Innowacyjne rozwiązanie pozwalające osiągnąć temperatury o niewyobrażalnej skali. Perfekcyjnie przygotowane i ugrillowane mięso. Soczyste, wypieczone steki przy minimalnym nakładzie pracy. Wszystko to otrzymasz za sprawą palnika na podczerwień od marki Broil King. Rozkoszuj się perfekcyjnym smakiem i doskonałym aromatem. W tym artykule pokażemy Ci czym jest, jak działa oraz jakie korzyści otrzymasz, wybierając palnik na podczerwień Broil King.

Palnik na podczerwień od marki Broil King

Miłośnicy grillowania znają sekret doskonale upieczonego mięsa. Sprawdzony przepis na marynatę, aromatyczne przyprawy, ulubiona technika grillowania to czynniki pozwalające na przygotowanie pysznego dania. Dzięki palnikowi na podczerwień w grillach Broil King ugrillowane przez Ciebie steki, będą miały soczysty i wyraźny smak. Raz przygotowana tą metodą wołowina, zagości na stałe w Twoim domowym menu. Boczny palnik na podczerwień został wyposażony w bardzo wytrzymały ruszt z prętów ze stali szlachetnej. Dodatkowo konstrukcja rusztu pozwala sterować jego wysokością, a specjalnie zaprojektowane dno odprowadza tłuszcz do zbiorniczka. Posiadając boczny palnik na podczerwień, zyskujesz dodatkową przestrzeń do grillowania. Nie musisz także rozpalać całego grilla. Podkreślmy fakt, że palnik na podczerwień może pracować samodzielnie. Pozwala to na przygotowanie przykładowo jednego kawałka steku podczas, gdy nie chcesz piec ich więcej.

Palnik na podczerwień od marki Broil King

Jak działa palnik na podczerwień w grillach Broil King?

Głównym zadaniem palnika na podczerwień jest generowanie bardzo wysokich, sięgających nawet 800°C temperatur. Ceramiczna konstrukcja przypomina wyglądem plaster miodu. Dzięki temu grillowane mięso zyskuje charakterystyczną kratę, która odznacza się na kawałku i pozwala na równomierne pieczenie. Działanie palnika jest stosunkowo proste. Gaz zostaje wstrzyknięty do wnętrza palnika i paląc się, rozgrzewa ceramiczną płytkę. Ta nagrzewa się, przyjmując czerwony kolor i emituje fale podczerwone. Płytka przekazuje w ten sposób ciepło radiacyjne o bardzo wysokiej temperaturze. Korpus palnika wykonany jest z wytrzymałego, odpornego na rdzę aluminium. Jego zadaniem jest odprowadzanie tłuszczu i odpadków do tacki na tłuszcz, przypominającej tą, która zamontowana jest w grillu gazowym. Dodatkowym atutem palnika na podczerwień jest specjalnie zaprojektowana konstrukcja obudowy, która pozwala umieszczać ruszt na dwóch wysokościach. Dzięki temu rozwiązaniu możesz regulować poziom pieczenia.

Działanie palników na podczerwień. Sprawdź także: Różnice w palnikach Broil King: palniki tubowe a palniki Dual-Tube™

Co możemy przygotować z użyciem palnika na podczerwień Broil King?

Palnik na podczerwień to funkcjonalne, dodatkowe wyposażenie grilla, dzięki któremu przygotujesz wyśmienite mięso. Jego zastosowanie pozwala uzyskać np. perfekcyjnie wypieczone steki, doskonałej jakości wołowinę i inne przysmaki. Bardzo wysoka temperatura palnika sprawia, że mięso jest chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Brązowa, wypieczona powłoka nadaje fantastyczny, grillowy smak, natomiast w środku zostają zamknięte wszystkie soki i aromaty, które powodują, że mięso jest pyszne i soczyste. Palnik na podczerwień możesz wykorzystać do przygotowania praktycznie każdego dania. Urządzenie można porównać do kuchenki bocznej, z której pomocą przygotujesz m.in. sosy, zupy, ciepłe dania lub zagotujesz wodę.  Pamiętaj jednak, że palnik na podczerwień osiąga temperaturę ok. 800°C, dlatego delikatne produkty mogą ulec przypaleniu. Przykładowo, przygotowanie czosnku lub cebulki nie będzie dobrym pomysłem. 

Dania przygotowane z użyciem palnika na podczerwień. Sprawdź także: Grillowanie pośrednie na grillach Broil King: metoda ociekowa i metoda jednopalnikowa

Jak zamontować palnik na podczerwień w grillu marki Broil King?

Przygotowanie palnika na podczerwień do użycia na grillu gazowym nie powinno zająć wiele czasu. To dość proste zadanie, które na pewno wykonasz szybko i bez zbędnych problemów. Urządzenie pasuje do grilli Broil King serii: Imperial™, Regal™, Baron™, Crown™ oraz Crown™ Classic produkowanych od roku 2013. W grillach z serii Sovereign™, Signet™, Monarch™ i Royal™ montaż jest możliwy wraz z zestawem wsporników. Natomiast palnik na podczerwień nie jest kompatybilny z grillami do zabudowy. Urządzenie montuje się w miejscu standardowej kuchenki bocznej tj. w lewej półce grilla. Zestaw zawiera wszystkie potrzebne elementy do montażu. Natomiast należy zwrócić uwagę na węża (w grillach z gumowym wężem, będzie wymagana wymiana na metalowy). Poniżej przedstawiamy film instruktażowy, który pomoże Ci w prawidłowy sposób zamontować palnik na podczerwień w grillu Broil King.

