Grille węglowe Kamado Joe inspirowane starożytnymi piecami azjatyckimi, to funkcjonalne sprzęty, na których z łatwością można grillować różnymi technikami. Ich ceramiczna powłoka doskonale kumuluje ciepło, utrzymując stabilne temperatury do grillowania, pieczenia i wędzenia. Co więcej, dodatkowe akcesoria do grilla Kamado Joe pozwalają przyrządzić także smażone potrawy, kurczaka z rożna, czy puszystą pizzę. Dowiedz się, z jakimi akcesoriami są kompatybilne ceramiczne grille Kamado i jak z nich korzystać!

Czym się charakteryzują grille Kamado Joe?

Ceramiczne grille węglowe Kamado Joe przyciągają uwagę owalną konstrukcją w czerwonej kolorystyce. Ich wygląd nawiązuje do starożytnych pieców japońskich, opalanych węglem drzewnym. Co ciekawe, najstarsze prototypy azjatyckie, które były inspiracją do stworzenia współczesnych grilli kamado, pochodzą sprzed 3000 lat!

Funkcjonalny grill Kamado Joe z ceramiczną powłoką skutecznie kumuluje ciepło wewnątrz i zapewnia doskonałą izolację cieplną, gwarantując stabilne warunki do grillowania na długi czas. Na osiągane temperatury można bez problemu wpływać za pomocą dwóch odpowietrzników (na szczycie kopuły i w dolnej części pod korpusem), a wielopoziomowy system Divide&Conquer pozwala ustawiać ruszty na różnych wysokościach, dopasowując ich odległość od ognia do wybranej techniki opiekania potraw.

Maksymalnie nagrzany sprzęt osiąga nawet 400 stopni Celsjusza (750 stopni Fahrenheita), ale możesz również uzyskać znacznie niższe temperatury do powolnego wędzenia lub opiekania metodą pośrednią. Co więcej, węgiel drzewny stosowany do rozpalania grilli Kamado Joe dodaje potrawom z rusztu niezwykłego aromatu, a dzięki odpowiedniej kaloryczności paliwo spokojnie zagwarantuje kilka godzin nieprzerwanego spalania.

Wolnostojący grill węglowy Kamado Joe ceramiczny

Jakie powierzchnie do grillowania zapewniają dodatkowe akcesoria Kamado Joe?

Podstawowym elementem wyposażenia w każdym ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe jest okrągły ruszt wykonany ze stali nierdzewnej. Ten materiał szybko się nagrzewa, dzięki czemu już po kilku minutach można układać na uniwersalnej powierzchni przysmaki przeznaczone do grillowania – przygotujesz tutaj wszystkie popularne dania z rusztu. Co więcej, producent zadbał także o to, aby konstrukcja była trwała i łatwa w czyszczeniu. W większości dostępnych modeli ruszt posiada średnicę 45 cm lub 61 cm i jest podzielony na dwie półkoliste części.

Co prawda stalowy ruszt w sprzętach marki Kamado Joe doskonale sprawdza się do opiekania różnych gatunków mięs i warzyw, jednak specjalnie dedykowane akcesoria do grillowania pozwalają sięgnąć po bardziej nietypowe przepisy i osiągać jeszcze lepsze efekty.

Każda powierzchnia do grillowania oferowana przez wkłady wymienne z dodatkowej oferty zatrzymuje i przenosi ciepło w zupełnie innych sposób. Przykładowo, na żeliwnej płycie możesz usmażyć fajitas z drobno krojonym kurczakiem, a plancha ze stali nierdzewnej zapobiega problemowi wypadania poza ruszt małych kawałków warzyw.

Oto wszystkie wkłady wymienne, które znajdziesz w ofercie Kamado Joe:

  • Ruszt żeliwny
  • Półkolista płyta żeliwna
  • Plancha ze stali nierdzewnej
  • Kamień steatytowy
  • Ceramiczny kamień do pizzy

Oprócz tego dostępny jest także elektryczny rożen obrotowy oraz stojak do grillowania żeberek metodą pośrednią.

