Tajskie curry wegetariańskie to rewelacyjny pomysł na urozmaicenie mięsnych dań z grilla. Tym razem przygotujemy danie, którego orientalny charakter sprawi, że będziecie często wracać do tego przepisu. Tajskie curry z warzywami doskonale balansuje smak chrupkich warzyw z dalekowschodnią nutą i delikatnością jaśminowego ryżu.

Dla tych, którzy nie mogą doczekać się lata, mamy coś wyjątkowego. Podróż do kuchni Dalekiego Wschodu. Przedstawiamy przepis na aromatyczne tajskie curry z warzywami i ryżem jaśminowym. Koniecznie wypróbuj ten orientalny przepis!

Czym jest tajskie curry?

Tajskie curry to pyszne danie kuchni orientalnej, które zachwyci wszystkich miłośników nietypowych smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników dania jest pasta curry, w skład której wchodzi zazwyczaj chili, cebula, trawa cytrynowa czy korzeń kolendry. To właśnie od ilości użytego chili w paście curry zależy pikantność tajskiego curry. W języku Tajów nazwa tajskie curry określana jest jako kaeng. Zapisy pochodzące z XIX w. opisują danie kaeng jako wodnistą potrawę na bazie ryżu, pasty z krewetek, cebuli, szalotki, chili oraz czosnku. W niektórych odmianach kaeng, takich jak kaeng som czy kaeng pa nie używa się mleka kokosowego. W poniższym przepisie natomiast znajdziecie wśród składników mleczko kokosowe, które nada przyjemnego, delikatnego smaku. 

Składniki na tajskie curry z warzywami:

  • ryż jaśminowy,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • papryczka chilli,
  • czerwona cebula,
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • pieczarki,
  • sos rybny,
  • mleczko kokosowe,
  • pasta curry,
  • olej.

Przepis na tajskie curry: 

  1. 400 g ryżu jaśminowego wsypujemy do aluminiowej tacki. Ryż zalewamy 600 ml wody, dzięki takiej ilości, cała woda zredukuje się, a nasz ryż nie będzie rozgotowany.
  2. Całość wstawiamy na rozgrzanego grilla.
  3. Umyte warzywa: papryka żółta, papryka czerwona, papryka zielona, czerwona cebula, bakłażan, cukinia, pieczarki, czerwona cebula i papryczki chilli kroimy w średnią kostkę.
  4. Na grillu ustawiamy woka, którego należy dobrze rozgrzać. Wlewamy olej, zaczynając od górnej części ścianek, tak aby tłuszcz równomiernie się rozgrzał.
  5. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę z papryczką chilli.
  6. Na woka wrzucamy pozostałe pokrojone warzywa. Rozkładamy je równomiernie na woku i zamykamy pokrywę grilla na 5 minut. Co kilka minut warto przemieszać warzywa łyżką
  7. Do przesmażonych warzyw dodajemy pastę curry. Następnie wlewamy mleczko kokosowe. Zarówno pasta curry, jak i mleczko kokosowe powinny być równomiernie rozprowadzone za pomocą łyżki.
  8. Dodajemy trochę sosu rybnego oraz brązowego cukru.
  9. Na końcu dodajemy ugotowany wcześniej ryż jaśminowy. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na 2 lub 3 minuty. Tajskie curry z warzywami podajemy przyozdobione świeżymi ziołami.

Tajskie curry z grilla

Kombinacja mleczka kokosowego i pasty curry świetnie współgra w podsmażonymi warzywami. Smak curry doskonale balansuje także sos rybny i brażowy cukier. Tajskie curry warzywne to świetny pomysł na danie z grilla dla osób, które na codzień nie jadają mięsa lub miła odmiana od steku czy karkówki.