Jeśli temat oryginalnych herbacianych połączeń nie jest Ci obcy, to z pewnością spotkałeś się z mieszanką o nazwie matcha latte. Jest to jeden z tradycyjnych japońskich napojów, który powstaje poprzez dodanie spienionego mleka do zmielonych w drobny proszek liści zielonej herbaty, które tworzą razem pyszną kompozycję! Matcha latte dzięki zawartości wielu cennych składników, w tym także kofeiny, z powodzeniem może stać się zdrowym zamiennikiem porannej kawy. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się, jak przygotować matcha latte oraz dlaczego warto ją pić!

Matcha latte – co to jest?

Matcha latte to japoński napój, który obecnie coraz bardziej zyskuje na popularności wśród fanów zdrowego odżywiania i nie tylko. Choć na pierwszy rzut oka nazwa może kojarzyć się z kawą, to nic bardziej mylnego! Matcha latte jest niesamowitym połączeniem sproszkowanej zielonej herbaty i spienionego mleka, które tworzą razem jasnozielony, bogaty w wiele cennych substancji napój. Sama matcha największym uznaniem cieszy się w Japonii, gdzie bardzo często wykorzystuje się ją w tradycyjnej ceremonii parzenia i picia herbaty. To jeden z najstarszych gatunków herbat, który uprawiany jest za pomocą specyficznej metody.

Krzewy i liście roślin na dwa tygodnie przed zbiorem zostają osłonięte przed działaniem słońca za pomocą specjalnych mat. Dzięki temu herbata wolniej dojrzewa i nabywa cennych substancji, które sprawiają, że jest słodsza i posiada głębszy aromat. Matcha nazywana jest przez niektórych najzdrowszą herbatą na świecie, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny z powodzeniem może zastąpić Ci poranną kawę.

Matcha latte z dodatkiem mleka Rude Health

Właściwości matcha latte

Matcha latte cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko ze względu na swoje orientalne pochodzenie oraz unikalny smak. Napój ten to także bogate źródło cennych składników, które pozwalają cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem! Warto poznać wszystkie drogocenne właściwości tej japońskiej mieszanki, by jeszcze bardziej docenić jej wyjątkowy charakter. Regularne picie matcha latte wpływa pozytywnie m.in. na:

  • samopoczucie i poziom szczęścia – matcha zawiera l–teaninę, która wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie. Są to jedne z najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu, które odgrywają ważną rolę w procesie snu oraz zdolnościach do koncentracji i motywacji. Nie bez powodu serotonina nazywana jest hormonem szczęścia – jej niedobór może spowodować obniżony nastrój i depresję. Picie matchy znacząco wpływa także na samopoczucie, poprzez obniżanie poziomu stresu i niepokoju.
  • odporność organizmu – matcha bogata jest w katechiny – substancje wspomagające układ immunologiczny organizmu, poprzez działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jest także cennym źródłem witamin A i C, które wzmacniają odporność. Z kolei mleko, będące ważnym komponentem matcha latte, także dostarcza niezbędnych do zachowania zdrowia składników, takich jak wapń, potas i fosfor.
  • poziom cholesterolu we krwi – regularne picie matchy wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca.
  • spowalnianie procesów starzenia – dzięki dużej zawartości antyoksydantów i przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, a także chroni przed niektórymi nowotworami. Przeciwutleniacze i antyoksydanty hamują także procesy utlenienia w organizmie i zwalczają wolne rodniki, spowalniając starzenie się skóry.
  • metabolizm organizmu – picie matchy wpływa pozytywnie na metabolizm organizmu i pomaga utrzymać smukłą sylwetkę.
  • pamięć i koncentracja – dzięki zawartości kofeiny, matcha świetnie sprawdza się jako zamiennik kawy. Kofeina wspomaga pamięć i koncentrację, niweluje uczucie zmęczenia i senności. Badania pokazują, że regularne spożywanie kofeiny redukuje ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera oraz Parkinsona.

Jak przygotować matchę lattę?

Przeczytaj także: Kawa z cytryną – jak działa?

