Efekt komina w grillu gazowym to niekorzystne zjawisko, które utrudnia utrzymanie wysokiej temperatury na ruszcie. To problem, który szczególnie daje się we znaki podczas grillowania w chłodne dni. Okazuje się, że nie zawsze trzeba walczyć z utratą ciepła na grillu – dobrze zaprojektowany sprzęt znacząco ogranicza to zjawisko. Marka Broil King dokłada wszelkich starań, aby powietrze w piekarniku grilla zawsze pozostawało ciepłe – poznaj rozwiązania kanadyjskiego producenta, które zapobiegają efektowi komina!

Na czym polega efekt komina?

Podczas przygotowywania posiłków na grillu, możemy zaobserwować dokładnie to samo zjawisko, które sprawia, że gotowana woda unosi się w postaci gorącej pary. Efekt komina to zjawisko fizyczne, które zachodzi wszędzie, gdzie występuje ciepłe powietrze. Cząstki powietrza rozgrzanego do wysokiej temperatury poruszają się z dużą prędkością, rozpychając się na boki. Są znacznie lżejsze i mniej gęste, niż cząstki zimnego powietrza – ta właściwość sprawia, że zostają wypchnięte i unoszą się do góry.

To właśnie to prawo fizyki sprawia, że balony mogą latać w powietrzu! Ponadto, właśnie dzięki temu zjawisku w lecie możemy się chłodzić w klimatyzowanych pomieszczeniach – ciepłe powietrze unosi się do góry, a cięższe, zimniejsze cząstki opadają w jego miejsce, sprawiając, że temperatura w pokoju staje się niższa.

efekt komina przepływ powietrza

Zjawisko to można więc wykorzystywać do skonstruowania sprzętów ułatwiających nasze codzienne życie, ale w przypadku grillowania jest bardzo niekorzystne. Podczas przygotowywania posiłków na ruszcie często podnosimy pokrywę grilla, aby sprawdzić stopień wypieczenia lub przewrócić przysmaki na drugą stronę. W ten sposób ciepłe powietrze z wnętrza piekarnika ucieka na zewnątrz, a do środka zaciągane jest zimne. Prowadzi to do zmniejszenia temperatury na ruszcie, a to może:

  • znacząco utrudnić równomierne opiekanie potraw
  • wydłużyć czas grillowania przez konieczność ponownego nagrzewania rusztu do potrzebnej temperatury
  • zwiększyć zużycie gazu, a tym samym zmniejszyć wydajność grillowania

Ponadto, zimne powietrze jest suche, przez co efekt komina sprawia, że mięso opiekane na ruszcie staje się mało soczyste i niesmaczne.

Przyczyny efektu komina na grillu

Okazuje się, że główną przyczyną efektu komina jest źle zaprojektowane wnętrze grilla lub wykonanie z tańszych materiałów. Wielu producentów, chcąc zaoferować sprzęty przystępne cenowo, decyduje się na zastosowanie mniej trwałych materiałów do wykonania piekarnika w grillu. Ponadto, takie sprzęty często nie mają w pełni zabudowanej konstrukcji ani miejsca na skapujący z potraw tłuszcz – mniejsza ilość zużytego materiału również wpływa korzystnie na cenę. Jednak takie rozwiązania odbijają się negatywnie na najważniejszych funkcjach grillów gazowych – utrzymaniu wysokiej temperatury i jej płynnej regulacji. Korzystając z takiego sprzętu, ciągle musimy zwiększać przepływ gazu w palnikach, a w efekcie grillowanie staje się mało wydajne i zakupiona butla gazu wystarczy na znacznie krótszy czas, niż w wydajnym grillu wysokiej jakości.

To nie jedyne przyczyny, które wywołują efekt komina. Oto pozostałe cechy, które utrudniają utrzymanie wysokiej temperatury:

  • Zbyt mała masa zastosowanego rusztu, w skutek czego grill nie potrafi tak dobrze kumulować ciepła.
  • Piekarnik wykonany z cienkiego odlewu lub pojedynczej blachy, często z różnych łączonych części.
  • Brak zabudowanej szafki – otwarta konstrukcja z wózkiem bez miejsca na butlę gazową utrudnia utrzymanie temperatury i wygląda mniej estetycznie.

Grill gazowy Broil King bez efketu komina

Korzystając z tańszych sprzętów, nie mamy pewności, jakie uzyskamy efekty grillowania – często mięso wychodzi niedopieczone i niesmaczne. Efekty przyrządzania posiłków w dużym stopniu są zależne od pogody – nawet nieduże podmuchy wiatru mogą zepsuć danie, a o grillowaniu w zimie możesz zupełnie zapomnieć. Ponadto, masz mniejsze pole do eksperymentów kulinarnych – zmagając się z efektem komina trudno przygotować danie, które wymaga długiego opiekania w wysokiej temperaturze.

W grillach wysokiej jakości zastosowano rozwiązania, które znacząco ograniczają utratę ciepłego powietrza i gwarantują doskonałe efekty grillowania w każdych warunkach. Marka Broil King dokłada wszelkich starań, aby produkowane grille gwarantowały wysoką wydajność i potrafiły utrzymywać wysokie temperatury przez długi czas, w każdych warunkach! Ponadto, w grillach gazowych kanadyjskiego producenta, zastosowano rozwiązania, które sprawiają, ze potrawy z rusztu są niezwykle soczyste i pełne niezwykłego aromatu.

