Prawidłowa dieta jest gwarantem dostarczania do organizmu odpowiedniej ilości witamin. Warzywa i owoce powinno się jeść przynajmniej dwa dziennie, ale czy przyjmowanie ich w smażonej czy gotowanej postaci jest najodpowiedniejsze? Otóż nie. W trakcie takiego przygotowywania warzywa tracą większość swoich wartości odżywczych. Dużo lepszym sposobem jest wzbogacenie swojej diety o świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne. W ten sposób jesteśmy w stanie dostarczyć do swojego organizmu dużo więcej witamin i wartości odżywczych, co więcej, przygotowanie takiego soku zajmuje dosłownie kilka chwil i nie wymaga użycia żadnych naczyń z wyjątkiem szklanki. Rozpoczęcie dnia to doskonała alternatywa dla kalorycznego śniadania, która zapewnia energię na cały dzień.

Ilość kombinacji jest nieograniczona

Bardzo istotną zaletą spożywania własnoręcznie przygotowanych soków warzywnych i owocowych jest fakt, że ich składniki można dowolnie łączyć i modyfikować wedle uznania i zapotrzebowania. W zależności od tego jakiś substancji i witamin potrzebujemy możemy dobrać dla siebie najodpowiedniejsze składniki soku. Nowym trendem jest także dodawanie do soków zielonych roślin liściastych, takich jak sałata, kapusta, szpinak, jarmuż czy pokrzywa. Komponując bogatą paletę owoców i warzyw dajemy sobie gwarancję dostarczenia do organizmu różnorodnych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, C, D, E, K, B1, B5 oraz magnez, wapń, luteina czy kwas foliowy.

 

świeżo wyciskane soki

Poniższe przykładowe kombinacje to jedynie kropla w morzu możliwości jakie daje nam połączenie owoców i warzyw, naszej kreatywności i odpowiedniej wyciskarki.

- banan, zielona pietruszka, lód, woda
- jabłko, kapusta włoska, sok z cytryny, oliwa, woda
- sałata, mięta, banan, oliwa, woda
- pokrzywa, mięta, truskawki, oliwa, miód, woda
- jabłko, seler
- burak, marchew, pietruszka
- dynia, jabłko, marchew, gruszka
- marchew, jabłko, burak, pomarańcza, sok z cytryny

W niektórych przypadkach, aby sok nie był za gęsty, można dodać do niego odrobinę wody lub kilka kostek lodu. Dla podkreślenia smaku można użyć soku z cytryny, miodu czy też cynamonu. Dla lepszej wchłanialności niektórych substancji warto także dodać łyżkę oleju - lnianego lub z winogron - albo oliwy z oliwek. Przygotowany sok nadaje się do użytku przez około 24 godziny od momentu zrobienia, niemniej jednak zaleca się spożycie ich w przeciągu 2 godzin od wykonania.

Zdrowie, energia i smak - warto!

Świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe to doskonały sposób na wzbogacenie diety i wzmocnienie organizmu. Warto jest zadbać o właściwy sprzęt, dzięki któremu w kilkadziesiąt sekund przygotujemy soki złożone z różnorodnych składników o różnym stopniu twardości. Należy także pamiętać, że użycie wyciskarki wolnoobrotowej daje dużo lepsze efekty niż klasyczna sokowirówka. Wyciskarka wolnoobrotowa generując niskie obroty, wytłacza sok, miażdżąc z dużą siłą warzywa i owoce. Przygotowany sok zachowuje dzięki temu swoje wartości odżywcze unikając napowietrzenia i utleniania się witamin.

wyciskarki muke

Stałe dostarczanie świeżych soków do organizmu niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:

- stymulacja układu odpornościowego
- oczyszczanie organizmu z toksyn
- zmniejszenie ryzyka nowotworów
- regulacja ciśnienia krwi
- detoksykacja wątroby
- ogólne odmłodzenie i poprawa kondycji organizmu

Oprócz niekwestionowanych walorów wpływających korzystnie na nasz organizm, pozostaje oczywiście także wyśmienity smak, który sami możemy skomponować i dowolnie zmieniać.