Przepis na matcha latte

Jeśli na co dzień nie masz okazji pić mlecznych herbat, to spróbowanie matcha latte jest doskonałym sposobem na przełamanie codziennej rutyny i opuszczenie swojej strefy komfortu. Napój ten jest nie tylko pyszny i oryginalny w smaku, ale także prosty w przygotowaniu! Bez problemu zaparzysz ją w swoim domu, ciesząc się delikatnym smakiem w chłodne wieczory i poranki. Przyrządź tradycyjną japońską herbatę i zachwyć swoich bliskich jej orientalnym smakiem oraz aromatem!

Do przygotowania matcha latte będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczkę tradycyjnej herbaty matcha latte,
  • wodę, mleko lub mleko roślinne (do rozpuszczenia matchy),
  • 200 ml mleka roślinnego lub krowiego (do spienienia),
  • 1 łyżeczkę słodzika, miodu lub cukru,
  • tradycyjnej japońskiej miotełki chasen, trzepaczki lub spieniacza do mleka.

Matcha latte – przepis

Przesiej przez sitko, a następnie wsyp do szklanki jedną łyżeczkę herbaty matcha i zalej ją niewielką ilością wody lub mleka roślinnego. Posłódź mieszankę  cukrem, miodem lub słodzikiem. Tradycyjnie w Japonii używa się do tego najczęściej cukru z agawy lub syropu klonowego.

Na początku przygotowywania matcha latte należy wsypać łyżkę herbaty do kubka

Wymieszaj delikatnie składniki za pomocą tradycyjnej japońskiej miotełki bambusowej chasen. Jeśli nie posiadasz tego akcesorium, możesz bez problemu użyć także zwykłej trzepaczki lub spieniacza do mleka Jura.

W kolejnym kroku należy wymieszać herbatę z mlekiem za pomocą spieniacza

Podgrzej mleko tak, by osiągnęło temperaturę około 65 stopni Celsjusza, a następnie zrób apetycznie wyglądającą piankę również za pomocą spieniacza. Wlej gotowe mleko do wcześniej przygotowanej matchy, wymieszaj i gotowe!

Należy podgrzać i spienić mleko a następnie dodać do matcha

Teraz możesz delektować się pysznym smakiem matcha latte razem ze swoimi bliskimi! Może ona z powodzeniem stać się pysznym, orzeźwiającym napojem, idealnym do podania gościom także podczas wakacyjnych spotkań. Przygotowanie mrożonej matcha latte jest szybkie i proste – schłódź napój, dodaj kilka kostek lodu i gotowe! Teraz możesz zachwycić swoich bliskich oryginalnym smakiem, dzięki któremu na długo zapamiętają zorganizowane przez Ciebie przyjęcia.

Przepis na matcha latte

Jak smakuje matcha latte?

Choć połączenie zielonej herbaty ze spienionym mlekiem może wydawać się dość specyficzne, to jednak matcha latte ma swoje grono wielbicieli na całym świecie. Nawet jeśli na co dzień nie jesteś zwolennikiem łączenia herbaty z mlekiem, to jest duża szansa, że ten napój Cię zachwyci. Wszystko za sprawą cennych właściwości oraz unikalnego smaku, który charakteryzuje się delikatnością i subtelną słodyczą. Smak matcha latte zależy w dużym stopniu od rodzaju oraz jakości użytych składników.

Matcha sama w sobie jest dość intensywna w smaku, jednak za sprawą mleka zyskuje bardziej subtelny charakter. Do przygotowania tego napoju można użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego, jednak zaleca się sięgnięcie po mleko sojowe lub owsiane ze względu na fakt, że bardzo dobrze się spieniają. Duże znaczenie ma wybór wysokiej jakości matchy, która po połączeniu z mlekiem powinna nadać mu jasnozielony kolor. Bez wątpienia na smak napoju będzie miało wpływ także to, czym go posłodzimy, w zależności od naszych osobistych preferencji.

Skłądniki na matcha lattę

Jakie mleko roślinne wybrać?

Wybór odpowiedniego mleka to jedna z najbardziej kluczowych kwestii podczas przyrządzania matcha latte. Od jego jakości i konsystencji w znaczącym stopniu zależy, czy będzie się ono dobrze spieniać. Do przyrządzenia matcha latte najbardziej poleca się użycie mleka sojowego lub owsianego. Mleko roślinne to także doskonały wybór dla osób stosujących dietę wegańską, którzy mimo rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego, chcą nadal cieszyć się przysmakami z dodatkiem mleka. Do najbardziej polecanych napojów roślinnych zaliczają się:

  • Rude Health napój roślinny SOYA (sojowe) – to wysokiej jakości napój roślinny wyprodukowany z ziaren soi, pochodzących z upraw ekologicznych, który świetnie sprawdza się do przyrządzenia mlecznych kaw i herbat, w tym matcha latte. Mleko posiada kremową konsystencję, o delikatnym, słodkim smaku.

