników, ustawiając pokrętła w pozycji średniej.
- Kaszankę grilluj na górnej półce przez 25 minut, ze średnią temperaturą grillowania 200-220°C. Zewnętrzna warstwa cebuli powinna mocno się przypiec, podczas gdy wewnętrzna część będzie miękka i smaczna.
Sprawdź także: Proste i szybkie przekąski na grilla
Gdy będziesz ściągać kaszanki z grilla z cebulą, na pewno przydatna okaże się łopatka do grillowania. Z jej pomocą łatwo zdejmiesz z rusztu przygotowane danie w komfortowych i bezpiecznych dla Ciebie warunkach.