Kurczak z rożna to bardzo proste danie, którego przygotowanie wymaga jedynie nieco czasu. Jego ogromnym plusem jest to, że możemy grillować od razu danie dla dużej liczby osób. Jeśli planujesz nieco większe spotkanie z rodziną i przyjaciółmi przy grillu, kurczak z rożna będzie doskonałym rozwiązaniem. Jaki rożen wybrać i jak przygotować perfekcyjnego kurczaka na grillu? Zapoznaj się z naszym artykułem!

Kurczak z rożna – o czym pamiętać?

Przygotowując kurczaka z rożna, musimy przede wszystkim pamiętać o tym, aby zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Bardzo ważne jest umieszczenie mięsa na całą noc w zalewie smakowej. Ten prosty zabieg sprawi, że kurczak nabierze wspaniałego smaku i aromatu – mięso w środku będzie soczyste, a z zewnątrz chrupiące. Kolejny istotny punkt to macerowanie drobiu w trakcie grillowania: mięso powinniśmy polewać wodą oraz wytopionym tłuszczem. Całość grillowania trwa około 2 godzin – według specjalistów potrzeba około 20 minut pieczenia na każde 0,5 kg drobiu. Warto więc wcześniej sprawdzić, jaką wagę posiada zakupiony kurczak.

Etapy podczas przygotowania kurczaka z rożna:

  • Umieszczenie na 12 godzin w zalewie smakowej
  • Osuszenie mięsa przed grillowaniem za pomocą ręcznika papierowego
  • Natarcie kurczaka marynatą
  • Związanie kurczaka
  • Nałożenie kurczaka na rożen
  • Umieszczenie na grillu
  • Ułożenie pod kurczakiem naczynia, w którym zbierają się soki
  • Macerowanie kurczaka z rożna zebranymi sokami i wytopionym tłuszczem
  • Grillowanie pod zamkniętą pokrywą

Sprawdź także: Jak grillować kurczaka, by zyskał chrupiącą skórkę i miękki środek?

Kurczak z rożna

Kurczak z rożna – jak nadziać?

Jak nadziać kurczaka z rożna? Nic prostszego! Poniżej znajdziesz także instrukcję w formie video.

  1. Nałóż na pręt rożna pierwszy szpikulec, który będzie znajdował się prawie na końcu pręta. Zostaw tyle miejsca, aby po nałożeniu kurczaka, znajdował się on na środku.
  2. Po nałożeniu pierwszego szpikulca, pręt wbijamy w środek kurczaka, tak, aby wyszedł w miejscu, gdzie znajdowała się szyja kurczaka.
  3. Pręt przeprowadzamy przez całą długość mięsa.
  4. Następnie mięso zabezpieczamy drugim szpikulcem na końcu pręta.

Sprawdź także: Jak grillować na rożnie? Podstawowe zasady i kilka przepisów

Kurczak z rożna: przepis doskonały

Poniżej prezentujemy przepis na czosnkowego kurczaka z rożna. Aromatyczne mięso jest niezwykle soczyste, a przy tym kurczak zachowuje idealnie chrupiącą skórkę.

Składniki na kurczaka z rożna:

  • kurczak (max. 1,5 kg)
  • 1 l wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka soli
  • 1 opakowanie czosnku suszonego
  • 3 łyżki oleju