Akcesoria do grilla Kamado Joe

Zobacz też: Jak rozpalić grill Kamado Joe?

Akcesoria do grilla Kamado Joe – przegląd najważniejszych produktów w ofercie

Większość ceramicznych grilli węglowych dostępnych w ofercie producenta Kamado Joe jest kompatybilna z półkolistymi akcesoriami dodatkowymi, występującymi w dwóch wersjach:

  • Akcesoria Big Joe – dedykowane do grilli węglowych z rusztem o średnicy 61 cm.
  • Akcesoria Classic Joe – będą odpowiednie dla nieco mniejszych modeli z rusztem o średnicy 46 cm.

Z akcesoriów dodatkowych nie skorzystają niestety posiadacze najbardziej kompaktowego modelu z serii, czyli Kamado Joe – Joe Jr. 34 cm. Jednak w przypadku pozostałych modeli można bez problemu zwiększyć zakres funkcjonalności i zyskać nowe opcje przygotowywania różnorodnych dań – niezależnie od rozmiaru posiadanego rusztu.

Płyta steatytowa zamontowana na grillu Kamado Joe

Wszystkie akcesoria Kamado Joe są wykonane z solidnych materiałów zapewniających wieloletnią trwałość i doskonałe przewodzenie ciepła, a ich montaż jest bardzo prosty – wystarczy zastąpić połówkę rusztu wybranym wkładem. Zobacz, jakie nowe funkcje możesz zyskać!

Dwustronna półkolista płyta żeliwna

Żeliwo zastosowane do wykonania tej płyty doskonale kumuluje ciepło, zapewniając równomiernie nagrzaną powierzchnię na długi czas. Idealna do grillowania w wysokich temperaturach – gwarantuje apetyczną, skarmelizowaną skórkę. Gładka strona płyty jest przeznaczona do smażenia, jak na kuchennej patelni – przygotujesz na niej sycącą jajecznicę, chrupiący bekon i soczyste burgery z plastrem ciągnącego się sera. Natomiast prążkowa strona pozwala grillować różne mięsa, które zyskują charakterystyczny ślad kratki na powierzchni.

Półkolisty ruszt żeliwny do grilla Kamado Joe

To alternatywa dla rusztu ze stali nierdzewnej, który jest dołączany w podstawowym wyposażeniu każdego grilla Kamado Joe. Żeliwna konstrukcja jest bardziej masywna, a dzięki swoim właściwością zatrzymuje ciepło na znacznie dłuższy czas. Idealnie sprawdzi się do grillowania wymagających steków, pozostawiając na ich powierzchni charakterystyczny ślad kratki.

Półkolista plancha ze stali szlachetnej

Wykonano ją z grubej warstwy ciętej laserowo stali szlachetnej, która gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła. Planchę docenią w szczególności wielbiciele ryb i owoców morza – odpowiednio wyprofilowana powierzchnia ma za zadanie chronić strukturę delikatnych potraw. Ponadto, doskonale sprawdzi się do grillowania warzyw, które są zabezpieczone przed wypadaniem z rusztu.

Półkolisty kamień steatytowy

Gładka powierzchnia wykonana ze steatytu stanowi świetną alternatywę dla klasycznego rusztu – równomiernie rozprowadza ciepło pośrednie i poradzi sobie z każdym gatunkiem mięs i warzyw. Ponadto, utrzymuje wilgotność potraw, pomagając zachować soczystość w ich wnętrzu i zapobiega przywieraniu jedzenia do nagrzanej powierzchni. Powierzchnia jest antybakteryjna i odporna na trudne do usunięcia zabrudzenia. Pomaga także uniknąć przypaleń, ograniczając kontakt z bezpośrednim płomieniem.

