Tajskie curry wegetariańskie to rewelacyjny pomysł na urozmaicenie mięsnych dań z grilla. Tym razem przygotujemy danie, którego orientalny charakter sprawi, że będziecie często wracać do tego przepisu. Tajskie curry z warzywami doskonale balansuje smak chrupkich warzyw z dalekowschodnią nutą i delikatnością jaśminowego ryżu.
Dla tych, którzy nie mogą doczekać się lata, mamy coś wyjątkowego. Podróż do kuchni Dalekiego Wschodu. Przedstawiamy przepis na aromatyczne tajskie curry z warzywami i ryżem jaśminowym. Koniecznie wypróbuj ten orientalny przepis!
Czym jest tajskie curry?
Tajskie curry to pyszne danie kuchni orientalnej, które zachwyci wszystkich miłośników nietypowych smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników dania jest pasta curry, w skład której wchodzi zazwyczaj chili, cebula, trawa cytrynowa czy korzeń kolendry. To właśnie od ilości użytego chili w paście curry zależy pikantność tajskiego curry. W języku Tajów nazwa tajskie curry określana jest jako kaeng. Zapisy pochodzące z XIX w. opisują danie kaeng jako wodnistą potrawę na bazie ryżu, pasty z krewetek, cebuli, szalotki, chili oraz czosnku. W niektórych odmianach kaeng, takich jak kaeng som czy kaeng pa nie używa się mleka kokosowego. W poniższym przepisie natomiast znajdziecie wśród składników mleczko kokosowe, które nada przyjemnego, delikatnego smaku.
Składniki na tajskie curry z warzywami:
- ryż jaśminowy,
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- papryka zielona,
- papryczka chilli,
- czerwona cebula,
- bakłażan,
- cukinia,
- pieczarki,
- sos rybny,
- mleczko kokosowe,
- pasta curry,
- olej.
Przepis na tajskie curry:
- 400 g ryżu jaśminowego wsypujemy do aluminiowej tacki. Ryż zalewamy 600 ml wody, dzięki takiej ilości, cała woda zredukuje się, a nasz ryż nie będzie rozgotowany.
- Całość wstawiamy na rozgrzanego grilla.
- Umyte warzywa: papryka żółta, papryka czerwona, papryka zielona, czerwona cebula, bakłażan, cukinia, pieczarki, czerwona cebula i papryczki chilli kroimy w średnią kostkę.
- Na grillu ustawiamy woka, którego należy dobrze rozgrzać. Wlewamy olej, zaczynając od górnej części ścianek, tak aby tłuszcz równomiernie się rozgrzał.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę z papryczką chilli.
- Na woka wrzucamy pozostałe pokrojone warzywa. Rozkładamy je równomiernie na woku i zamykamy pokrywę grilla na 5 minut. Co kilka minut warto przemieszać warzywa łyżką.
- Do przesmażonych warzyw dodajemy pastę curry. Następnie wlewamy mleczko kokosowe. Zarówno pasta curry, jak i mleczko kokosowe powinny być równomiernie rozprowadzone za pomocą łyżki.
- Dodajemy trochę sosu rybnego oraz brązowego cukru.
- Na końcu dodajemy ugotowany wcześniej ryż jaśminowy. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na 2 lub 3 minuty. Tajskie curry z warzywami podajemy przyozdobione świeżymi ziołami.
Kombinacja mleczka kokosowego i pasty curry świetnie współgra w podsmażonymi warzywami. Smak curry doskonale balansuje także sos rybny i brażowy cukier. Tajskie curry warzywne to świetny pomysł na danie z grilla dla osób, które na codzień nie jadają mięsa lub miła odmiana od steku czy karkówki.