Nowoczesny, grill ceramiczny Kamado Joe to połączenie wielowiekowej, japońskiej tradycji z nowoczesnym, amerykańskim podejściem. Kamado jest japońskim sposobem przyrządzania potraw z wykorzystaniem ceramicznego piekarnika, w którym odbywa się wędzenie, grillowanie i pieczenie. W modelach Kamado Joe tradycja została połączona z nowoczesną hiperboliczną komorą dymną i wkładem SlōRoller, które zapewniają jeszcze lepsze efekty grillowania.

Grill ceramiczny Kamado

Kamado to tradycyjny, japoński piec opalany drewnem lub węglem drzewnym. Słowo Kamado w języku japońskim oznacza „piec” lub „kuchenkę”. Dosłownie natomiast możemy tłumaczyć je jako „miejsce na kociołek”. Dzisiejsze grille Kamado są znane z wyjątkowej izolacji i długotrwałego zatrzymywania ciepła. W przeciwieństwie do zwykłych grilli, mogą one utrzymywać stałą temperaturę przez bardzo długi czas i nagrzewać się do 400 stopni Celsjusza (czyli 750 stopni Fahrenheita). Grill Kamado może być zasilany węglem drzewnym lub brykietami z węgla drzewnego.

Unowocześnienie grilla Kamado Joe

Amerykańska marka Kamado Joe opracowała nową, ulepszoną wersję grilli Kamado. Dzięki inżynierom z Harvardu w grillach ceramicznych Kamado Joe umieszczono hiperboliczną komorę dymną i wkład SlōRoller. Nowa technologia sprawia, że przepływ ciepła i rozmieszczenie temperatury wewnątrz grilla jest jeszcze bardziej korzystne. Rozwiązanie zostało wprowadzone przez Kamado Joe na rynek w 2019 r. i od razu zachwyciło miłośników tradycyjnego grillowania na węglu drzewnym. Na początku technologia została dostosowana do modeli trzeciej generacji. Właściciele grilli Kamado pierwszej i drugiej generacji oraz grilli z serii Big Joe, musieli zaczekać na to rozwiązanie aż do jesieni 2020 r. Modele takie jak Joe Jr. nie posiadają możliwości montażu wkładu SlōRoller.

Hiperboliczna komora dymna

Ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań i udoskonalanie modeli grilli jest jedną z cech charakterystycznych marki Kamado Joe. Właśnie dlatego powstało innowacyjne rozwiązanie, jakim jest SlōRoller.

Jak wynaleziono SlōRoller?

Kamado Joe nawiązało współpracę z grupą inżynierów Harvardu, którzy rozpoczęli działalność jako firma Desora. Kamado Joe chciało udoskonalić swoje grille, doprowadzając sztukę grillowania niemalże do perfekcji. Na zlecenie producenta inżynierowi Harvardu chcieli dowiedzieć się, w jaki sposób wytworzyć w grillu jak najbardziej wydajne ciepło, a także znaleźć sposób, aby produkowany dym przenikał przez całe grillowane na ruszcie mięso i pozwalał osiągać niesamowite rezultaty. Kolejnym celem marki Desora było wyeliminowane tzw. "hot spots", czyli nieregularnie rozmieszczonych, nadmiernie rozgrzanych punktów wewnątrz grilla. 

Właściciel marki Kamado Joe, określa ten proces jako: "Poszukiwanie najlepszych materiałów, najlepszych technologii, najlepszych rozwiązań, aby osiągnąć najlepsze rezultaty".

 

Jak wygląda i jak działa wkład SlōRoller?

Wkład SlōRoller jest dodatkowym akcesorium, które możemy zamontować w naszym grillu Kamado Joe. Wraz z wielopanelową skrzynią paleniska, tworzy hiperboliczną komorę dymną, której budowę możemy porównać do kształtu klepsydry. Zapewnia on optymalny przepływ powietrza i rozprowadzanie ciepła. Powietrze wydostaje się przez SlōRoller, a następnie spirale dymu zaczynają gromadzić się u szczytu grilla, otaczając grillowane jedzenie.

Innowacja Kamado Joe

Ruszt układamy bezpośrednio na SlōRollerze, przez co znajduje się on nieco wyżej. Uwaga! Producent zaznacza, że SlōRoller powinien być stosowany tylko do grillowania low&slow: kiedy używamy akcesorium, nie powinniśmy przekraczać temperatury 500 stopni Fahrenheita, czyli 260 stopni Celsjusza. Odpowiednia informacja z ostrzeżeniem została zapisana bezpośrednio zapisana na akcesorium.

Wkład Sloroller

Jaka jest zasada działania hiperbolicznej komory dymnej w Kamado Joe?

