Większość grilli gazowych Broil King posiada kuchenkę boczną i ma możliwość jej wymiany na palnik na podczerwień, generujący bardzo wysoką temperaturę. Jakie są zalety i wady tych rozwiązań? Kiedy warto wybrać grilla z kuchenką boczną, a do przygotowania jakich potraw można wykorzystać palnik na podczerwień? Na te pytania odpowiadamy w artykule.

Kuchenka boczna w grillach Broil King

Każdy grill gazowy posiada piekarnik, w którym znajduje się zazwyczaj od 2 do 6 palników. Niektórzy producenci poszerzają jednak możliwości urządzenia i montują dodatkowy palnik, który nazywany jest kuchenką boczną. W przypadku marki Broil King wystarczy spojrzeć na oznaczenie danego modelu grilla, by wiedzieć, ile palników posiada.

O liczbie palników głównych (tych, znajdujących się w piekarniku) informuje nas pierwsza cyfra, natomiast o tym, czy grill wyposażony został w kuchenkę boczną, dowiemy się, patrząc na dwie kolejne cyfry. I tak grille gazowe Broil King o numerze _20 nie posiadają kuchenki bocznej ani zestawu rożna (przykład: grill gazowy Broil King Gem 320 - pierwsza cyfra: liczba palników głównych, dwie kolejne cyfry: brak kuchenki bocznej), grille o numerze _40 posiadają kuchenkę boczną, ale nie zostały wyposażone w zestaw rożna, natomiast grille z numerami _90 są wyposażone zarówno w kuchenkę boczną, jak i w zestaw rożna obrotowego. Oczywiście im więcej udoskonaleń, tym wyższa jest cena danego modelu grilla. Jeśli więc zależy Ci wyłącznie na posiadaniu urządzenia z kuchenką boczną, to szukaj grilli Broil King oznaczonych liczbą _40.

Grill gazowy Broil King z kuchenką boczną

Więcej informacji o “odszyfrowywaniu” nazw grilli tej marki znajdziesz w artykule: Oznaczenia grilli gazowych Broil King – sprawdź, by łatwo rozpoznać funkcjonalności.

Kuchenka boczna w grillu gazowym – zalety i wady

Dlaczego warto kupić grilla, który został wyposażony w kuchenkę boczną? Przede wszystkim taki model daje większe możliwości kulinarne. Na kuchence bocznej możesz przygotować:

  • sos do mięs (np. burgerów) i warzyw, a bardzo ważne jest by był on ciepły – położenie zimnego sosu na gorące mięso może doprowadzić do stwardnienia potrawy;
  • zupy, gulasze, potrawki, właściwie wszystkie dania przyjmujące postać płynną – na kuchence możesz umieścić kociołek czy wok;
  • potrawy smażone, np. jajecznicę, pan cakesy itd.;
  • przystawki do grillowanych potraw, np. grzyby smażone z cebulą, fasolkę w sosie pomidorowym, gdy planujesz angielskie śniadanie itd.;
  • ciepłe napoje – możesz przygotować kawę w kawiarce lub zagotować wodę na herbatę.

Najprościej można powiedzieć, że kuchenka boczna w grillu spełnia te same zadania, co tracyjna kuchenka gazowa lub elektryczna. Nie musisz więc dzielić przygotowywania wszystkich potraw pomiędzy ogród, w którym stoi grill a kuchnię. To bardzo wygodne i przyjemne, ponieważ cały czas przebywasz z gośćmi.

Kolejna zaleta kuchenki bocznej będzie szczególnie ważna dla osób, które posiadają płyty indukcyjne lub elektryczne. Jeśli zostanie wyłączony prąd, to zaplanowany posiłek możesz przygotować na grillu, właśnie na kuchence bocznej. Niektórzy też preferują przyrządzać smażone potrawy w ogrodzie, ponieważ w ten sposób w mieszkaniu nie unosi się aromat smażenia. Klasycznego schabowego na bocznej kuchence przygotujesz tak samo szybko, jak na tradycyjnej.

Grill Broil King Monarch 340 z kuchenką boczną

Przejdźmy teraz do minusów grilli z kuchenkami bocznymi. Tak naprawdę będą to dwa raczej drobne minusy. Po pierwsze – grill z kuchenką boczną zajmuje więcej miejsca niż grill bez kuchenki. Jest to różnica, która może mieć znaczenie w przypadku balkonów czy bardzo małych tarasów. Raczej żaden posiadacz ogrodu nie będzie miał problemów ze zmieszczeniem grilla, który posiada dodatkowy boczny palnik. Gdy kuchenka jest niewykorzystywana to służy jako półka – wystarczy zamknąć górną pokrywę.

Drugi “minus” to fakt, że modele z kuchenkami kosztują więcej, ale jest to jak najbardziej zrozumiałe. Dla porównania zestawimy szacunkowe ceny najpopularniejszych grilli gazowych Broil King:

Różnice w cenach standardowych (nie w czasie promocji) wynoszą więc ok. 400-500 zł. Czy warto zainwestować więcej? Wszystko zależy od Twoich potrzeb i oczekiwań względem grilla oraz tego, jak daleko Twój grill będzie ustawiony od kuchni, w której możesz przygotować lub podgrzać dodatki na grilla. 

Palnik na podczerwień w grillu gazowym

Jak wspomnieliśmy na początku artykułu – palnik kuchenki bocznej można wymienić w grillach gazowych Broil King na palnik ceramiczny na podczerwień. Jest on kompatybiliny z grillami z serii Baron, Regal, Imperial i dostępny zarówno do grilli zasilanych butlą gazową (boczny palnik na podczerwień Broil King - Baron / Regal / Imperial), jak i gazem ziemnym (boczny palnik na podczerwień na gaz ziemny Broil King - Baron / Regal / Imperial).

Boczny palnik na podczerwień w grillu gazowym Broil King

Palnik na podczerwień może generować bardzo wysoką temperaturę, bo aż około 930 stopni C. Dosłownie rozgrzewa się on do czerwoności. Dla kogo takie udogodnienie będzie atrakcyjne?

Przede wszystkim dla wszystkich miłośników steków. Ceramiczny palnik na podczerwień stwarza idealne warunki do przygotowywania mięs, które powinny w środku zostać soczyste, a na zewnątrz “przypieczone”, z karmelizowaną otoczką. Jego zaletą jest to, że nie musisz rozgrzewać całego grilla, gdy chcesz przyrządzić steka.

 

Boczny palnik w grillu zastępuje kuchenkę

Ponadto na palniku na podczerwień można przygotowywać te same dania, co na kuchence bocznej. Ograniczenie jest tylko jedno – nie mogą to być potrawy, które wymagają niskiej temperatury, bo ze względów technicznych nie jest ona możliwa do osiągnięcia w tym typie palnika. Możemy więc zagotować wodę, ugotować zupę, przyrządzić sos, ale jeśli chcemy delikatnie karmelizować warzywa (np. cebulę), to w tym celu będzie trzeba udać się do kuchni.