Zobacz też: Ile kosztuje grill gazowy? Cena urządzenia i akcesoriów na przykładzie grilli Broil King

Sposoby na efekt komina – rozwiązania w grillach Broil King

Marka Broil King została założona przez pasjonatów grillowania, którzy mieli na celu stworzyć grille dopracowane tak, aby wyeliminować najczęstsze problemy psujące efekty grillowania. Zadbano o to, aby sprzęty produkowane w Kanadzie były wykonane z materiałów wysokiej jakości. Ponadto, lata doświadczenia pozwoliły opracować konstrukcję, zapobiegającą powstawaniu efektu komina. Odlewy aluminium wykorzystywane w konstrukcji piekarników są czyszczone z wszelkich nierówności, a stal szlachetna walcowana jest pozbawiona mikrootworów i wyróżnia się dużą wytrzymałością.

Aromatyzery Broil King zapobiegające efektowi komina

Grille gazowe Broil King wyróżniają się na rynku bardzo dopracowaną i przemyślaną konstrukcją. Posiadają aż trzy warstwy, które skutecznie zapobiegają występowaniu efektu komina:

  • Piekarnik z odlewu aluminium – zadbano o to, aby konstrukcja piekarnika miała całkowicie zamknięte dno, z minimalną ilością otworów. Dzięki temu otwieranie pokrywy nie zmniejsza temperatury wewnątrz grilla – dopracowana budowa zapobiega zjawisku zasysaniu zimnego powietrza. Do produkcji grillów gazowych Broil King zużywa się znacznie więcej materiału niż w przeciętnym grillu gazowym, co skutkuje wyższą ceną. Jednak dzięki temu efekty grillowania są doskonałe i możesz cieszyć się przygotowywaniem posiłków na ruszcie nawet w zimie!
  • Aromatyzery Flav-R-Wave – każdy grill gazowy marki Broil King posiada aromatyzery, które pełnią aż trzy ważne funkcje. Większość osób wie, że to właśnie ta część grilla sprawia, że dania opiekane na ruszcie są niezwykle aromatyczne i soczyste, dzięki odparowywaniu skapujących tłuszczów i marynat, ale to nie wszystkie zalety aromatyzerów. Mają one duży wpływ na utrzymanie wysokiej temperatury i przyspieszają nagrzewanie rusztu. Pokrywają większą część piekarnika w grillach Broil King, dzięki czemu uniemożliwiają uciekanie ciepłego powietrza, nawet podczas otwierania pokrywy. Jeśli ściągasz z rusztu pierwszą porcję grillowanych przysmaków, ale zamierasz przygotować więcej dań – nie musisz ponownie nagrzewać grilla.
  • Ruszty żeliwne o dużej masie – materiał i masa rusztów w grillu również ma duży wpływ na zdolność utrzymywania wysokiej temperatury. Pręty wykonane z żeliwa pozostają nagrzane przez długi czas. Kanadyjski producent zadbał także o to aby ruszty wyróżniały się dużą masą, dzięki czemu skutecznej kumulują ciepło. Ponadto, odległości między żeberkami są niewielkie – dzięki temu grillowane przysmaki stykają się dużą powierzchnią rusztu i są równomiernie wypieczone.

Grill gazowy Broil King z otwartą pokrywą

Sprawdź też: Na co zwracać uwagę, gdy wybierasz grilla gazowego? Obalamy popularne mity

Jaki grill gazowy Broil King wybrać?

W ofercie kanadyjskiej marki Broil King znajdziesz szeroki wybór modeli, wśród których na pewno wybieresz sprzęt spełniający wszystkie twoje potrzeby. Możesz zdecydować się na trzypalnikowy grill idealny do przygotowywania posiłków z rodziną lub model wyposażony w większą ilość palników, w tym w dodatkowy planik boczny oraz rożna – idealne do urządzania większych imprez w ogrodzie. Poszczególne grille różnią się powierzchnią rusztu, mocą, technologiami i dodatkowymi funkcjami. Najbardziej wydajne grille posiadają system PGT, w którym udoskonalono m.in. palniki i aromatyzery (więcej tutaj), ale w bardziej przystępnych cenowo grillach również nie wystąpi efekt komina. Przedstawiamy kilka propozycji, w różnym zakresie cenowym:

  • Grill gazowy Broil King Royal 320 – jeden z najbardziej przystępnych cenowo modeli, który świetnie się sprawdzi do grillowania z rodziną. Ma trzy palniki o mocy 8,8 kW oraz piekarnik z jednego odlewu aluminium, który skutecznie utrzymuje wysokie temperatury. To grill bez systemu PGT, ale posiada aromatyzery Flav-R-Wave oraz dwustronne ruszty żeliwne.

  • Grill gazowy Broil King Monarch 340 – trzypalnikowy model z systemem PGT, dzięki czemu palniki, ruszt i aromatyzery są jeszcze bardziej dopracowane. Posiada również dodatkowy palnik boczny do odgrzewania sosów i gotowania zup. Został wykonany z jeszcze lepszych materiałów niż model Royal 320, dzięki czemu czas gwarancji na jego poszczególne komponenty jest dłuższy.

  • Grill gazowy Crown 490 Broil King – to sprzęt o jeszcze większych możliwościach – posiada 4 palniki tubowe o łącznej mocy 11,4 kW oraz dodatkowe dwa palniki: boczny i rożna. Nie posiada systemu PGT, ale dwustronne ruszty są wykonane z żeliwa i długo pozostają nagrzane, a piekarnik dobrze utrzymuje ciepło wewnątrz grilla.

  • Grill gazowy Broil King Baron 590 – to model z systemem PGT o ogromnej mocy i dużych możliwościach. Posiada aż 5 palników głównych Dual-Tube o łącznej mocy 13,2 kW, palnik boczny o mocy 2,7 kW oraz zestaw rożna z palnikiem 4,4 kW. Na ruszcie pomieścisz ogromną ilość przysmaków, a podświetlane pokrętła znacznie ułatwią grillowanie po zmroku.

Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze grilla – skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy dobrać sprzęt do Twoich potrzeb.