Palnik na podczerwień – co go wyróżnia ?

Marka Broil King uwielbia zaskakiwać innowacyjnymi rozwiązaniami, które eliminują wszelkie niedogodności. Częstym czynnikiem, utrudniającym utrzymanie właściwej temperatury paleniska jest wiatr. Zastosowanie płomienia pilot pozwoliło na zmniejszenie tego problemu. Płomień został zaprojektowany tak, by w sytuacji pojawienia się silnych podmuchu wiatrów zawsze pozostawał zapalony. W sytuacji zgaśnięcia, palnik samoczynnie go odpala, przez co masz pewność, że raz włączony płomień pozostaje w tym stanie, aż do skończenia grillowania. Działanie palnika opiera się na Technologii IR. Urządzenie emituje fale podczerwone, czyli fale IR niewidoczne dla ludzkiego oka. Można je porównać do fal emitowanych przez naturalne źródła promieniowania podczerwonego takie jak np. słońce lub ogień. Promiennik podczerwieni, ze względu na swą konstrukcję, umożliwia przetwarzanie dużej ilości dostarczonej do niego energii gazowej w ciepło, które jest z kolei oddawane poprzez powierzchnię promieniowania w postaci fal podczerwonych.

Zastosowanie palnika na podczerwień.

Czyszczenie palnika na podczerwień marki Broil King

Sprzątanie po skończonym grillowaniu to czynność, za którą większość z nas nie przepada. Jednakże pozwala ona na zachowanie dobrej kondycji urządzeń oraz znacznie wydłuża ich funkcjonowanie. Standardową, najczęściej stosowaną metodą, od której warto rozpocząć czyszczenie palnika na podczerwień, jest oczywiście wypalanie. Dzięki temu wszelkie pozostałości wyparują, pozostawiając tylko najtrudniejsze zabrudzenia. Płytka ceramiczna nie wymaga dużego nakładu pracy, gdyż czyści się sama. O ruszt palnika zadbasz, używając szczotek i akcesoriów do czyszczenia rusztu. Z ich pomocą usuniesz wszelkie pozostałości, nie naruszając struktury materiału, z jakiego został wykonany. Pamiętaj o regularnym opróżnianiu tacy na tłuszcz. To w niej gromadzone są tłucze, resztki marynaty oraz soki powstałe w trakcie pieczenia.

Czyszczenie palnika na podczerwień. Sprawdź także: Perfekcyjnie czysty ruszt – rodzaje szczotek do rusztów Broil King

Porównanie palnika na podczerwień i palnika bocznego

Wyposażenie grilla gazowego w palnik boczny to bardzo wygodne rozwiązanie pozwalające znacznie rozszerzyć możliwości urządzenia. Z jego pomocą przygotujesz wiele fantastycznych dań. W zasadzie palnik boczny ma zastosowania podobne do tradycyjnej kuchenki gazowej. Przygotowanie zup, sosów, gulaszu, jajecznicy nie będzie dla Ciebie problemem. Boczny palnik pozwala m.in. na pieczenie, gotowanie, smażenie, czy duszenie przygotowywanych potraw. Nie musisz wybierać pomiędzy grillowaniem, a gotowaniem. Dzięki palnikowi bocznemu wszystkie powyższe czynności możesz wykonywać w jednym miejscu. Jeżeli chcesz wybrać grill gazowy wyposażony w kuchenkę boczną, zwróć uwagę na oznaczenia. Modele w nie wyposażone ostatnie dwie cyfry mają oznaczone w następujący sposób:

  • _90 to grill wyposażony zarówno w kuchenkę boczną, jak i zestaw rożna,
  • _40 to grill posiadający kuchenkę boczną,
  • _20 to grill bez kuchenki bocznej i bez zestawu rożna.

Porównanie palnika bocznego i palnika na podczerwień.

Pamiętaj, że chcąc posiadać grill gazowy z palnikiem bocznym, musisz zdecydować się na tę funkcjonalność już przy zakupie. Modele w nią wyposażone posiadają dodatkowe pokrętło służące do regulacji. Zamontowanie go w późniejszym czasie jest niemożliwe. Ma to znaczenie również w sytuacji, gdy chcielibyśmy wymienić tradycyjny boczny palnik na palnik na podczerwień. Palnik na podczerwień pozwala osiągnąć znacznie wyższą temperaturę pieczenia, przygotować steki oraz potrawy wymagające bardzo wysokich temperatur dla uzyskania pełni smaku. Tradycyjny boczny palnik sprawdzi się natomiast do przygotowania np. smażonej cebulki lub czosnku.

Gotowanie z użyciem kuchenki bocznej Sprawdź także: Grillowanie na co dzień, nie od święta – czy wiesz, że grill gazowy Broil King może zastąpić wiele urządzeń?

Obejrzyj film i zobacz, jak dokładnie wygląda palnik boczny na podczerwień od marki Broil King. 

Jesteśmy Autoryzowanym Dystrybutorem grilli marki Broil King. Kupując u nas, masz gwarancję otrzymania oryginalnego produktu. Sprawdź nasz certyfikat!