Przepis na kurczaka z rożna

Przepis na kurczaka z rożna

  1. Przygotowujemy solankę, w której przez 12 godzin powinien leżakować kurczak: dokładnie mieszamy wodę, sól i suszony czosnek.
  2. Kurczaka umieszczamy w zalewie i zostawiamy na całą noc, aby nasiąknął aromatem czosnku.
  3. Wyjmujemy mięso i osuszamy je za pomocą papierowego ręcznika.
  4. Przygotowujemy marynatę: mieszamy tymianek, miód, czosnek i olej rzepakowy.
  5. Nacieramy kurczaka połową marynaty, a resztę odkładamy do macerowania mięsa w trakcie grillowania.
  6. Kurczaka nakładamy na rożen do grilla – umieszczamy kolce z obu stron, aby przytrzymywały kurczaka podczas grillowania.
  7. Kiedy drób jest już na grillu, układamy pod nim naczynie, które będzie zbierało wytopiony tłuszcz, soki i wodę.
  8. Temperaturę na grillu ustawiamy na 160 – 180°C.
  9. Kurczaka z rożna grillujemy przez około dwie godziny. Pamiętamy o macerowaniu! W czasie grillowania polewamy mięso wytopionym tłuszczem.
  10. Gotowy kurczak powinien mieć w środku temperaturę 85°C.

Jaki rożen do kurczaka wybrać?

Rożen do kurczaka wybieramy w zależności od tego, jaki mamy model grilla. Akcesorium pozwala w całości przygotować bardzo duże kawałki mięsa, takie jak kurczak, pieczeń czy schab. Mięso przygotowane w ten sposób zyskuje jeden z najbardziej pożądanych efektów – staje się idealnie miękkie i soczyste w środku, a jednocześnie zachowuje chrupiącą skórkę. Rożna posiadają funkcję obracania, co daje gwarancję równomiernie upieczonych potraw. Najlepiej wybierać rożna elektryczne – dzięki zasilaniu będą obracały mięso w trakcie grillowania, zapewniając jednakowe oddziaływanie temperatury na każdą stronę mięsa.

  • Obrotowy rożen do grilla gazowego Weber Genesis II seria 300 – ten model również sprawdzi się podczas przyrządzania dużych kawałków mięs. Zintegrowany, mały silnik sprawia, że potrawy będą dobrze opieczone z każdej strony. Producent zaprojektował widelce rożna tak, aby przytrzymywały zarówno duże, jak i małe kawałki mięsa. Dodatkowo, szpikulce możemy myć w zmywarce. Trzon natomiast należy myć ręcznie.

  • Elektryczny, obrotowy rożen Weber seria PULSE 1000 / 2000 –  nie tylko grille gazowe czy węglowe mają możliwość umieszczenia rożna. Również modele elektryczne, takie jak Weber z serii PULSE 1000 i 2000 posiadają funkcję zamontowania rożna jako dodatkowego akcesorium. Produkt ma poszerzoną osłonę wykonaną ze stali nierdzewnej, która jeszcze skuteczniej utrzymuje ciepło. W zestawie znajdziemy: dwa widelce, trzon z uchwytem, regulowane osłony oraz silnik elektryczny.

Grillując duże kawałki mięsa, takie jak kurczak z rożna, warto zaopatrzyć się w termometr do pomiaru wewnętrznej temperatury. Termometr wbijamy w najgrubszą część kurczaka, w tym przypadku pierś, i grillujemy do momentu uzyskania 80°C. Możemy skorzystać np. z cyfrowego termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury.

Jak inaczej przygotować soczystego kurczaka z grilla?

Jeżeli nie możesz znaleźć rożna pasującego do Twojego grilla, warto rozważyć zakupienie stojaka do grillowania kurczaka. Taki stojak możesz zastosować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. To niezwykle funkcjonalne akcesorium sprawi, że przygotujemy soczystego kurczaka. Stojak do kurczaka wykonany ze stali nierdzewnej możemy używać na grillach gazowych oraz węglowych. Akcesorium wyposażone jest w szyjkę, do której nalewamy dowolny płyn. W trakcie grillowania płyn odparowuje, nadając kurczakowi soczystości.

Na stojak nadziewamy drób, a w stalowej misce układamy warzywa, które będą stanowiły dodatek do mięsa. Stojak jest bardzo wytrzymały oraz nadaje się do mycia w zmywarce.

Sprawdź także: Kurczak z grilla glazurowany „Earl Grey”