Choć prawdziwi kawosze uważają, że dodanie do kawy substancji słodzących jest zbrodnią, gdyż zabijają one jej bogaty smak, to jest wciąż spora grupa osób, która nie wyobraża sobie wypicia kawy bez dodania jej odrobiny słodyczy. Substancji słodzących jest jednak wiele, a większość z nas wybiera i tak najgorszą z możliwych – biały cukier. Czym zatem słodzić kawę i jakie są zdrowsze zamienniki białego cukru? Oto kilka propozycji!

Nie jest żadną tajemnicą, że biały cukier nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Dostarcza organizmowi puste kalorie, działa uzależniająco i jest jedną z głównych przyczyn nadwagi oraz otyłości. Podnosi nasz poziom energii na krótką chwilę, by po produkcji przez trzustkę insuliny w naszych organizmie, drastycznie się obniżyć i sprawić, że poczujemy się zmęczeni i senni. Dobra wiadomość jest jednak taka, że istnieje całkiem sporo zamienników białego cukru dzięki którym, nasza kawa będzie słodka, a przy tym o wiele zdrowsza.

Słodzenie kawy miodem

zdrowe alternatywy dla cukru

Jednym z takich zdrowych zamienników niewątpliwie jest miód. Choć nie każdy lubi jego smak, to dodawany w niewielkich ilościach do kawy, nie zmieni znacznie jej walorów smakowych. Miód zawiera zaledwie 10% sacharozy. Dla porównania biały cukier posiada jej aż 99%. Poza tym miód to także doskonałe źródło jodu, magnezu, fosforu, wapnia i witamin z grupy B. Do kawy najlepiej wybierać miód naturalny pitny (sprawdzajmy na etykiecie produktu, czy miód, jaki wybieramy, nie jest miodem sztucznym), gdyż taki najszybciej się rozpuści. Jeśli chcemy zachować wszystkie właściwości odżywcze miodu, nie dodawajmy go bezpośrednio do gorącego napoju. Miód dodany do kawy o temperaturze wyższej niż 45 stopni, traci swoje dobroczynne właściwości. Zachodzi wówczas proces denaturacji białek, a także utrata cennych enzymów. Przed posłodzeniem kawy miodem, zaczekajmy, aż nieco spadnie jej temperatura. Słodzenie kawy miodem jest doskonałym pomysłem na pobudzający, a przy tym zdrowy napój. 

Syrop z agawy

czym słodzić kawę - syrop agawa

Syrop z agawy w smaku przypomina delikatny miód. Składa się głównie z fruktozy i glukozy oraz zawiera śladowe ilości wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Jego konsystencja jest jednak znacznie rzadsza od miodu, a więc łatwiej się rozpuszcza. Syrop z agawy możemy dostać w dwóch kolorach. Jeden z nich jest jaśniejszy, drugi ciemniejszy – kolor zależy od procesu wytwarzania. Do kawy najlepiej wybierać ten o jaśniejszym zabarwieniu, ponieważ będzie on delikatniejszy w smaku.

Stewia naturalna

Stewia naturalna to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych zamienników białego cukru. Jest od niego znacznie słodszy a łyżeczka stewii odpowiada szklance cukru. Najważniejsza wiadomość jest jednak taka, że stewia nie posiada w ogóle kalorii, a do tego zawiera takie mikroelementy jak beta karoten, magnez, wapń, witamina C. Co prawda, jej cena na rynku jest dość wysoka, jednak stewię możemy uprawiać sami, kupując nasionka lub gotowe sadzonki.

Ksylitol

Ksylitol to substancja o smaku, barwie i konsystencji zwykłego cukru. Ten naturalny słodzik pozyskiwany jest z drewna brzozy, nie zawiera właściwości toksycznych, dobrze się wchłania i zawiera dwa razy mniej kalorii niż biały cukier. Warto jednak pamiętać, że zaleca się stosowanie jedynie maksymalnie trzech łyżeczek dziennie, ponieważ większe ilości mogą powodować problemy z żołądkiem.

Melasa trzcinowa lub buraczana

zdrowe zamienniki dla cukru

Powstaje jako środek uboczny przy produkcji cukru spożywczego. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop o słodkim smaku. Zawiera takie składniki odżywcze jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B. Zawiera 50% mniej sacharozy niż tradycyjny cukier. Jak zatem widać, zamienników niezdrowego białego cukru jest całkiem sporo i warto, abyśmy wybierali mądrze. Ci, którzy nie słodzą – nie muszą martwić się, co wybrać, jednak zwolennicy słodkiej kawy również mają wiele ciekawych i zdrowych alternatyw.

Jesteś kawoszem? Nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej? Przeczytaj nasz tekst "Ciekawostki na temat kawy, które mogą Cię zaskoczyć!".