Kolorowa, chrupiąca i bardzo zdrowa. Czy jest coś lepszego niż papryka z grilla? Możemy przygotować ją na naprawdę wiele sposobów i za każdym razem otrzymać pyszne danie lub dodatek do potrawy. Jak przygotować grillowaną paprykę? Przedstawiamy 5 sposobów na podanie!

Papryka z grilla – dlaczego warto jeść?

Papryka (Capsicum annuum) to owoce należące do rodziny psiankowatych. Są one spokrewnione z papryczkami chili i pomidorami, które pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Podobnie jak jej bliscy krewni, papryki są dostępne również w formie suszonej i sproszkowanej. Papryka może być spożywana zarówno na surowo, jak i pieczona, gotowana czy grillowana. To bardzo wdzięczne warzywo, które zapewnia niezliczone możliwości przygotowania. Papryki są niskokaloryczne oraz wyjątkowo bogate w witaminę C i inne przeciwutleniacze, dzięki czemu stanowią doskonały dodatek do zdrowej diety.

Sprawdź także: Grill wegetariański: pomysły na przepisy bez mięsa na grillach Broil King

Świeża, surowa papryka składa się głównie z wody (92%), reszta to węglowodany oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu. Węglowodany to głównie cukry – takie jak glukoza i fruktoza – które są odpowiedzialne za słodki smak dojrzałej papryki. Warzywo zawiera również niewielkie ilości błonnika, około 2% swojej masy. Główne składniki odżywcze w 100 gramach surowej czerwonej papryki to:

  • Kalorie: 31
  • Woda: 92%
  • Białko: 1 gram
  • Węglowodany: 6 gramów
  • Cukier: 4,2 grama
  • Tłuszcz: 0,3 grama
  • Węglowodany

Papryka witaminy

Witaminy i minerały w paprykach

Papryki są niesamowitym źródłem witamin i minerałów. Surowa papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna!

  • Witamina C – jedna średniej wielkości czerwona papryka dostarcza 169% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co czyni ją jednym z najbogatszych źródeł w diecie tego niezbędnego składnika odżywczego. Witamina C jest potrzebna do wielu niezbędnych funkcji w organizmie, w tym do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, syntezy kolagenu, metabolizmu składników odżywczych i innych. Działa również jako silny przeciwutleniacz i chroni komórki przed szkodliwym uszkodzeniem oksydacyjnym.
  • Witamina B6 – pirydoksyna jest najczęstszym rodzajem witaminy B6, która należy do rodziny składników odżywczych ważnych dla tworzenia czerwonych krwinek oraz ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego. Witamina B6 bierze udział w metabolizmie składników odżywczych, funkcjonowaniu układu odpornościowego i syntezie neuroprzekaźników (tworzenie przekaźników chemicznych). Pomaga również w tworzeniu hemoglobiny, białka, które przenosi tlen w czerwonych krwinkach.
  • Witamina K1 – forma witaminy K, znana również jako filochinon, K1 jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
  • Potas – ten niezbędny minerał może poprawić zdrowie serca.
  • Folian – kwas foliowy, znany również jako witamina B9, pełni wiele funkcji w organizmie. Odpowiednie spożycie kwasu foliowego jest bardzo ważne w czasie ciąży.
  • Witamina E – silny przeciwutleniacz, witamina E jest niezbędna dla zdrowych nerwów i mięśni. Najlepszymi źródłami w diecie tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są oleje, orzechy, nasiona i warzywa.
  • Witamina A – czerwona papryka jest bogata w prowitaminę A (beta-karoten), którą organizm przekształca w witaminę A.

Minerały w papryce

Papryka ma różne kolory, takie jak czerwony, żółty, pomarańczowy i zielony. Papryki w kolorze zielonym to tak naprawdę niedojrzałe papryki, która mają lekko gorzki smak i nie są tak słodkie jak te w pełni dojrzałe. W badaniu z 2019 r., w którym przeanalizowano stężenia związków bioaktywnych w słodkiej papryce, stwierdzono, że w porównaniu z papryką czerwoną, pomarańczową i żółtą, zielona papryka zawiera więcej kwasów fenolowych, w tym silny typ zwany kwasem p-kumarowym.

