Palniki stanowią serce każdego grilla gazowego. Jak wybrać model z najlepszymi palnikami? Czym różnią się poszczególne typy palników? W naszym artykule znajdziesz różnice między palnikami stosowanymi przez markę Broil King, są to palniki tubowe oraz palniki Dual-Tube™.

Wszyscy miłośnicy grillowania, którzy chcą osiągać na grillu jak najlepsze efekty, zdają sobie sprawę z tego, jak istotna w całym procesie jest równomierna temperatura. Na końcowy efekt ma wpływ zarówno temperatura wewnątrz piekarnika, jak i stopień rozgrzania rusztu. Dzięki nowoczesnej technologii stosowanej przez markę Broil King, potrawy grillowane z przodu i z tyłu rusztu będą przyrządzone dokładnie w tym samym czasie. 

Palniki tubowe a palniki Dual-Tube™ Broil King 

Średnica i waga

Między palnikami tubowymi a palnikami Dual-Tube jest kilka podstawowych różnic, które warto znać, decydując się na konkretny model grilla gazowego. Pierwsza różnica dotyczy średnicy palników – w palnikach tubowych jest ona o 20% mniejsza niż w palnikach Dual-Tube™. Pojedyczny palnik tubowy ma średnicę 25,5 mm, natomiast palnik Dual-Tube™ – 32 mm.

Różnice w palnikach Broil King

Palniki Dual-Tube™ są wykonane z grubszej stali szlachetnej niż palniki tubowe, dzięki czemu ważą o 44% więcej. Ze względu na bardziej zaawansowane parametry oraz zastosowanie opatentowanej, zaawansowanej technologii, mają one aż 10 lat gwarancji w porównaniu do 5 lat gwarancji, jaką producent objął palniki tubowe.

Sprawdź także: Porównanie grillów gazowych – Broil King Royal czy Broil King Monarch?

2 rzędy płomieni

W obu rodzajach palników kanadyjski producent Broil King zastosował aż 2 rzędy płomieni! Dzięki temu rozwiązaniu palnik rozprowadza ciepło symetrycznie i równomiernie, zaczynając od lewej do prawej strony. To oznacza, że grill 3-palnikowy emituje tak naprawdę aż 6 rzędów płomieni! Tak ogromna moc pozwala nam osiągnąć rewelacyjne efekty podczas grillowania. Rozwiązanie to sprawia, że bez problemu przygotujemy soczyste steki, które wymagają krótkiej, ale bardzo wysokiej temperatury oraz długo pieczone produkty low&slow. 

Dwa rzędy płomieni w palnikach Broil King

Porównanie palników Dual-Tube™ i palników tubowych

Palniki Dual-Tube™ to najnowsze rozwiązanie marki Broil King, zaś palniki tubowe powstały przed nimi. Po obu stronach palnika Dual-Tube™ umieszczonych jest ponad 120 portów. W porównaniu do innych palników na rynku, które mają płomień na szczycie, palniki Broil King z płomieniem po obu stronach dostarczają efektywniejsze i bardziej równomiernie rozprowadzone ciepło. Palniki Dual-Tube™, wykonane z grubej stali szlachetnej, z opatentowaną technologią tuby w tubie, są jednym z najnowocześniejszych rozwiązań na rynku. Dzięki temu rozwiązaniu gaz jest wprowadzany w turbulencje, zapewniając takie samo ciśnienie na całej długości palnika oraz optymalną mieszankę tlenu z gazem. Ponadto, w porównaniu do zwykłych palników zastosowanych w grillu Broil King, średnica i waga palników Dual-Tube™ jest większa.

Różnice w palnikach Broil King

Sprawdź także: Gem, Royal czy Monarch – który grill gazowy Broil King wybrać spośród najpopularniejszych modeli?

Czy są jakieś podobieństwa? Tak, w obu grillach palniki posiadają dwa rzędy płomieni, zapewniając efektywne rozprowadzenie ciepła od lewej do prawej strony grilla. Palniki Dual-Tube™ to najlepsze możliwe rozwiązanie, ale zwykłe palniki tubowe również dobrze się sprawdzą!

Wyeliminowane punktów hot spots

Równomiernie rozprowadzenie ciepła wewnątrz piekarnika i na ruszcie, eliminuje powstawanie nadmiernie rozgrzanych punktów tzw. hot spots. Dzięki temu grillujący zyskuje danie o jeszcze lepszym smaku i aromacie. Bardzo prostym sposobem na znalezienie hot spots na grillu jest grillowanie jednakowych kromek chleba, najlepiej pieczywa tostowego. Rozgrzej grill do średniej mocy, połóż chleb na rusztach i podgrzej je przez 90 sekund. Następnie odwróć w kolejności, w jakiej zostały umieszczone na ruszcie. Ciemne obszary na kromkach to miejsca, w których znajdują się gorące punkty, a jasne obszary to miejsca chłodniejsze. Ten prosty test udowodni Ci, że na grillach gazowych Broil King pieczywo będzie zawsze zgrillowane równomiernie. 

Brak punktów hot spots

Doskonały palnik tubowy

Palniki tubowe posiadają otwory z dwóch stron, które zwiększają ilość płomieni, dzięki czemu równomiernie rozprowadzają ciepło. Palniki tubowe wykorzystywane w grillach z serii: Crown™, Cart™, Royal™, Gem™ oraz Porta-Chef™ mają zamontowane palniki tubowe. Ten rodzaj palników znajdziemy także w modelu BK 310.

Każdy z palników składa się z pojedynczej rury z otworami po obu stronach, przez co zwiększają dwukrotnie liczbę płomieni dla jeszcze większej wydajności grilla Broil King. Mocą palników możemy sterować za pomocą wygodnych pokręteł Sensi Touch.

Opatentowany palnik Dual-Tube

Palniki Dual-Tube™ to najbardziej innowacyjne rozwiązanie na rynku. Posiadają one wewnątrz dodatkową tubę, której zadaniem jest wyrównanie ciśnienie gazu oraz wpłynięcie na jeszcze większą wydajność mieszanki gazu z tlenem. Technologia zastosowana w Dual-Tube™ rozprowadza równomiernie gaz na całej długości palnika, a w rezultacie zapewnia stabilną temperaturę na całej powierzchni rusztów.

Zastosowanie podwójnych rurek w palniku Dual-Tube™ oraz większa średnica palnika, sprawia, że wewnątrz palnika panuje równomierne ciśnienie. Dzięki temu wysokość płomienia na całej długości palnika jest jednakowa, a aromatyzery i ruszt w grillu uzyskują pożądaną temperaturę wewnątrz całego piekarnika.

Technologia Dual-Tube™ została opatentowana. Dzięki temu kanadyjskie Broil King są jedynymi urządzeniami na rynku, w których znajdziemy to rozwiązanie. Zastosowanie dużego przekroju palnika było kluczową decyzją inżynierów, projektujących grille Broil King.

Sprawdź także: Grillowanie pośrednie na grillach Broil King: metoda ociekowa i metoda jednopalnikowa