Smażenie, duszenie, pieczenie i nie tylko - sposoby przyrządzania potraw na grillach gazowych Broil King
Czy wiesz, że na dobrej jakości grillu gazowym możesz przygotowywać potrawy na siedem różnych sposobów? Nie tylko grillować, ale też piec, dusić, smażyć, gotować, a nawet wędzić i piec na rożnie. Brzmi interesująco, prawda? Przyjrzyjmy się więc poszczególnym sposobom przyrządzania potraw.
Jeden grill - ogrom możliwości
Grill gazowy to urządzenie, które co coraz częściej traktowane jest jako kuchnia ogrodowa. I bardzo dobrze, bo dobrej jakości urządzenia posiadają ogromne możliwości. Grille gazowe Broil King dostępne są w trzech konfiguracjach: modele podstawowe (bez kuchenki bocznej i bez rożna), modele z kuchenką boczną lub modele z kuchenką boczną i rożnem obrotowym.
Jeśli wybierzesz model podstawowy, to w większości przypadków będzie możliwość, by doposażyć go w zestaw rożna, natomiast nie będziesz w stanie w takim urządzeniu zainstalować kuchenki bocznej. Jeśli więc wiesz, że na grillu gazowym chcesz gotować, to od razu wybierz urządzenie, które fabrycznie wyposażone jest w palnik boczny.
Po tych słowach wstępu przechodzimy do przedstawienia możliwości grilli gazowych Broil King.
Grillowanie na grillu gazowym
Grillowanie to oczywiście podstawa, a na grillach Broil King możesz ugrillować właściwie wszystko - mięsa, owoce morza, warzywa, owoce. Większe kawałki potraw kładziesz bezpośrednio na ruszt a te drobno pokrojone - w brytfankach czy na płytach.
Warto jeszcze podkreślić, że większość grilli gazowych Broil King wyposażona jest w dwustronne ruszty żeliwne - z jednej strony posiadają one kształt stożkowaty (i wtedy występują dosyć duże odstępy), a z drugiej - kształt rynienki.
Pieczenie w grillu gazowym
Grille gazowe marki Broil King posiadają piekarnik, który świetnie utrzymuje temperaturę, a pokrywa jest na tyle wysoka, że bez problemu zmieścisz pod nią nawet całego kurczaka. W grillu możesz osiągnąć takie warunki jak podczas pieczenia w piekarniku z termoobiegiem.
Potrawy możesz kłaść na ruszt główny (zwłaszcza mięsa), a te które wymagają niższej temperatury - na ruszcie górnym (świetnie sprawdzi się np. do pieczenia ziemniaków, tylko pamiętaj, by zawinąć je w folię aluminiową).
To jeszcze nie wszystko, bo na dobrej jakości grillu gazowym możesz przygotować także pizzę (potrzebujesz do tego kamienia do pieczenia pizzy), chleb, ciasto i wiele innych wypieków przyrządzanych na słono lub słodko.
Duszenie potraw
Skoro jesteśmy przy pieczeniu, to trzeba wspomnieć też o możliwości duszenia na grillu gazowym. Wykorzystujemy tutaj ten sam mechanizm, czyli warunki podobne do tych z piekarnika z termoobiegiem. Takie powolne gotowanie możliwe jest, gdy do składników dodasz płyn (najczęściej sporą ilość marynaty) i wszystko umieścisz w żeliwnym naczyniu. W taki sposób można przygotować np. wyśmienite żeberka czy gulasze, w tym także warzywne.
Co więcej - na grillu gazowym możesz też dusić w inny sposób, który często nazywany jest “podduszaniem”, a polega na umieszczeniu mięsa na chwilę na rozgrzanym ruszcie. W przepisach ten krok bywa nazywamy obsmażaniem, w odróżnieniu od głównego kroku, czyli duszenia pod przykryciem.
Smażenie na grillu gazowym
Kolejny sposób przygotowania potraw na grillu gazowym to smażenie. Myślisz o angielskim śniadaniu? Chrupiącym boczku z sadzonym jajkiem i podgrzaną fasolką? A może o różnego typu naleśnikach lub chrupiących grzankach? Nic prostszego. Wystarczy, że wyposażysz grilla w płytę żeliwną lub stalową.
Takie płyty świetnie sprawdzą się także do przygotowywania owoców morza, delikatnych ryb czy burgerów.
Gotowanie na kuchence bocznej
Gotowanie, rozumiane jako obróbka termiczna we wrzącej wodzie, także jest możliwe na grillach Broil King, ale pod warunkiem, że wybierzesz model z palnikiem bocznym.
Najczęściej jest on wykorzystywany do podgrzewania płynów, np. przyrządzania sosów do grillowanych potraw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by na takim palniku ugotować zupę lub ziemniaki. Możesz go traktować tak samo jak palnik w kuchence gazowej czy elektrycznej.
Wędzenie na desce lub na rusztach
Kolejną genialną możliwością grilli gazowych jest to, że możesz na nich wędzić. Potrzebujesz do tego drewnianej deski lub stalowej skrzyneczki, nazywanej wędzarką, w której umieszczasz drewniane wiórki. Następnie wystarczy położyć potrawę na desce (wcześniej namoczonej) lub bezpośrednio na ruszcie (gdy korzystasz z wędzarki), ustawić niską temperaturę i uruchomić grilla.
W ten sposób przygotujesz aromatyczne ryby (szczególnie polecamy łososia), wędzone sery i warzywa a nawet mięsa.
Pieczenie na rożnie obrotowym
Ostatnim sposobem jest pieczenie potraw na rożnie. Niektóre modele grilli gazowych Broil King posiadają rożno obrotowe w zestawie - są to grille oznaczone numerami _90, np. grill gazowy Broil King Monarch 390 lub grill gazowy Broil King Baron S 490. Jeśli nie posiadasz takiego modelu, to prawdopodobnie możesz dokupić zestaw rożna obrotowego, ale sprawdź, czy będzie ono kompatybilne z Twoim urządzeniem.
A co przygotować na rożnie? Podstawą jest oczywiście drób - kurczak czy indyk, ale to jeszcze nie wszystko, bo równie dobrze na rożnie możesz upiec ananasa.
Podsumowanie
Jak widzisz - dobrej jakości grill gazowy, pod względem możliwości przyrządzania różnorodnych potraw, to prawdziwy kombajn. Zachęcamy do eksperymentów kulinarnych, a ciekawe inspiracje znajdziesz w naszym dziale Przepisy z grilla.
Jeśli potrzebujesz porady w wyborze grilla lub akcesoriów dodatkowych, to skontaktuj się z naszymi ekspertami. Chętnie Ci doradzimy. Dane znajdziesz w zakładce Kontakt.