Czy wiecie, co jest absolutnie koniecznie do zrobienia dobrej kawy? Włoscy bariści uważają, że konieczne są do tego 4 rzeczy – wszystkie na literę M. Sprawdźmy zatem, jak zrobić idealne espresso i czego do tego potrzebujesz.

Idealna kawa 4 M według baristów:

Idealna kawa

La Maccina dosatore

Czyli młynek do kawy (oczywiście nowoczesny – takich jak ten na zdjęciu już się nie używa). Generalnie chodzi zarówno o młynek, jak i o grubość zmielenia ziaren. Wprawdzie w sklepie zazwyczaj kupujemy kawę już zmieloną, ale jeśli naprawdę chcesz mieć kontrolę nad espresso i robić je dobrze, to koniecznie musisz zaopatrzyć się w kawę ziarnistą. Przed parzeniem zostanie zmielona. Aby nie było za prosto, mielenie kawy do espresso nie jest tożsame z mieleniem kawy na zwykłą biała kawę. Mówi się nawet, że młynki do kawy powinny być dwa – jeden do kawy zwykłej, a drugi do espresso. Warto zakupić taki ekspres, który ma regulację grubości zmielenia kawy – dzięki temu, będzie można sterować grubością zmielenia i dopasowywać ją do rodzaju kawy i oczekiwanego napoju.

jak przygotować dobrą kawę

La Miscela

Czyli mieszanka kawy. Dobieramy ją do własnych upodobań i smaków. Na rynku dostępnych jest wiele odmian i mieszanek, zatem każdy smakosz kawy ma przed sobą długie miesiące eksploracji i doboru najlepszej  dla siebie mieszanki. Nie bójcie się eksperymentować. I zawsze spróbujcie smak kawy poprzez espresso – słodzona biała kawa nie pokazuje należycie aromatu i prawdę mówiąc, do takiej kawy wystarczy mieszanka średniej jakości.

podstawa dobrej kawy

La Macchina

Czyli ekspres. Znaczenie ma tu wszystko – nie tylko ciśnienie, ale nawet tzw. wygrzanie ekspresu (paradoksalnie, ekspres już nieco zużyty robi lepszą kawę niż nieśmigana nówka). Nowoczesne ekspresy mocno różnią się między sobą funkcjonalnościami. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się, czego będziemy potrzebować i dobrać model do tego, w jaki sposób zamierzamy korzystać z ekspresu. Mówiąc wprost – jeśli Twoim celem jest robienie codziennie  jednego espresso rano, to potrzebny Ci model dedykowany do espresso. Spieniacz do mleka czy inne dodatki pozwalające robić podwójną latte, niepotrzebne – wystarczy model Ena Micro Jura. Jeśli chcesz mieć możliwość przyrządzania różnych gatunków kaw automatycznie, z możliwością doboru mocy napoju i podgrzewania filiżanek, wybierz ekspres, który pozwala na robienie 12 rodzajów kawy – Jura Impressa Z9.

sposób na idealną kawę

La Mano

Ręka baristy. Specjaliści uważają, że znaczenie ma też to, kto robi kawę. Ile serca w to wkłada i jak bardzo przykłada się do zrobienia idealnej kawy. Bo kawa musi być kochana, by była pyszna. Tak po prostu.