SlōRoller wraz z wielopanelową skrzynią paleniska Kamado Joe tworzy hiperboliczną komorę dymną. Powietrze wpada do wnętrza grilla za pośrednictwem dolnego odpowietrznika, następnie przedostaje się przez komorę dymną i wypływa przez SlōRoller w postaci wirujących cyklonów, które otaczają potrawy dymnym smakiem i wspaniałym aromatem.

Zaprojektowany kształt koncentruje ciepło w wąskiej szyjce pośrodku, a następnie rozprowadza je równomiernie u góry, zmniejszając przy tym liczbę nadmiernie rozgrzanych punktów "hot pots". Dzięki temu grillujący ma następujące korzyści:

  • Jeszcze więcej smaku przy tej samej ilości węgla
  • Do 20 razy zwiększona cyrkulacja dymu
  • Znacznie zmniejszenie liczby punktów "hot spots", wpływające na równomierną dystrybucję ciepła
  • Zwiększona ogólna dokładność temperatury wewnątrz grilla
  • Usprawnienie przepływu powietrza i procesu spalania

 

Komora dymna Kamado

W których modelach Kamado Joe znajdziesz SlōRoller?

SlōRoller to akcesorium dostępne w wybranych grillach ceramicznych Kamado Joe. Wchodzi w skład wyposażenia w następujących modelach:

Czym jeszcze wyróżniają się te grille ceramiczne na węgiel? Poniżej znajdziesz omówienie ich najważniejszych cech.

Kamado Joe Kettle Joe Red

Ceramiczny grill węglowy Kettle Joe Red oferuje ekscytujące możliwości grillowania w stylu azjatyckich pieców Kamado na ruszcie ze stali nierdzewnej o średnicy 55 cm. Wyposażony w regulowany zawias, umożliwiający podnoszenie pokrywy bez konieczności jej demontażu, grill ten zapewnia wygodę obsługi. Dzięki hiperbolicznej komorze dymnej i wkładowi SlōRoller, można osiągnąć doskonałe wypieczone klasyki z rusztu lub korzystać z metody grillowania pośredniego w niskiej temperaturze. Półki boczne zapewniają dodatkową przestrzeń na przygotowanie potraw, a szuflada na popiół umożliwia łatwe usuwanie zabrudzeń, eliminując konieczność demontażu elementów wewnętrznych.

Kamado Joe Classic III 46 cm z wózkiem

Kamado Joe Classic III to amerykański grill ceramiczny na węgiel, który przypomina klasyczne, gliniane piece Kamado, znane z Chin sprzed ponad 3 tysięcy lat. Posiada solidny korpus z grubej ceramiki, co nadaje potrawom niezwykły smak i aromat. Wkład Hyperbolic Smoke Chamber SlōRoller to innowacja w grillowaniu dzięki cyklonicznej technologii przepływu powietrza kontroluje ciepło i ilość dymu, umożliwiając grillowanie low-and-slow, czyli w niskiej temperaturze do 260°C. Grill ceramiczny Kamado Joe Classic III ma okrągły ruszt ze stali nierdzewnej o średnicy 46 cm. Posiada także odpowietrznik górny i dolny oraz wysuwaną szufladkę na popiół dla łatwiejszego czyszczenia. Ogromnym atutem jest 5-częściowy system ceramicznych wkładów, który skutecznie pochłania i oddaje ciepło.

Kamado Joe Big Joe III 61 cm z wózkiem

Grill ceramiczny Kamado Joe Big Joe III z konstrukcją osadzoną na wózku, charakteryzuje się solidnym korpusem o doskonałych właściwościach izolacyjnych. Inspirowany starożytnymi chińskimi piecami Kamado, świetnie nadaje się do wędzenia, gotowania oraz grillowania metodą pośrednią. Dzięki większej powierzchni do grillowania niż w grillu Classic III – ten model jest idealny na większe spotkania rodzinne i imprezy masowe. Jego ruszt wykonany ze stali nierdzewnej ma średnicę aż 61 cm. Możliwość grillowania na trzech poziomach, hiperboliczna komora dymu z wkładką SlōRoller oraz elastyczny system gotowania Divide & Conquer sprawiają, że grillowanie staje się znacznie prostsze i wygodniejsze. Dodatkowo, Big Joe III wyposażony jest w kosz na węgiel ze stali nierdzewnej oraz większą, 6-częściową skrzynię paleniska.

Chcesz kupić grill ceramiczny węglowy, ale nie wiesz, który model będzie najlepszy dla Ciebie? Zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami. Chętnie doradzimy! Dane znajdziesz na stronie Kontakt.

Zobacz też: Jak wyczyścić grill węglowy Kamado Joe?