Chcesz w oryginalny sposób zaprezentować grillowaną potrawę? Nadać jej wyjątkowy aromat i smak? Wypróbuj grillowanie na desce drewnianej - cedrowej, klonowej czy z olszyny. Goście na pewno docenią ten pomysł.

Grillowanie na desce - skąd pomysł?

Może się wydawać, że grillowanie na deskach drewnianych to bardzo nowatorska metoda przyrządzania potraw, a tak naprawdę sam pomysł liczy sobie dobrych kilka wieków. Wywodzi się od rdzennych Amerykanów, którzy nad ogniem umieszczali deski cedrowe, a na nich kładli całe ryby. Pod deską spokojnie tlił się ogień, a po osadzie roznosił się piękny aromat. Pomysł genialny w swojej prostocie, bo grillowanie ryb stanowi nie lada wyzwanie.

Cedrowa deska do grillowania ryb

Jakie deski drewniane do grilla?

Grillowanie na deskach zostało rozpowszechnione przez topowych producentów grilli gazowych i jest popularne również w naszym kraju. Deski do grilli gazowych wykonane są z surowego drewna, nieimpregnowane. Pochodzą najczęściej z różnych rejonów świata i są naprawdę wysokiej jakości. Co ciekawe - przeznaczone są nie tylko do grillowania ryb.

Wybierać możemy pomiędzy deskami wykonanymi z drewna:

  • klonu - drewno to nadaje łagodnego aromatu i jest polecane do wszystkich rodzajów mięs, ryb i owoców morza (zobacz: deska klonowa do grillowania Broil King);
  • olchy - kolejne dosyć uniwersalne drewno gwarantujące łagodny aromat (zobacz: deska do grillowania z olszyny Big Green Egg - 2 szt.);
  • cedru - drewno posiadające dosyć mocny aromat i polecane raczej do potraw cięższych niż ryby (zobacz: deska cedrowa do grillowania Broil King);
  • dębu - jedne z najpopularniejszych desek, nadają delikatny aromat i są uniwersalne, czyli można grillować na nich każdy rodzaj mięsa, ryby i owoce morza.

Deska do grillowania z beczki po winie

Jak grillować na desce drewnianej?

Grillowanie na desce drewnianej nie jest trudne. Wykorzystywana jest oczywiście pośrednia metoda grillowania. Deska położona na grillu powinna się lekko tlić, bo wtedy uwalnia odpowiedni aromat. Nie dopuszczajmy do tego, by deska się zapaliła.

Metoda ta polega na wędzeniu, więc temperatura nie może być zbyt wysoka. Deskę należy moczyć przez około godzinę przed grillowaniem. Jeśli chcemy wzbogacić jej aromat, to możemy moczyć ją w sokach owocowych (jabłkowym, wiśniowym) lub z dodatkiem alkoholu, np. wina czy whiskey.

Grillowanie mięsa na desce - deska marki Broil King

Deska położona na ruszcie zacznie wytwarzać dym oraz oddawać aromat płynu, w którym była moczona, dzięki czemu potrawy nabiorą bogatego smaku i zapachu.

O czym jeszcze pamiętać? Przede wszystkim nie otwierajmy zbyt często pokrywy grilla, bo z wnętrza uleci aromat, a temperatura spadnie.

Co grillować na desce?

Na deskach drewnianych możemy grillować:

  • ryby (szczególnie polecamy łososia) i owoce morza,
  • każdy rodzaj mięs (wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę),
  • drób,
  • sery (zwłaszcza pleśniowe i długodojrzewające),
  • niektóre warzywa, jak np. bakłażan, cukinia czy papryka,
  • niektóre owoce, np. brzoskwinie, gruszki,
  • tosty i grzanki idealne na śniadanie.

Jak więc widzisz - potraw grillowanych na desce można przyprządzić naprawdę wiele. Zachęcamy, by rozpocząć od tych najbardziej popularnych, jak np. grillowany łosoś na desce cedrowej, a później - wraz z poznaniem aromatów uwalnianych przez poszczególne rodzaje drewna - eksperymentować według swojego gustu.