Sprawdź także: Czy można grillować na plaży?

Badania wykazały, że diety bogate w kwasy fenolowe mogą chronić przed niektórymi stanami zdrowia, takimi jak insulinooporność, stłuszczenie wątroby, upośledzenie umysłowe i choroby serca. Co więcej, badanie z 2013 r. dowiodło, że ekstrakt z zielonej papryki ma wyższą aktywność przeciwutleniającą niż ekstrakty z czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryki. Spożywanie diety bogatej w przeciwutleniacze – takie jak witamina C i karotenoidy z zielonej papryki – korzystnie wpływa na zdrowie na kilka sposobów. Spożywanie większej ilości witaminy C i karotenoidów lub wyższe stężenie tych przeciwutleniaczy we krwi wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, raka i śmiertelności. Jak widać więc warto sięgnąć po paprykę podczas grillowania!

Grillowana papryka: 5 sposobów na podanie

Papryka z grilla jest nie tylko pyszna, ale także bardzo prosta w przygotowaniu. Poniżej podajemy kilka propozycji na przygotowanie tego warzywa na grillu. 

Klasyczna papryka z grilla 

Najprostszy sposób na przygotowanie papryki z grilla to po prostu zgrillowanie surowego warzywa. Nie zalecamy marynowania papryki przed grillowaniem, ponieważ chcemy wydobyć jej delikatny smak, dlatego w zupełności wystarczy dodanie odrobiny oleju lub oliwy, soli i świeżych przypraw. Papryka doskonale smakuje zwłaszcza latem i jesienią, kiedy jest na nią sezon. Papryka jest wtedy przyjemnie słodka i chrupiąca. Warzywo najlepiej pokroić na około 1-centymetrowe kawałki

Grillowana papryka

Następnie do papryki dodajemy odrobinę soli, która wyciągnie z niej dodatkowy smak oraz doprawiamy odrobiną oliwy. W trakcie grillowania odwracamy warzywa na drugą stronę i to wszystko! Warzywa najlepiej grillować, używając specjalnego kosza do grillowania warzyw. Dzięki temu masz pewność, że kawałki warzyw z grilla nie spadną podczas przygotowania.

Składniki na grillowaną paprykę:

  • 3 papryki
  • Sól, pieprz
  • Czosnek
  • Oliwa lub olej
  • Świeże zioła

Przepis na paprykę z grilla:

  1. Przygotuj olej, czosnek i świeże zioła oraz paprykę.
  2. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na tacy do grillowania, posól i polej oliwą. Możesz posypać też ulubionymi ziołami i dodać czosnek.
  3. Grilluj 3-4 minuty, w trakcie grillowania odwróć na drugą stronę. Podawaj od razu po zdjęciu z rusztu.

Faszerowana papryka z grilla

Faszerowana papryka z grilla to bardzo szybkie danie, które w dodatku możesz łatwo samodzielnie przygotować. Doskonale sprawdzi się, kiedy planujesz wizytę większej liczby osób. Wystarczy tylko duży garnek na nadzienie i oczywiście słodkie, aromatyczne papryki! 

Proponowany przepis na faszerowane papryki z grilla możemy dowolnie modyfikować. Wieprzowe mięso mielone warto zastąpić mielonym filetem z kurczaka lub indyka, aby całe danie było nieco lżejsze. Dodatek dobrej jakości passaty pomidorowej sprawi natomiast, że farsz nie będzie zbyt suchy. Aby nieco przełamać strukturę dania, warto dodać do farszu pestki dyni lub orzechy, które będą przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Grillowane papryki możesz na ruszcie trzymać krócej niż zalecane w przepisie 40 minut. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Po tym czasie papryki będą bardzo miękkie, a ich konsystencja zacznie przypominać delikatny, paprykowy mus. Papryki z grilla możemy serwować z grillowanym chlebkiem naan. 