  • Rude Health napój roślinny Coconut (kokos) – ekologiczny napój roślinny powstały z owoców kokosa, pochodzących z najlepszych upraw na całym świecie. Jest to produkt bezglutenowy, nadający się idealnie dla osób pragnących zrezygnować ze spożywania produktów odzwierzęcych.

  • Organic Napój Roślinny Minor Figures Oat M*lk – doskonały wybór dla osób chcących zrezygnować z tradycyjnego mleka krowiego, jednocześnie nie tracąc możliwości picia mlecznych kaw i herbat. Po spienieniu napój uzyskuje doskonałą konsystencję, umożliwiającą przygotowanie matcha latte oraz innych przysmaków.

W czym serwować matcha latte?

Wszystko zależy od Twojego indywidualnego gustu. Matcha latte bardzo efektownie prezentuje się w szklanych, wysokich naczyniach. Piękna, mleczno-zielona kolorystyka oraz puszysta pianka widoczne zza przezroczystego szkła sprawiają, że napój prezentuje się niezwykle apetycznie. Zaserwowanie matchy w filiżankach z podwójną ścianką sprawi, że Twoi goście nie będą mogli oderwać oczu od podanego napoju.

Możemy także sięgnąć po funkcjonalne szklanki wykonane ręcznie z wysokiej jakości szkła. Nowoczesny uchwyt i praktyczny design sprawiają, że naczynia są idealne do serwowania zarówno gorących, jak i zimnych napojów.

Lubisz zaskakiwać swoich gości? Sięgnij po szklanki termiczne, wykonane ręcznie z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Podwójna ścianka izoluje, dzięki czemu zachowana jest odpowiednia temperatura napoju przez dłuższy czas. Szklanki nadają się zarówno do serwowania kawy, herbaty, jak również zimnych napjów i drinków.

Matcha latte bardzo efektownie będzie prezentowała się także w ręcznie wykonanych kubkach ceramicznych. Seria Americano to modne kolory i design idealny dla miłośników ceramiki z lat 70. Kubki posiadają uchwyt, są wygodne w użytkowaniu, doskonale utrzymują ciepło zaparzonego w nich napoju.

Inne herbaciane inspiracje

Matcha latte to nie jedyny napój, który każdy herbaciany koneser powinien spróbować. Jeśli połączenie mleka i herbaty niezbyt do Ciebie przemawia, możesz sięgnąć także po inne herbaciane przysmaki. Do najciekawszych propozycji można zaliczyć:

  • Cold brew – choć ta metoda przygotowywania kojarzy się głównie z kawą, to z powodzeniem stosowana jest także podczas robienia herbaty na zimno. Polega ona na parzeniu napoju bez użycia wrzątku. Zamiast tego zalewa się fusy herbaty wodą i odstawia na kilka godzin do lodówki. Napój nie odbiega smakiem od herbaty przyrządzonej w tradycyjny sposób, a jego orzeźwiający charakter świetnie pobudza do działania w upalne, letnie miesiące.
  • Bubble tea – niesamowicie popularny napój, który można kupić w każdym większym mieście. Jest to schłodzona owocowa herbata z kuleczkami tapioki, która jest połączeniem orzeźwiającego napoju ze słodką przekąską. Nikogo zapewne nie zaskoczy fakt, że podobnie jak matcha latte, również ma swoje korzenie w Azji.
  • Herbata kraftowa – jest to herbata rzemieślnicza, charakteryzująca się przede wszystkim doskonałą jakością. Często bywa mieszanką najlepszej gatunkowo herbaty z popularnymi przyprawami, które dodają jej unikalnego smaku oraz aromatu.
  • Herbata po góralsku – nazywana też „herbatą z prądem”, to połączenie aromatycznej herbaty z rumem, która dzięki właściwościom rozgrzewającym, idealnie nadaje się do picia w chłodniejsze dni roku.

Herbata Bubble Tea