Ceramiczny kamień do pizzy

Trwały materiał ceramiczny doskonale absorbuje i rozprowadza ciepło, a także pochłania nadmiar wilgoci, gwarantując perfekcyjnie wypieczoną pizzę o chrupiących brzegach. Sprawdzi się także do pieczenia chleba i rozmaitych słodkich wypieków. Okrągły kamień do grilli węglowych z serii Classic Joe ma średnicę 38 cm, natomiast do modeli Big Joe przeznaczony jest kamień o średnicy 51 cm. Do korzystania z kamienia potrzebne będą także deflektory ciepła, które znajdziesz w zestawie z każdym ceramicznym grillem Kamado Joe.

Rożen elektryczny

Pozwoli Ci przygotować bez wysiłku równomiernie wypieczone i soczyste w środku mięsa – na wytrzymałym pręcie możesz umieścić nawet pieczeń o wadze do 22,5 kg! Silnik elektryczny o dużej mocy pracuje cicho i wydajne, a zintegrowany z rożnem pierścień z odlewu aluminium pozwala na szczelne zamknięcie pokrywy grilla, zapewniając rozwój wysokiej temperatury. 

Stojak na żeberka ze stali nierdzewnej

Dopracowana stalowa konstrukcja doskonale oddziela od siebie opiekane żeberka, dzięki czemu aromatyczny dym przenika je równomiernie z każdej strony. Ten stojak pomaga zoptymalizować przestrzeń do grillowania – zmieścisz znacznie więcej porcji, niż bezpośrednio na ruszcie. Sprawdzi się także podczas przygotowywania udek z kurczaka, czy kotletów wieprzowych. Dodatkowym atutem jest możliwość mycia w zmywarce.

Pomysły na dania z wykorzystaniem akcesorii Kamado Joe

Zastanawiasz się, jakie nowe dania pozwolą Ci przygotować półkoliste akcesoria Kamado Joe. Możliwości są w zasadzie niegraniczone, ale przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji, które prezentują się apetycznie i zachwycają smakiem!

Śniadaniowe taco z grilla na płycie żeliwnej

Sycąca propozycja śniadaniowa, która dostarczy Ci wielu wartości odżywczych na początek dnia. Taco zapiekane z jajkiem i serem, wypełnione awokado, kiełbasą włoską i tartymi ziemniakami hash browns.

Składniki:

  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 awokado (pokrojonego na plasterki)
  • 2 jajka 1/
  • 2 papryczki jalapeno
  • 2 tortille
  • 1/2 cebuli żółtej (pokrojonej na plasterki)
  • 170 g włoskiej kiełbasy
  • 2 łyżki przyprawy BBQ z chilli i limonką
  • 1/2 szklanki startego sera
  • 115 g tartych ziemniaków hash browns
  • 1/2 pomidora (pokrojonego na ćwiartki)

Wykonanie:

  1. Zastąp połowę rusztu z grilla Kamado Joe dedykowaną płytę żeliwną i natłuść olejem.
  2. Poczekaj, aż grill osiągnie temperaturę 200 stopni Celsjusza, a następnie umieść na płycie żeliwnej kiełbasę włoską, tarte ziemniaki hash brown i plastry cebulki. Delikatnie wymieszaj składniki i grilluj aż do uzyskania złocistego koloru.
  3. Przygotuj dwie tortille i posyp je obficie tartym serem. Na środku zostaw miejsce na jajko. Zamknij pokrywę i poczekaj kilka minut, aby ser się roztopił.
  4. Otwórz pokrywę i dodaj jajko na tortillę. Delikatnie posyp wszystko przyprawą BBQ i ponownie zamknij pokrywę.
  5. W międzyczasie pokrój awokado, pomidora i papryczkę jalapeno.
  6. Za pomocą łopatki zdejmij wszystkie składniki z grilla. Następnie ułóż na tortilli grillowaną kiełbasę z cebulą i ziemniakami, a potem dodaj pokrojone warzywa.
  7. Złóż tortillę wypełnioną składnikami na pół. Śniadaniowe taco gotowe!

 Sniadaniowe taco z grilla Kamado Joe

Grillowana pierś z kaczki opiekana na kamieniu steatytowym

Kaczka, która ma większą zawartość tłuszczu niż inne odmiany drobiu, zachwyci Twoje podniebienie niesamowitą soczystością i chrupkością. To sprawdzony przepis na danie obiadowe, które szybko zniknie z talerzy!

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (ze skórką)
  • 2 łyżki papryki chipotle w sosie Adobo
  • 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka mieszanki soli i pieprzu

Wykonanie:

  1. Rozpal grill węglowy Kamado Joe i poczekaj, aż osiągnie stopień nagrzania około 218 – 232°C.
  2. Przesuń cały węgiel wewnątrz grilla na jedną stronę, aby stworzyć warunki do 2-strefowego grillowania. Pozostaw dolny i górny odpowietrznik w otwartej pozycji.
  3. Poprzecinaj ostrym nożem skórę i warstwę tłuszczu kaczki, ale nie mięsa.
  4. Dopraw kaczkę mieszanką soli z pieprzem.
  5. Umieść przygotowane mięso na grillu skórką do dołu, następnie zamknij pokrywę i grilluj przez około 10 minut. Od czasu do czasu otwieraj pokrywę, aby obserwować postępy.
  6. Gdy tłuszcz będzie już wytopiony, a skóra chrupiąca, odwróć kaczkę i grilluj na drugiej stronie przez 1-2 minuty, aż osiągniesz temperaturę wewnętrzną około 57°C.
  7. Wymieszaj limonkę, miód i paprykę chipotle w zalewie, aby przygotować sos do kaczki.
  8. Zdejmij smażone piersi kaczki z grilla i pozwól im odstaw na 5-10 minut do ostygnięcia.
    Po upływie tego czasu pokrój mięso pod lekkim skosem.
  9. Podawaj z sosem z boku lub pod mięsem, by nie stracić chrupiącej skóry. Grillowana pierś z kaczki jest gotowa do spożycia!

Grillowana kaczka przygotowana na grillu Kamado Joe

Akcesoria Kamado Joe, które ułatwią grillowanie

Oprócz prezentowanych powyżej akcesoriów, dzięki którym możesz przygotować na ruszcie nietypowe dania różnych kuchni świata, w ofercie producenta dostępne są również produkty, które mają na celu ułatwić Ci osiąganie doskonałych efektów. Jeśli chcesz zwiększyć swój komfort i bezpieczeństwo, koniecznie sprawdź poniższe propozycje!

Obcążki do podnoszenia rusztów Kamado Joe

Podnoszenie nagrzanego rusztu może skutkować poparzeniami, dlatego producent opracował specjalne obcążki, które ograniczają bezpośredni kontakt z nagrzanymi powierzchniami. Dzięki nim łatwo i bezpiecznie zdejmiesz ruszt, aby zastąpić go innymi akcesoriami lub dołożyć porcję węgla.

Pierścień do pieczenia pizzy DōJoe Kamado Joe

Wykonany z odlewu aluminium o wymiarach doskonale pasujących do średnicy grilli Big Joe lub Classic Joe. Pozwala łatwo kontrolować proces wypiekania pizzy i gwarantuje zachowanie optymalnej odległości pomiędzy kamieniem do pizzy, a deflektorami ciepła. Prosty w montażu i wytrzymały.

Drewniana deska do pizzy

Pozwoli łatwo i bezpiecznie podnieść przygotowaną pizzę z ceramicznego kamienia. Dzięki wykonaniu z drewna sosnowego jest bardzo wytrzymała.

Dodatkowy ruszt ze stali nierdzewnej

Powiększa dostępną powierzchnię do grillowania w modelach Kamado Joe aż o 60%. Służy jako górny ruszt do opiekania warzyw i dodatków do dań głównych. Ponadto, pozwala podgrzać potrawy, które zostały przygotowane wcześniej. Dzięki specjalnym stopkom w konstrukcji zachowuje stabilność i równowagę.

Zobacz też: Grill ceramiczny Kamado Joe: SlōRoller i hiperboliczna komora dymna