Faszerowana papryka z grilla

Składniki na faszerowane papryki z grilla:

  • 4 czerwone papryki
  • 600 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka lub indyka)
  • 300 g kaszy kus kus
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 bazylia w doniczce
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 200 g oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Olej roślinny

Dodatkowo:

  • 100 g sera mozzarella
  • 200 g passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz

Przepis na faszerowane papryki z grilla:

  1. Mięso mielone przesmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso możesz smażyć na bocznym palniku grilla gazowego lub przygotować wcześniej w domu.
  2. Kaszę kus kus wsyp do miski i wlej do niej wrzątek. Poziom wody powinien być około 1 cm ponad poziomem kaszy kus kus. Kaszę zostaw na około 7 minut, aby napęczniała.
  3. Liście bazylii ułóż na desce i podrzyj w dłoniach.
  4. Czerwone papryki przekrój na pół.
  5. Z papryk wyjmij gniazda nasienne.
  6. Wymieszaj w misce: kus kus, orzechy włoskie, odsączoną fasolę z puszki, pokrojone oliwki, porwane liście bazylii oraz przesmażone mięso mielone.
  7. Do farszu dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Tak przygotowanym farszem nadziewaj papryki.
  9. Nadziewane papryki ułóż na rozgrzanym do 160 stopni ruszcie. Grilluj pod zamkniętą pokrywą około 40 minut (w zależności jak miękkie papryki lubisz). Papryka jest gotowa, kiedy koniec noża bez oporów przechodzi przez warzywo.
  10. 5 minut przed końcem grillowania, ułóż na wierzchu papryki ser mozzarella.
  11. Faszerowane papryki z grilla gotowe! Możesz podawać z chlebkiem naan i kolendrą. 

Szaszłyki z papryką z grilla

Szaszłyki z grilla to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Jest to bardzo wygodne danie, ponieważ możemy wykonać je właściwie z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zarówno dobór mięsa, jak i warzyw zależy wyłącznie od nas. W naszej propozycji prezentujemy grillowane szaszłyki z papryką, indykiem oraz czerwoną cebulą. Przygotowana marynata pozwala uzyskać bardzo wyrazisty, przyjemnie słodki smak. Mięso możemy oczywiście marynować wedle własnych upodobań kulinarnych. Warto natomiast pamiętać, że do przygotowania tego dania konieczne będą szpadki do szaszłyków.

Składniki na szaszłyki z papryką:

  • 200 g filetu z indyka
  • 50 ml przyprawy mirin
  • 50 ml miodu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • Natka pietruszki

Przepis na szaszłyki z papryką z grilla:

  1. Przygotowujemy wcześniej marynatę, składającą się z przyprawy mirin, miodu i sosu sojowego: 1:1:1, gramaturę składników marynaty dobieramy w zależności od tego, ile sosu chcemy otrzymać.
  2. Filet z indyka kroimy na grubsze, około 3-centymetrowe kawałki. Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy warzywa na około 3 cm kawałki. Cebulę kroimy w grube talarki. 
  3. Mięso moczymy w marynacie minimum 1 godzinę, po czym nabijamy na szpadki na zmianę z pokrojonymi paprykami i czerwoną cebulą.
  4. Grill rozgrzewamy do 180 stopni. Szaszłyki układamy na ruszcie i grillujemy pod zamkniętą pokrywą przez ok. 8 minut z dwóch stron.
  5. Szaszłyki z grilla podsypujemy obficie drobno pokrojoną natką pietruszki. 

Szaszłyki z papryką z grilla

Szakszuka z grillowaną papryką

Szakszuka to danie z kuchni Bliskiego Wschodu, w którym podstawowym składnikiem są pomidory i jajka. Najlepiej, żeby szakszuka zawierała odrobinę egzotycznej przyprawy, która podkreśli jej wschodnie pochodzenie. Rodzaj i ilość przypraw to kwestia indywidualnych upodobań, nasza wersja ma lekko ostry i wyrazisty smak.

Szakszuka to danie, które sprawdzi się jako pełne śniadanie, lunch lub szybki obiad. Możesz urozmaicić podstawową wersję dodatkowymi świeżymi warzywami: cukinia, bakłażan, czy czerwona papryka. Aby przygotować szakszukę z papryką na grillu, koniecznie zaopatrz się w wok żeliwny.

Składniki na szakszukę z papryką:

  • 3-5 jajek
  • 800 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw lub papryczki chilli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Sól
  • 2 łyżki oleju

Przepis na szakszukę z papryką:

  1. Pomidory pokrój w grubą kostkę. Wiosną polecamy używać pomidorów z puszki, są znacznie smaczniejsze.
  2. Pokrój cebulę w cienkie plasterki, dla urozmaicenia możesz użyć czerwonej i białej cebuli.
  3. Pokrój czosnek na plasterki.
  4. Papryki pokrój w grubą kostkę.
  5. Umieść na grillu żeliwny wok na grillu. Ustaw palnik grilla na średni ogień.
  6. Do rozgrzanego woka wlej olej, dodaj cebulę i paprykę, posyp solą i smaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  7. Następnie dodaj pieprz i czosnek, a gdy papryka zmięknie, dodaj przyprawy.
  8. Mieszaj i podgrzewaj przez chwilę, aż poczujesz intensywny aromat przypraw, następnie dodaj pomidory.
  9. Zwiększ trochę temperaturę i gotuj sos, aż się zredukuje.
  10. Kiedy sos jest bardzo gęsty, czas dodać jajka. Po dodaniu jajek nie dasz rady zamieszać sosu, więc zredukuj palniki do minimum.
  11. Zrób w sosie wgłębienia i włóż do każdego po jednym jajku, posyp solą i zamknij pokrywę grilla. Jajka potrzebują 8-12 minut, aby prawidłowo się ugotować.
  12. Gdy białko jaja jest stałe, a żółtko jest jeszcze płynne, jajka są gotowe. 

Papryka grillowana w szakszuce

Zupa z grillowanej papryki

Zupa z grillowanej czerwonej papryki ma bogatą, gęstą i kremową konsystencję. Doskonale nadaje się do jedzenie zarówno w chłodne, jak i cieplejsze dni. Czerwonej papryki nie musisz obierać, wystarczy nieco dłużej potrzymać je na grillu, żeby skórka była odpowiednio miękka. Jeśli natomiast wolisz wersję obraną, pokrój paprykę na pół zamiast na kawałki, aby łatwiej było ją obrać. Po upieczeniu, jeśli skórka nie odchodzi łatwo, umieść je na kilka minut w torbie strunowej, gdy są jeszcze gorące, a skórki powinny szybko się odkleić.

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować blender. Do przygotowania zupy przyda się także kociołek Dutch Oven.

Składniki na zupę z grillowanej papryki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów 
  • 4 ząbki czosnku 
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego (600 ml)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Przepis na zupę z grillowanej papryki:

  1. Rozgrzej grill do 180°C.
  2. Posiekaj czerwoną paprykę i cebulę na duże kawałki, skrop oliwą z oliwek, ułóż obok niej czosnek i grilluj przez około 30 minut, aby warzywa były bardzo miękkie. 
  3. Bulion przelej do kociołka Dutch Oven, dodaj zgrillowane warzywa, sok z cytryny, suszone pomidory i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Gotuj przez około 15 minut.
  5. Przestudź i zblenduj.
  6. Zupa z grillowanej papryki gotowa! 

Zupa z grillowanych pomidorów

Sprawdź także: Planking – grillowanie na drewnianych deskach. Co to jest?

Sprawdź także nasze rankingi grilli gazowych: